Luc, 50, verenigingsleider: “Het managen van Generatie Z is een echte doorbraak! »

Nieuws

Overmatige lef, uit het interview

Sinds 4 jaar rekruteert Luc veel. Het krijgt tientallen aanmeldingen van jongeren onder de 25, de bekende generatie Z op zoek naar zingeving. “Ze komen goed voorbereid aan en zijn erg assertief tijdens sollicitatiegesprekken. Hun sterke zelfvertrouwen is zelfs vaak verwarrend als ze het vak ontdekken. Als ze eenmaal in functie zijn, is de realiteit van hun vaardigheden heel anders”, zegt Luc. Zoals deze jonge vrouw die op haar cv een perfecte beheersing van video laat zien. In werkelijkheid doet ze de bewerkingssoftware, maar haar gevoel voor vertelling of afwerking laat te wensen over…

De oplossing, meer dan denken

Voor elk probleem is er een oplossing. Zeker, maar het hoeft niet per se digitaal te zijn. “Ik zie een gebrek aan cultuur van verdieping. Geconfronteerd met een menselijk probleem dat tijd, discussie en reflectie vereist, bieden mijn jonge medewerkers een onmiddellijke oplossing: de tool. Sinds wanneer wordt menselijk lijden alleen verlicht door digitale technologie? », Luc is verrast. Het moet gezegd dat alle organisaties, publiek of privaat, de neiging hebben om alleen bij digitaal te zweren en de mens in Excel-boxen te passen, de beroemde rapporten…

Een blijvend zappen, ook in de verbintenis

De jonge medewerkers van Luc kunnen dagelijks interesse tonen in de betekenis van sociaal werk, hun aandacht wordt constant getrokken door notificaties van hun smartphone of uitwisselingen met collega’s. “Voor redactioneel werk dat concentratie vereist, raad ik ze gewoon aan om thuis te blijven. Anders goochelen ze, zijn ze met hun gedachten ergens anders en dan moet ik helemaal opnieuw beginnen. het is tijdrovend”. Dit zappen, een uitvloeisel van de permanente versnelling van de wereld, constateert Luc ook in het engagement: “Vroeger, toen we in de uitgeslotenen investeerden, was dat jarenlang. Vandaag wijden mijn jonge medewerkers zich twee jaar aan dit doel, daarna twee jaar aan dierenleed en twee jaar aan het redden van de planeet. Ze zijn snel verzadigd. Maar in het sociale is het belangrijk om te blijven bestaan, om te verdiepen. Het is niet om een ​​plons of een buzz te maken”.

De OK-boomer komt aan het werk

Een vijftigtal vrijwilligers ondersteunen het team van Luc. “Van de 68 generatieze zetten zich in voor één doel en zijn soms betrouwbaarder dan werknemers, wat vragen oproept. Tijdens onze terugkerende fondsenwervende evenementen willen jongeren een revolutie teweegbrengen in de naam van deze of gene benadering die op TikTok wordt gepromoot. Ze begrijpen niet altijd de betekenis van een progressieve evolutie, door iteratie. Ik geloof dat het intergenerationele erg belangrijk is. Het is interessant om doordringbaar te blijven voor de ervaring van de oudste. In het sociale wordt de mens door ervaring geleerd”.

Innovatie en een welkome klokkenluiderskant

Luc waardeert de nieuwe manier van werken van zijn medewerkers. “Als innovatie in de behoefte voorziet, is het perfect. Een van mijn jongeren bood gebruiksvriendelijke software aan om artikelen in een journalistieke stijl te schrijven en op te maken. Het resultaat is schitterend”. Een ander voordeel van Generatie Z, zijn porositeit voor de wereld als het gaat (of niet gaat). “Mijn medewerkers dagen ons uit over de ecologische transitie, de strijd tegen discriminatie, genderkwesties, de dierenkwestie. Het is heel verrijkend om de vereniging open te stellen voor de samenleving”erkent Luke.

Eén ding blijft me verbazen. Al deze 25-jarigen zeggen dat ze constant moe zijn! Moe van wat?

Moe…

Toch moet de manager zijn team dagelijks leren dat participatie niet betekent dat er per se rekening wordt gehouden met ieders mening; dat 80/20 niet 60/40 mag worden; en dat het in de militante associatieve noodzakelijk is om een ​​helpende hand te kunnen bieden op de belangrijke momenten. “In feite, wat er ook gebeurt, om 17:02 zijn ze allemaal vertrokken. Ze laten de “oude” aankunnen ! Als ze wat later blijven, willen ze koste wat kost hun gewerkte uren terugkrijgen. Ze denken soms meer aan zichzelf helpen dan aan dienen…”, glijdt Luc uit. Alvorens te concluderen: “Eén ding heeft me nog niet verrast. Al deze 25-jarigen zeggen dat ze constant moe zijn! Moe van wat? ». Het is duidelijk dat met de Z’s een nieuwe relatie met de wereld, en dus met het werk, vorm krijgt.

* De voornaam is gewijzigd om hem in staat te stellen vrijer te getuigen.

Heeft u een managementverhaal om te delen?

Ben jij net als Luc, maar ook Mathilde of Antoine (zie hieronder), afdelings-/teamleider of manager en heb jij een verhaal dat andere leidinggevenden kan inspireren? Laat ons een bericht achter op info@cadremploi.fr waarin u in een paar woorden uw situatie uitlegt en de oplossingen die u hebt gevonden om de situatie te veranderen. Vermeld in onderwerp “#VMV DE MANAGER”. Een journalist neemt contact met je op. Als u wilt, wordt uw anonimiteit gerespecteerd. Dank je.

>> Lees ook: de 17 managementfouten die voor ontslag zorgen

Vind de andere afleveringen van de serie “Leef mijn leven als manager”: