Interesses op een cv in 2021: voorbeelden en tips

Zoek werk

Om een ​​perfect CV te hebben, mag je de titel, de haak en de essentiële secties niet over het hoofd zien.

Wat zijn de aandachtspunten?

De interessegebieden die in een cv worden verwacht, komen overeen met uw extra-professionele activiteiten, dat wil zeggen wat u graag doet in uw vrije tijd, buiten werktijd. Dit kan bijvoorbeeld zijn het beoefenen van een sport of een muziekinstrument, het deelnemen aan een vereniging, het leren van een vreemde taal of het ontdekken van nieuwe landen. Ze kunnen alleen of in een groep worden beoefend, op regelmatige of incidentele basis.

Goed om te weten : het gedeelte van je cv kan de titel Centres of interest hebben, maar evengoed Hobby’s of Vrije tijd.

Waarom interesses aangeven in je cv?

Om de recruiter aanwijzingen te geven over zijn knowhow

Het interview van vandaag is niet hetzelfde als een paar jaar geleden. Als het diploma en de vaardigheden ooit de belangrijkste redenen waren voor werving, zijn soft skills, ook wel gedragsvaardigheden genoemd, de nanny dada van recruiters. De hobby’s die worden vermeld in de sectie Interesses van uw cv stellen recruiters in staat iets meer over u te weten te komen, om uw persoonlijkheid en uw smaak beter te begrijpen.

Om je te onderscheiden van andere kandidaten

Het vinden van de ideale kandidaat en het verzekeren van zijn oprechtheid zijn de opdrachten die aan de recruiter worden toevertrouwd. De interessesectie is een echte showcase waarmee je een vaardigheid kunt benadrukken. Met dezelfde vaardigheden als andere kandidaten, zou jij het verschil kunnen maken.

Om een ​​lichter onderwerp ter sprake te brengen tijdens het interview

Je hobby is niet gebruikelijk, je beoefent competitie in je sport of je deelt dezelfde hobby als met je gesprekspartner… zoveel redenen die een vriendelijkere toon aan je sollicitatiegesprek zullen geven. Onthoud jezelf niet van een meer ontspannen uitwisselingsmoment met de recruiter.

Lees ook >> Waarom jij en niet iemand anders?

Welke interesses moet ik op een cv zetten?

Waardeer je hobby’s door te laten zien welke vaardigheden ze nodig hebben. Zo is bekend dat teamsporten (voetbal, handbal, enz.) worden beschouwd als een geest van samenhang en competitie. Associatieve activiteiten met goede interpersoonlijke vaardigheden, aanleg voor persoonlijke investeringen en, voor penningmeesters, een voorliefde voor management.

Om jezelf te promoten, moet je ervoor zorgen dat het interessegebied op je cv een aanwinst is voor de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld :

  • Een muziekinstrument bespelen of een tekenles volgen: de recruiter zal jouw creatieve kant waarderen als je solliciteert naar een baan in de reclame of grafische vormgeving.
  • Maak deel uit van een sportteam of leid een buurttheatergezelschap: de recruiter zal je leiderschapskant en je gemeenschapsgevoel waarderen als je solliciteert naar managementfuncties.
  • Wees betrokken bij een vereniging voor de bescherming van het milieu: als ecologie een waarde is die wordt verdedigd door het doelbedrijf, zal uw inzet een troef zijn.

Lees ook >> 5 tekenen van een mislukt sollicitatiegesprek

Zijn er hobby’s die je moet vermijden?

Alles wat je zou kunnen schaden en een slecht beeld van je zou kunnen geven, moet van je cv worden verbannen. Bijvoorbeeld :

  • Gokken, zoals poker.
  • Stierenvechten.
  • De jacht.
  • Lidmaatschap van een politieke partij.
  • Lidmaatschap van een religieuze vereniging.

Hoe te doen zonder een hobby?

Je houdt van bijna alles, maar niets in het bijzonder. Je gaat graag naar de bioscoop, leest in het weekend een rustig boek of gaat af en toe een rondje hardlopen zonder daar echt gepassioneerd over te zijn. Hoe vul je het interessegedeelte van je cv in? Is het beter om het niet op te nemen? De eerste regel is om niet te liegen. Verzin geen leven voor jezelf, want je hebt een goede kans dat de recruiter je vraagt ​​naar je verschillende interesses. Als hij je leugen betrapt, verlies je alle geloofwaardigheid en de kans om je droombaan te vinden.

Als niets je echt te veel opwindt, kun je de rubriek beter niet in je cv opnemen. Maar bereid in dit geval een korte argumentatie voor tijdens het sollicitatiegesprek, want de recruiter zal zeker op deze afwezigheid wijzen en de redenen willen weten.

Lees ook >> Sollicitatiegesprek: de 3 mislukkingen om over te praten