Madrid ademt: er is geen supermarktstaking met Kerstmis

Nieuws

De vakbond UGT heeft beslist annuleert u de vier stakingsdagen aanvankelijk gepland midden in Kerstmisvoor 23, 24, 30 en 31 december, In de supermarkten van de Gemeenschap van Madrid. De wending kwam afgelopen donderdagmiddag, toen tijdens een bijeenkomst bij het Regionaal Instituut voor Bemiddeling en Arbitrage een definitief akkoord werd bereikt tussen bedrijven uit de sector en werkgevers. Ook vertegenwoordigers van de diverse werkgevers in de levensmiddelenhandel in de regio, waar ongeveer 51.000 werknemers werken, namen deel.

In de tussen partijen getekende overeenkomst is een salarisverhoging van minimaal 12% opgenomen, verdeeld over een periode van drie jaar. Daarom wordt dit in 2023 verwachteen loonsverhoging van 5% met terugwerkende kracht sinds januari. Geleidelijk zal in 2024 een stijging van 4% worden gerealiseerd, en in 2025 zelfs tot 3%. Het is belangrijk op te merken dat zowel in 2024 als in 2025 een salarisherzieningsclausule is opgenomen die de salarissen met 1% per jaar extra zou kunnen aanpassen aan de inflatie.

Het akkoord om niet te staken in supermarkten

UGT, die het voortouw heeft genomen in de gesprekken tussen beide partijen, heeft gewezen op de laatste pact dat, hoewel het niet 100% voldoet aan de eisen van de werknemers in de sector, het wel een substantiële verbetering van de lonen vertegenwoordigt: “Deze overeenkomst voldoet niet aan de eisen die de werknemers in de sector hebben, maar vertegenwoordigt een substantiële verbetering van de lonen waardoor de oproepen kunnen worden afgeblazen. Stakingsdagen”.

De vakbond demonstreerde dat ook tevredenheid over de ontvankelijkheid van werkgevers om de salarissen te verhogen van het personeel, waarbij werd benadrukt dat zij na maanden van onderhandelen “het licht hebben gezien en zijn overeengekomen de salarissen van het personeel te verhogen en de kanalen hebben geopend voor de werknemers in de voedselhandel in de Gemeenschap van Madrid hun arbeidsomstandigheden verbeteren.” La Única, Asdhac, Adefritas, Adepesca, Carnimad, Asedas en Aces waren de betrokken werkgevers, met in totaal 51.000 werknemers.

Bovendien legde hij uit dat de door UGT opgeroepen demonstraties een reactie zijn op “de mislukte pogingen die gedurende enkele maanden zijn gedaan om de impasse in de onderhandelingen over de collectieve overeenkomst voor voedselhandel in de regio te doorbreken.” Volgens de vakbond Het onderhandelingsproces begon in september 2022 met als doel “de salarissen te verhogen van assistenten van voorraadhouders, assistenten van winkelbedienden en schoonmaakpersoneel die salarissen ontvangen die onder het minimumloon liggen.”

De staking trof verschillende supermarktketens. Onder hen: Alcampo, Mercadona, Carrefour, Eroski, Alimerka, Hiper Usera, Hiber, La Sirena, Supercor, Lidl, Aldi, Condis, Ifa, evenals traditionele markten, winkelgalerijen en straatwinkels gewijd aan de voedselhandel. Een beslissing die ook voor de consument een verademing betekent en zorgt voor een correcte activiteit tijdens de kerstfestiviteiten.