Ludovic Dujardin, mede-oprichter van Petit BamBou “Neem de tijd om onderscheid te maken tussen wat essentieel en bijkomstig is…”

Vooruitgang op het werk

Welk advies zou je managers geven om deze ongekende periode door te komen?

Wees resoluut en redelijk roekeloos, het leven is prachtig en alles staat voor je open. Neem de tijd om onderscheid te maken tussen wat essentieel en bijkomstig is. Het is een beetje een nonchalante uitdrukking omdat iedereen tegen zichzelf zegt: dat moeten we natuurlijk onderscheiden.

Sterker nog, de sleutelwoorden voor mij in deze zin zijn: neem de tijd. Het is iets dat moeilijk te doen is in onze snelle samenlevingen. Het lijkt me vandaag belangrijk om te weten hoe je een paar minuten per dag voor jezelf kunt nemen, om bijna niets te doen om de balans op te maken van wat belangrijk is, verjongend en wat bijkomstig is.

Wat is het beste advies dat je ouders je in het leven hebben gegeven?

Mijn ouders hebben me heel weinig advies gegeven, er zijn in ieder geval geen zinnen die me echt markeerden en die ik nu naar buiten kan brengen. Het gaf me een grote vrijheid van handelen, grote keuzevrijheid. Maar om geen non-antwoord te geven, denk ik dat er een zin is: “het is oké om te falen” waarvan ik graag had gezien dat het vergezeld zou gaan van “het is oké om te slagen, maar ik denk dat het stilzwijgend en impliciet was.

Neem de tijd om onderscheid te maken tussen wat essentieel en bijkomstig is.

Ludovic Dujardin, mede-oprichter van Petit BamBou

Een eenvoudig gebaar op kantoor om onze planeet te helpen redden?

Het is om de fiets te gebruiken. Het is een geweldig vervoermiddel, ten eerste is het goed voor je gezondheid, het is goed voor het verminderen van geluidsoverlast en luchtvervuiling. Bovendien bespaart het ons in grote steden tijd. Ik wil je echt aanmoedigen. We moeten gaan, we moeten beginnen, we kopen een fiets en we gaan!

Welke softskills zijn nodig om met jou samen te werken?

Ik wil zeggen, wees begaafd voor vreugde. Het is een waarde die enigszins verloren gaat omdat we omringd zijn door zwaartekracht. Ik denk dat we er bewust of onbewust voor kiezen om ons bloot te stellen aan deze zwaartekracht, en de tijd te nemen om de vreugde in ons tot uiting te laten komen. Tegenwoordig is het bijna een militante daad. Dus ja, de zachte vaardigheid om met mij te werken, is goed zijn in vreugde.

Welk advies zou je je kinderen geven als ze de arbeidsmarkt zouden betreden?

Ik hou echt van een zin in een nummer van Jacques Brel genaamd “Jojo”. “We weten allebei dat de wereld slaapt bij gebrek aan roekeloosheid.” Dus ik wil tegen mijn kinderen zeggen: wees resoluut en redelijk roekeloos, het leven is mooi en alles staat voor je open. Hou het simpel!

Welk advies geef je mensen die bij jouw bedrijf willen komen werken?

Ik hou er echt van om mensen in dienst te nemen die duidelijk zeer competent zijn, maar die deze eenvoud ook hebben weten te cultiveren. Eenvoud en nederigheid, twee belangrijke woorden die bijna dezelfde betekenis hebben en die het voor mij mogelijk maken om houdingsspelletjes te vermijden, en die ons vooral in staat stellen om samen te werken in een vorm van vreugde en eenvoud die ons in staat stelt gelukkig te zijn co-creëren. Dus hou het simpel!