Maak je Bullet Journal –

Vooruitgang op het werk

Wat is een bulletjournal?

Uitgevonden door de New Yorkse ontwerper Ryder Caroll, is de Bullet Journal, ook wel BuJo genoemd, een volledig aanpasbaar organisatiesysteem dat de functies van een agenda, takenlijst en notitieboekje kan combineren. Het is dus een soort notitieboekje om zijn organisatie beter te managen.

Het principe: schrijf en structureer je taken op thema om ze leesbaar en haalbaar te maken. Het doel: efficiëntie winnen in je dagelijkse leven en uitstelgedrag tegengaan.

“De Bullet Journal-methode. Zo heeft een BuJo tot doel: u helpen uw leven te beheren. Een krachtig hulpmiddel om in de professionele context te gebruiken om uw planning te beheren in plaats van eronder te lijden.

Goed om te weten : er is nog een ander hulpmiddel, de mentale kaart, ook wel mindmapping genoemd, waarmee u uw ideeën kunt ordenen en vooruitgang kunt boeken in uw projecten, zowel in het professionele als in het persoonlijke leven.

Maak je Bullet Journal: de notitieboekmethode

Qua hardware blijven de behoeften relatief eenvoudig om een ​​BuJo te maken. Rust jezelf uit met een notitieboekje met lijnen, een potlood, een liniaal en eventueel gekleurde stiften.

Denk na over alle thema’s die u in uw notitieblok wilt opnemen.

Bijvoorbeeld: vergaderingen, evenementen, planning, uit te voeren taken, belangrijke dossiers, contacten, opvolging, boeken om te lezen… Uw thema’s kunnen gaandeweg worden aangevuld.

Definieer vervolgens het aantal pagina’s dat u aan elk thema toewijst. Hiermee wordt de algemene structuur van uw Bullet Journal opgebouwd (het aantal pagina’s is dus vrij).

Om het in een oogwenk te bekijken, kun je de eerste pagina van je BuJo aan de index wijden. U verwijst naar alle categorieën en naar de pagina’s waarnaar u verwijst om toegang te krijgen tot hun inhoud.

Elke regel wordt voorafgegaan door een opsommingsteken (een term die door Bullet in het Engels is vertaald), waarmee u: heel snel visualiseren het soort informatie. Taken of To-do’s worden meestal voorafgegaan door een selectievakje; algemene informatie of opmerkingen zijn gemarkeerd met een punt; terwijl de cirkels overeenkomen met gebeurtenissen.

Als deze opsommingstekens niet bij u passen, bent u vrij om ze te wijzigen: u kunt bijvoorbeeld gekleurde streepjes gebruiken om de verschillende soorten informatie te onderscheiden.

Naast opsommingstekens kunt u met het gebruik van vlaggen ook zeer belangrijke notities markeren – vaak gesymboliseerd door het acroniem van de ster -, urgente notities – geassocieerd met het uitroepteken – en notities die speciale aandacht vereisen – voorafgegaan door een pictogram in de vorm van een oog.

Efficiënter worden met een gepersonaliseerd schema

Naast het opsommen van al je taken, is het Bullet Journal een effectief hulpmiddel om ze in de loop van de tijd te organiseren. Dus je kunt structureer je schema per dag, per week, per maand of per jaar. Sommigen hebben een pagina per dag nodig, anderen een pagina per week.

Voor het gedeelte Planning is het aan te raden om een ​​dubbele pagina te gebruiken, zodat u notities voor de dagen kunt toevoegen. Wat de visuele presentatie betreft, is het aan jou om te kiezen wat het beste bij je past: kaders, lijnen, verticale structurering, dagen aangeduid met cijfers of met woorden.

De Bullet Journal is bedoeld als een complete, gepersonaliseerde tool, aangepast aan jouw manier van denken en volledig aanpasbaar. Een ander belangrijk voordeel is dat het niet duur is, aangezien een notitieboekje met een paar pagina’s en potloden voldoende is voor de ontwikkeling ervan. Als u de magische tool nog niet had gevonden om uw taken en uw werkprioriteiten beter te beheren, raden we u aan om te testen.