Liegen op je cv: ontslag of opzegging van het contract dat op het spel staat

Zoek werk

Het concept van liegen op een cv als zodanig bestaat niet in de arbeidswet. Aan de andere kant loyaliteit en goede trouw, ja, en kan een procedure van ontslag of ontbinding van de arbeidsovereenkomst legitimeren.

Liegen op je cv: ontslag op het spel

Veel werkgevers die de rozenpot van een vervalst cv ontdekken, willen de vervalser ontslaan wegens ernstige of grove nalatigheid. Als het altijd verwerpelijk is om te fraude met ervaring of diploma’s, oordeelt de wetgever dat de fout slechts strafbaar is voor zover de leugen doorslaggevend was voor het aannemen van de kandidaat. En dat, hoewel een lichte CV-make-up wordt getolereerd, een grof kunstaas onvergeeflijk is.

Diploma en ervaring

De informatie op het cv moet te goeder trouw zijn (Cas. soc., 25 november 2015, nr. 14-21521).

Met de technologische middelen die vandaag de dag beschikbaar worden gesteld aan recruiters en bedrijven, is het niet ingewikkeld om de juistheid van een cv te controleren voordat je iemand in dienst neemt. Naast ontslag neemt de kandidaat die op zijn cv liegt en wiens leugen wordt ontdekt, het risico dat zijn fout hem tijdens zijn loopbaan achtervolgt: niemand is veilig voor het laten aannemen van professionele referenties van een voormalige werkgever.

Het taalniveau

Het heeft totaal geen zin om in je cv over je taalniveau te liegen, want als dit criterium essentieel is in de jobaanbieding, zal het tijdens het sollicitatiegesprek direct schriftelijk of mondeling worden getoetst door de recruiter. De gemaakte boete? Je wordt per direct ontslagen en je kansen om de baan te vinden worden tot nul gereduceerd.

Ons advies : om uw taalniveau op zijn best te laten zien, zonder risico’s te nemen, kunt u uw TOEIC-score (Test of English for International Communication) op uw cv schrijven.

Liegen op het cv en opzegging van de arbeidsovereenkomst

Sommige werkgevers gaan zelfs zo ver om de ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen. Dit neemt al hun verplichtingen jegens de gewetenloze werknemer weg, en stelt hen in het bijzonder vrij van het betalen van een ontslagvergoeding. Deze praktijk heeft zich verspreid sinds een jurisprudentie van 1995. Dit arrest van het Hof van Cassatie werd gewezen naar aanleiding van een zaak waarbij een werknemer met een dubbel diploma betrokken was. Hij beweerde een universitaire DESS te hebben behaald terwijl hij de cursussen van een grote school had gevolgd. Omdat de een, net als de ander, een opleiding nooit had genoten, besloot zijn werkgever zijn contract op te zeggen. De rechters waren het met hem eens, gezien het feit dat als de indelicate niet zijn dubbele koers naar voren had gebracht, hij nooit zou zijn gerekruteerd “als deze onnauwkeurige vermelding waarschijnlijk verkeerd zou worden geïnterpreteerd, was het niet constitutief van ‘een frauduleuze manoeuvre’. Hierdoor is de arbeidsovereenkomst van deze persoon wettelijk toelaatbaar (Cass. soc., 16 februari 1999, nr. 96-45.565).

In plaats van te liegen, ga je trots uit van je gaatjes in je cv

Wees gerust, alle carrières hebben gebreken. Het perfecte cv bestaat niet. Een fout op een cv is niet fataal en zal je niet per se beletten de baan van je dromen te vinden.

Wat je moet begrijpen is dat een cv geen loopbaangeschiedenis is. Wat de recruiter wil weten door je cv te lezen, is niet precies wat je deed tussen september 2005 en januari 2007. Wat hij wil is je achtergrond begrijpen en je technische vaardigheden ontdekken, maar ook gedragsvaardigheden (ook wel soft skills genoemd).

Probeer dus niet je gaatjes in je cv absoluut te verbergen: een wereldreis, een medisch probleem of een periode van werkloosheid. Het draait allemaal om laat zien wat elke situatie je heeft geleerd en hoe je terugkaatste.

Ons advies : u zult eerlijk gezegd minder risico’s nemen, terwijl u uw motivatie en de echte sterke punten van uw eigen carrière benadrukt, dan in uw cv te liegen om een ​​baan te krijgen. Waardeer jezelf terwijl je eerlijk blijft. Lees in dit artikel hoe je tijdens een sollicitatiegesprek kunt praten over een gat in een cv.