Klopt het dat het bedrijf u altijd de schikking moet betalen?

Nieuws

Hij schikking Het kan een pluspunt zijn voor veel werknemers die hun baan hebben verloren of opgezegd, maar hoewel het een bekend concept is, bestaan ​​er veel twijfels over. De belangrijkste vraag is om te weten hoeveel ze u moeten betalen en Als het bedrijf verplicht is om het in alle gevallen te betalen. Om te beginnen geldt er geen vast bedrag, aangezien de afrekening het loon is dat een werknemer moet innen als een dienstverband eindigt.

Het bedrag ervan hangt dus af van de concepten die nog moeten worden betaald, ook al zijn ze door de werknemer gegenereerd. Het bestaat voornamelijk uit het salaris voor de gewerkte maar niet geïnde dagen, de niet opgenomen vakantiedagen (zelfs als deze overeenkomen met de gewerkte periode), het proportionele deel van het extra loon (indien afzonderlijk ontvangen en niet pro rata), overuren en andere pluspunten.

Om deze reden moet het bedrijf altijd de schikking betalen, aangezien het concepten zijn die de werknemer heeft verdiend en het daarom hun verantwoordelijkheid is om ze te innen. Het maakt niet uit of het om een ​​zelfontslag, een disciplinair ontslag of een geldig ontslag gaat. U moet altijd betaald worden, ongeacht de oorzaak die tot het einde van de arbeidsrelatie heeft geleid.. Wat niet in alle gevallen in rekening wordt gebracht, is een ontslagvergoeding, die slechts op bepaalde situaties is gericht. Nu hoeft de afrekening niet altijd positief te zijn.

Afrekening: deze kan ook negatief zijn

Wij hebben uitgelegd dat zolang u nog zaken heeft die nog moeten worden betaald, zoals overuren of niet opgenomen vakanties, u recht heeft op de afrekening. Hoe dan ook, Het is mogelijk dat er geen bedrag in afwachting is van betaling door de onderneming en dat het bijgevolg mogelijk niet wordt ontvangenaangezien alles wat ermee correspondeerde, is waargenomen.

Maar ook, hoewel het meestal ongebruikelijk is, Het is mogelijk dat de afrekening negatief zal zijn voor de arbeider. Net zoals het bedrijf bepaalde bedragen aan de werknemer verschuldigd kan zijn, kan de werknemer het bedrijf schuldig zijn. Deze situatie doet zich voor wanneer we van tevoren vakantiedagen hebben aangevraagd en ervan hebben genoten, hoewel we nog niet hard genoeg hebben gewerkt om ze te genereren. Ook als er een loonvoorschot is aangevraagd en de werkzaamheden niet zijn afgerond over de aan ons voorgeschoten periode. In beide gevallen zou het de werknemer zijn die het bedrijf voor deze concepten zou moeten betalen.

Afwikkeling betaling

Als bekend is hoe de afrekening wordt berekend, is het belangrijk om te weten dat het bedrijf de werknemer een brief moet geven waarin hij wordt geïnformeerd. Als u het niet eens bent met het bedrag dat verschijnt (omdat ze ons minder hebben betaald dan zou moeten), is het raadzaam om een ​​zinsnede toe te voegen zoals ‘niet-conform’ of ‘in afwachting van beoordeling’.

Op die manier wordt het gemakkelijker om een ​​claim in te dienen, aangezien u daar een jaar de tijd voor heeft. Ook is het raadzaam om “in afwachting van ontvangst” te zetten voor het geval ze ons nog niet betaald hebben. Er moet echter worden opgemerkt dat handtekening is niet verplichtdus ze kunnen ons hiertoe niet dwingen, hoewel het in recente gevallen nuttig zou kunnen zijn voor een toekomstige claim.

Dat gezegd hebbende, zou de laatste vraag zijn hoe lang het bedrijf ons moet betalen. Als een algemene regel, Het wordt uitbetaald op dezelfde dag waarop de arbeidsovereenkomst eindigt of wanneer de ontslagbrief bij de werknemer wordt afgeleverd.. Er zijn echter situaties waarin dit kan worden uitgesteld, bijvoorbeeld wanneer het de werknemer is die ontslag heeft genomen, waarbij het bedrijf enkele dagen nodig heeft om het voor te bereiden, of wanneer de betaling via een bankoverschrijving wordt gedaan, waarbij de transactie enkele dagen kan duren. dagen op te lossen. Het normale is dat ze ons een overschrijvingsbewijs geven.