Mensen met een beperking kunnen hun assistenten inhuren op basis van hun leeftijd: dat zegt het HvJ-EU

Nieuws

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) heeft onlangs een uitspraak gedaan waarin dit wordt verklaard Er is geen sprake van discriminatie bij het inhuren van personen van dezelfde leeftijdsgroep als persoonlijke assistenten voor de zorg voor mensen met een handicap.. De enige voorwaarde is dat dit het welzijn van de verzorgde ten goede komt, concludeert het continentale hof.

In zijn uitspraak benadrukt het HvJ-EU ook dat de voorkeur van de persoon met een handicap voor persoonlijke assistenten van een bepaalde leeftijd kan aanmoedigen respect voor hun recht op zelfbeschikking. Het verschil in behandeling van kandidaten op basis van leeftijd zou dus gerechtvaardigd kunnen zijn door de aard van de persoonlijke bijstandsdiensten die worden verleend, afhankelijk van de zetel van de rechtbank in Luxemburg.

Persoonlijke assistent gezocht voor 28-jarige afhankelijke student

De beslissing van het HvJ-EU is ingegeven door de zaak die door een Duitse rechtbank is beoordeeld met betrekking tot a rechtszaak aangespannen door een sollicitant die beweerde dat hij werd gediscrimineerd op basis van leeftijd. In de zaak gaat het om het bedrijf AP Assistenzprofis, een Duits bedrijf gespecialiseerd in hulp en advies aan mensen met een beperking.

In 2018 was dit bedrijf op zoek naar persoonlijke assistenten voor een 28-jarige studente om haar te ondersteunen in haar dagelijks leven. “Voorkeur voor mensen tussen de 18 en 30 jaar”zo vermeldde de advertentie, wat de eiser ertoe aanzette om, omdat hij niet aan dat leeftijdscriterium voldeed, om deze reden discriminatie te beweren.

De zaak nam vervolgens een juridische wending, wat leidde tot de tussenkomst van het Duitse Hooggerechtshof voor de Arbeid, dat het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) vroeg hoe de bescherming tegen leeftijdsdiscriminatie en de bescherming tegen discriminatie op grond van handicap in deze specifieke situatie met elkaar konden worden verzoend.

Nabestaanden kunnen kiezen hoe, waar en met wie ze willen wonen

In deze context vereist het Duitse recht dit uitdrukkelijk tegemoetkomen aan de individuele wensen van mensen met een beperking in het kader van het verlenen van persoonlijke assistentiediensten. Daarom wordt verwacht dat geïnteresseerden kunnen kiezen hoe, waar en met wie ze willen wonen.

Het HvJ-EU acht het redelijk om te verwachten dat een persoonlijke assistent van dezelfde leeftijdsgroep als de persoon met een handicap gemakkelijker zal integreren in zijn persoonlijke, sociale en academische omgeving. Daarom hijHet stellen van een leeftijdseis kan noodzakelijk en gerechtvaardigd worden geacht om het recht op zelfbeschikking te beschermen van de betrokken gehandicapte, zo concludeerde de rechtbank.

“In deze context lijkt het redelijk om te verwachten dat een persoonlijke assistent binnen dezelfde leeftijdsgroep als de persoon met een handicap gemakkelijker zal integreren in de persoonlijke, sociale en universitaire omgeving van de persoon. Daarom kan het opleggen van een leeftijdsvereiste noodzakelijk en gerechtvaardigd zijn in het licht van de bescherming van het recht op zelfbeschikking van de persoon met een handicap in kwestie”, aldus het HvJ-EU.