Sollicitatiegesprek: de 3 mislukkingen om over te praten

Zoek werk

1 – Een project dat tot een einde kwam

“Om kort te praten over een project dat niet tot wasdom is gekomen, het getuigt van een zekere nederigheid. Dit is het bewijs dat de kandidaat zich bewust is van de verbeterpunten om aan te werken”, legt Séverine Coussot uit, recruitment consultant in de transport- en logistieke sector bij Hudson. ” Maar natuurlijk, geen manier om een ​​monoloog te doen op een mislukking tijdens het interview! waarschuwt ze.

Voorbeeld: “Een kandidaat legde me op een dag uit dat hij zijn kleine transportbedrijf had opgericht, maar omdat hij zijn bedrijfsplan slecht had opgesteld, moest hij zijn activiteiten na twee jaar staken. Hij erkende dat hij meer het profiel van een werknemer had dan de ziel van een ondernemer. Zijn eerlijkheid en transparantie wierpen vruchten af. Hij is aangenomen ’ herinnert Séverine Coussot zich.

2 – Een professionele doelstelling niet bereikt

Het noemen van een verkorte missie of een niet-gevalideerde proefperiode schept een “klimaat van vertrouwen en transparantie”, meent Francis Bernard, hoofd rekruteringsactiviteiten bij het human resources-adviesbureau JLO. ” Hierdoor kan de recruiter ook de veerkracht van de kandidaat waarderen : hoe hij dit falen gebruikte om terug te veren of het om te vormen tot een hefboom voor succes, intern of extern; welke lessen hij er achteraf uit leerde”, meent de specialist.

Het voorbeeld: “Ik kreeg een jonge personeelsfunctionaris die ook de creatie en ontwikkeling van een gehandicaptenmissie op zich moest nemen. Intern slaagde ze er niet in genoeg mensen te mobiliseren om het onderwerp echt van de grond te krijgen. De werkgever heeft zijn proeftijd beëindigd. Toen ze me over deze mislukking vertelde, legde ze me uit dat ze liever in een meer matrixorganisatie werkte. Het leek in ieder geval niet klaar om in projectmodus te werken”, herinnert Francis Bernard zich.

3 – De koersfout

Het noemen van een misleiding, een slechte oriëntatiekeuze, het feit dat hij een functie heeft aanvaard die niet past bij zijn opleiding of dat hij een professionele keuze heeft gemaakt die haaks staat op zijn diepe ambities, maakt het bijvoorbeeld mogelijk omwaardeer je vermogen om jezelf in vraag te stellen. “We proberen erachter te komen welke lessen de kandidaten trekken uit hun mislukkingen”, zegt Thierry D’Artigues, hoofd ontwikkeling en HR-beheer bij MMA.

Het voorbeeld: “Ik ontmoette een kandidaat met een diploma vermogensbeheer die als adviseur bij de bank werkte, maar die internal auditing wilde doen. Voor haar werd deze “valse weg” als een mislukking ervaren. Ze legde me uit hoe ze zichzelf de middelen had gegeven om zich te heroriënteren: door avondcolleges te volgen om intern auditor te worden. Ik waardeerde vooral zijn analyse van de situatie en zijn reactievermogen om zichzelf te herpositioneren”, zegt Thierry D’Artigues.