Hoe praat je over je vorige werkgever in een sollicitatiegesprek?

Zoek werk

Als je hem alleen herinnert, verlies je je middelen. Een bloemlezing van verwijten zijn de enige gedachten die uw ex-werkgever bij u oproept. Kalm. Wat de goede redenen ook zijn om je voormalige baas te kwalijk nemen – afgezien van misdaden die voor de rechtbank moeten worden beslecht en die ondenkbaar zijn om te verbergen – het is een kwestie van de pagina omslaan, van rouw om het verleden zoals ze zeggen.

Makkelijk gezegd, maar niet makkelijk om het hoofd koel te houden als je gesprekspartner onvermijdelijk tijdens een sollicitatiegesprek de noodlottige vraag laat vallen: “Vertel me over uw voormalige werkgever…”

Niet kleineren of prijzen

Pas op voor het risico van zelfkleinering

Er is geen sprake van het denigreren van zijn “ex”-werkgever, ongeacht het voorwendsel en zelfs als hij

  • stal je ideeën
  • je gedevalueerd naar je collega’s
  • of elke maandagochtend in een slechte bui was.
  • zelfs… deed je vertrekken.

Verwijzen naar de professionele omgeving in niet-vleiende bewoordingen wordt vaak gelijkgesteld met:zelfminachting: als je je oude doos veracht, veracht je je eigen werk.

Loyaliteitsplicht

Bovendien, als u uw ex-werkgever denigreert, denigt u met uw loyaliteitsplicht die u moreel bindt aan uw voormalige werkgever. Als je op een dag het bedrijf verlaat, denkt de recruiter die je verwelkomt, giet je je gal op dezelfde manier uit naar de eerste gesprekspartner die langskomt en haar alle slechte dingen vertelt die je van haar denkt. Resultaten ? Het wervingsproces blijft over het algemeen bij dit eerste gesprek.

Niet morsen

Om de ongelegen effusies te verbannen om bij te blijven feitelijke analyses.

Uw ex-werkgever? Hij organiseerde zijn bedrijf op zo’n manier en maakte zulke verkopen.

Zijn managementstijl? Hij is voorstander van direct resultaat en heeft gekozen voor zeer directieve coachingsmethoden die op korte termijn goede resultaten opleveren.

Het is duidelijk dat de recruiter die je plaagt het leven van het bedrijf kent en je niet zal nalaten je te vragen waarom je zo’n perfecte doos achterlaat.

Ook hier gaat het erom de evocatie van “persoonlijke conflicten” te vermijden ten gunste van “de” evolutie doodlopende wegen “: je zoekt ” geef je carrière een nieuwe richting en niet weg te lopen van een “baas met verouderde methoden”.

Zo’n oefening vereist een zekere koud bloed, vooral als u de naweeën van uw eerdere beroepservaring behoudt. Zoals elk trauma moet ook dit worden verwoord. Maar in plaats van je oude baas gekke namen te geven aan een recruiter die je wil beoordelen, moet je het onder ogen zien tegen je dierbaren. Ze worden er misschien moe van, maar ze laten je in ieder geval niet de baan missen waar je van gedroomd hebt.

Moeten we het hebben over het conflict waardoor u uw ex-werkgever verliet?

Geen leugen, geen vertrouwen. Dit is het beste om in gedachten te houden wanneer u wordt geconfronteerd met een recruiter die u vraagt: “Waarom bent u bij uw werkgever weggegaan? », toen u vertrok na een conflict.

Weet hoe je een stap terug kunt doen

Er is geen sprake van liegen omdat het het begin van je relatie zou verstoren. Geen kwestie van je hart uitstorten door je werkgever te denigreren. In dit stadium zou het uw imago als kandidaat schaden.

Omdat de recruiter niet probeert te weten of je gelijk of ongelijk had, wil hij vooral testen of je verenigbaar bent met de voorgestelde baan door je loyaliteit en je weging te evalueren. Hij wil test je vermogen om in een professionele omgeving te blijven geconfronteerd met een destabiliserende situatie. Je moet jezelf daarom trainen om eerlijk te antwoorden, maar zonder uit te storten, een stap terug te doen om zo neutraal mogelijk te blijven, zelfs positief te zijn. Als u voor een klant, een leverancier, een medewerker zou staan, zou u dezelfde weging laten zien.

Het dilemma van Mégane, inkoper, op zoek naar een baan

zijn getuigenis

“Mijn werkgever en ik hebben afgesproken dat we niet langer delen dezelfde wensen voor vooruitgang voor mij. Bij voorkeur beëindigden we onze werkrelatie met wederzijds goedvinden en tekenden een contractuele beëindiging. Dit toestel is immers gemaakt voor deze scenario’s. Hierdoor kan ik mijn reis voortzetten en mijn vaardigheden ten dienste stellen van nieuwe universa. Uiteindelijk vind ik dit vooruitzicht nogal stimulerend. »

  • Loop niet het risico om deze positivistische houding aan te nemen als je de beproeving van de pauze nog niet hebt overwonnen. Dat zou vals klinken. Het is daarom vooral nodig om eventuele trauma’s te evacueren door er woorden aan te geven en zo nodig hulp te krijgen.
  • Dan kun je alle vragen van de recruiter onder ogen zien. En als hij erop staat meer te weten, vat het dan niet persoonlijk op en blijf op de “neutrale” positie. Je hebt het recht om een ​​meningsverschil te hebben, het gaat erom dat je het kunt rechtvaardigen.
    “Ik bevond me in een geblokkeerde situatie om sereen verder te kunnen gaan. Dus ik ging liever weg om een ​​kans te krijgen om mijn vaardigheden te ontwikkelen dan te wachten op een vooruitgang die mij niet kon worden aangeboden. »
  • Om een ​​positieve houding te behouden, moet u eraan denken om de belangrijkste fasen van uw ontwikkeling met deze werkgever tot het moment van onenigheid samen te vatten. En als hij vraagt ​​om je vorige werkgever te bellen, blijf dan kalm en antwoord met een glimlach dat je hem graag de contactgegevens van je ex-werkgever geeft, ook als je twijfelt of hij een constructieve mening over jou heeft.

voor verder

Om vertrouwen in anderen op te bouwen, moet je leren om vertrouwen in jezelf op te bouwen, zegt opvoeder en activist Brittany Packnett. In een inspirerende toespraak deelt ze drie manieren om het probleem van zelfvertrouwen op te lossen.