Je werkgever heeft je in de kast gezet: 6 pro-tips om eruit te komen

Nieuws

Ze getuigen

  • Isabelle Ruffin-Sathicq, coach en outplacementspecialist bij Dirigeants & Partenaires
  • Emilie Bonamy, executive coach en voorzitter van ELB Conseil
  • Sébastien Hof, arbeidspsycholoog.

Stap 1: identificeer de oorzaken van de rekken

Vraag jezelf allereerst af waarom je in deze situatie zit.

“Heeft het pech? Namelijk dat uw positie of uw activiteit is verwijderd. Komt het door een fout van uw kant in een bestand? Een relationeel probleem met zijn boosaardige manager,…? »beveelt meteen Isabelle Ruffin-Sathicq aan, coach en outplacementspecialist bij Dirigeants & Partenaires.

Een gebrek aan technische vaardigheden, bijvoorbeeld digitale vaardigheden, en een verondersteld onvermogen om daarin te trainen, kan soms ook een stelling “verklaren”.

Het analyseren van de oorzaken van een stelling maakt het mogelijk om de echte ruimte voor actie te identificeren om eruit te komen

Emilie Bonamy, executive coach en voorzitter van ELB Conseil.

Stap 2: verzamel bewijs van de rekken

Het is duidelijk, dus je zit in een kast. Een vergulde kast zeker (kortweg een kleedkamer), maar toch een kast.

Sébastien Hof

“Neem contact op met uw N+1 om deze rekken op te nemen. vertel het hem “Ik zie mezelf in een kast” en laat hem met feiten zien hoeveel het is. Identificeer ook de woorden van je welwillende collega’s door ze te vragen wat ze ervan vinden dat je in de kast wordt gestopt »adviseert Sébastien Hof, arbeidspsycholoog.

Stap 3: Voer uw loopbaanassessment uit

Na deze eerste twee stappen is het belangrijk om te handelen. “De “actie”-modus is cruciaal omdat er niets erger is dan een situatie ondergaan zonder iets te doen”, voegt Sébastien Hof eraan toe. Het eerste initiatief dat u moet nemen, is de balans opmaken met uzelf.

Voer een loopbaananalyse uit, alleen of met een coach, en vermeld de vaardigheden die u tijdens uw carrière hebt geïmplementeerd en uw successen. Het doel is om je op te pompen. Om te denken “wauw, ik besefte het niet, maar het is me gelukt om dat allemaal te doen

Isabelle Ruffin-Sathicq, coach en outplacementspecialist bij Dirigeants & Partenaires

Om zichzelf gerust te stellen over hun vaardigheden, raadt Emilie Bonamy zelfs aan om een “journaal over je kastervaring, of publiceer het zelfs”.

Stap 4: breng interne posities in kaart om uit de kast te komen

Het gaat er voortaan om dat jouw skills van pas kunnen komen op een andere afdeling in het bedrijf. “Om dit te doen, brengt u de doos in kaart: waar kunnen uw vaardigheden nodig zijn? Zodra de richtingen, diensten, projecten zijn geïdentificeerd, voegt u de namen van de managers toe. legt Isabelle Ruffin-Sathicq uit.

Stap 5: netwerk grondig en maak bondgenoten

3 methodes om intern in contact te komen met je toekomstige baas:

  • Uiteraard kan je de geïdentificeerde managers rechtstreeks benaderen om (onder het genot van een kopje koffie) met hen te praten over jouw toegevoegde waarde en het belang dat zij zouden hebben om jou intern aan te werven. Want ja, je hebt de uitdagingen van hun business unit begrepen.
  • Zet ook in op kans makelaars. Invloedrijke medewerkers die doorgaans altijd een stap voor zijn en die u ongetwijfeld kunnen begeleiden naar interne opportuniteiten die nog verborgen zijn. “Neem eens in de 2 of 3 maanden contact op met deze sjacheraars om dit effectief te laten zijn”merkt Isabelle Ruffin-Sathicq op.
  • Om overtuigend te zijn in netwerken, moet je uit je slachtofferhouding komen om een ​​volwassen rol op je te nemen. ‘Oké, waar schaam ik me voor? Ben ik een verliezer? Nee, eigenlijk was het de situatie die deze rekken creëerde. Waarom praat je er niet op een humoristische toon over. Gedeeltelijk zijn fouten erkennen zonder het woord “in de kast stoppen” te zeggen dringt Emilie Bonamy aan. “Geef jouw kant van het verhaal. Bijvoorbeeld dat je zo’n dossier onder handen nam maar dat de opdrachtgever zich terugtrok, dat het projectteam sloot en dat ja, je hebt het “verprutst”. Afhankelijk van de gebruikte toon, ga je door voor een “losser” of, integendeel, voor een persoon die in staat is om de situatie duidelijk te analyseren en terug te stuiteren”, illustreert Isabelle Ruffin-Sathicq.

Stap 6: vertrek direct als er geen interne oplossingen zijn

Je hoeft niet tegen jezelf te liegen, uit de kast komen door een interne oplossing te vinden, het bestaat wel, maar over het algemeen is het vrij zeldzaam. Vaak leidt deze situatie tot een vertrek op min of meer lange termijn.. Wacht vooral niet op de vernederingen en het totale verlies van vertrouwen om de club te verlaten.. Als het verlies aan vertrouwen zowel aan de kant van de werknemer als aan de kant van het bedrijf wordt bewezen, is het beter om het kort te houden.

“In één keer de pleister eraf trekken door naar HR te gaan om te onderhandelen over een vertrek. Betogen dat de situatie niet prettig voor je is. En niet meer voor het bedrijf. Ze neemt voor niets een vergoeding aan en deze rekken lopen het risico een interne “slechte buzz” te creëren. Het risico is dan dat de andere medewerkers afhaken omdat ze het risico lopen behandeld te worden.concludeert Isabelle Ruffin-Sathicq.

* Opmerking van het Institut Montaigne “Werkgelegenheid van senioren: alle hefbomen aangrijpen”gepubliceerd in oktober 2022.