Hoe stop je met teveel denken om beter te denken?

Vooruitgang op het werk

Te veel nadenken, wat betekent dat?

Te vaak wordt gedacht dat denken alleen maar reflecteren is. Maar dat is het niet alleen. “Te veel nadenken is te veel dingen tegelijk in je hoofd hebben.. Tijdens het werk denken we bijvoorbeeld tegelijkertijd aan de agenda voor de volgende vergadering, het woord dat we in het correspondentieboek moeten schrijven, de boodschappen die we moeten doen als we ’s avonds thuiskomen, enz. Kortom, we worden overvallen door gedachten zonder er een filter op te kunnen zetten ”, legt Béatrice Lorant uit, auteur van Ik stop met overdrijven (Leduc.s-edities, januari 2017). Als je je in deze situatie bevindt, ben je een hyperdenker.

Hoe herken je een hyperdenker?

Hyperdenkers zijn hyperesthetica. “Met andere woorden, dankzij hun hyperontwikkelde 5 zintuigen voelen ze alle externe prikkels sterker. Ze worden zo overvallen door gevoelens die hen tot permanente gedachten leiden”, zegt onze expert, zelf een hyperdenker. Ze handelen naar wat ze zien, horen, ruiken… en passen zich voortdurend aan hun omgeving aan. Alert op van alles en nog wat, ze zijn snel afgeleid en hebben meer moeite met concentreren. En alle digitale verzoeken helpen hen niet.

“Door na te denken, te heroverwegen, stellen we onszelf in vraag en verliezen we het zelfvertrouwen “, ze legt uit. Een collega die zijn wenkbrauwen optrekt terwijl de hyperdenker een vergadering leidt en het is tijd voor de veelgestelde vragen en emoties: “als hij zijn wenkbrauwen optrekt, is dat omdat hij het niet met me eens is en dat is balen”, “als hij optrekt zijn wenkbrauwen is het waarschijnlijk dat ik niet duidelijk was”, enz. De hyperdenker komt dan in een vicieuze cirkel terecht die er uiteindelijk toe leidt dat hij niet helder is en aan zichzelf gaat twijfelen.

Hoe minder en beter te denken?

Logischerwijs zit je hoofd te vol, dus je moet het een beetje leegmaken. Om geheugenruimte vrij te maken, noteert u al uw afspraken in een agenda. Het belangrijkste is om verlost te zijn van deze obsessieve gedachte die door je hoofd gaat. “Schrijf een takenlijst met taken die moeten worden volbracht. En begin altijd met degene die je het meest stoort, het bespaart je het stemmetje dat zegt “je hebt nog steeds dit pijnlijke ding te doen” ”, illustreert Béatrice Lorant.

Als je niet kunt beslissen over een onderwerp: maak een tabel met de voor- en nadelen. “En beoordeel elk criterium van 1 tot 3; je beslissing zal dan afhangen van het aantal verzamelde punten door de voor- en nadelen”, raadt ze aan. Nog een tip om minder en beter na te denken: trek de stekker uit het stopcontact! Tijdens de lunchpauze, tijdens het transport, ’s ochtends voordat je naar je werk vertrekt… dwing jezelf om niet naar je e-mails en andere berichten te kijken. Je kunt deze tijd ook gebruiken om op het terras van een café rond te hangen zonder muziek, zonder telefoon, om een ​​sportactiviteit uit te oefenen… Het doel is om voor jezelf te zorgen en naar jezelf te luisteren. ” Ik raad ook aan om op je intuïtie te vertrouwen, want die bedriegt ons niet vaak. Het is niet de vrucht van een magische gedachte, maar het product van onze ervaringen en reflecties uit het verleden », analyseert Béatrice Lorant. Er is geen reden voor haar om ons voor de gek te houden.

Tot slot, aarzel niet om meer te werken. “Je hebt misschien je geest getemd, maar je bent nog steeds een hyperdenker die veel moet nadenken om je vervuld en gelukkig te voelen.. Meer werken betekent echter niet dat de werkdruk van al te routinematig werk toeneemt”, waarschuwt ze. Integendeel, je moet je vaardigheden gebruiken om persoonlijke initiatieven in je werk of daarbuiten te ervaren. En als je er zin in hebt, volg dan cursussen, conferenties, enz… gewoon om te leren.