Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?

Zoek werk

Minder dan 30 minuten: het expres sollicitatiegesprek

Het wervingsgesprek van minder dan 30 minuten is een beetje een tweesnijdend zwaard.

Je voldoet helemaal niet aan de verwachtingen van de recruiter

De stroom loopt echt niet bij de recruiter of je profiel komt helemaal niet overeen met zijn verwachtingen of die van het bedrijf. In dit geval is het niet nodig om te slepen, de recruiter zal er de voorkeur aan geven het interview kort te houden. Het is zeer waarschijnlijk dat het proces hier voor u stopt.

Je voldoet mogelijk aan de verwachtingen van de recruiter

Uw profiel interesseert uw gesprekspartner en bepaalde elementen verklaren de snelheid van de afspraak:

  • de kandidaten zijn zeer talrijk en de recruiter wil voor deze voorselectie geen tijd verspillen aan meer diepte-interviews;
  • je profiel past perfect bij de job en de recruiter hoeft niet veel meer over jou of je werk te weten.

Ons advies : vraag aan het einde van de aan u toegekende tijd of u andere details kunt verstrekken of als bepaalde elementen van uw carrière de rekruteerder aan het twijfelen brengen, u krijgt misschien de kans om uw opmerkingen aan te vullen en eventuele twijfels weg te nemen.

Lees ook >> 5 tekenen van een mislukt sollicitatiegesprek

Tussen 30 minuten en 1u30: de klassieke duur van een sollicitatiegesprek

De gemiddelde duur van een sollicitatiegesprek ligt tussen de 30 minuten en 1u30. Deze duur omvat de presentatie van het bedrijf en de functie door de recruiter, uw eigen presentatie, zijn vragen, daarna de uwe, een herinnering aan uw vorige baan en eventueel een extra gesprekstijd. Sommige recruiters verdiepen zich graag in dingen, vooral als het gaat om het evalueren van waarden en kwaliteiten, soft skills, meer dan puur technische knowhow.

Als uw sollicitatiegesprek binnen dit tijdsbestek valt, heeft u weinig directe indicatie van uw kansen om de baan te vinden. U zult geduld moeten hebben en wachten tot er opnieuw contact wordt opgenomen voor de rest van het wervingsproces.

Ons advies : Vergeet niet om te vragen hoe de rest van het proces zal verlopen om erachter te komen of je nog in de race bent, en aarzel niet om op te volgen als je na de aangekondigde deadlines niets van hen hebt gehoord.

Lees ook >> Schokkende vragen om te stellen in een sollicitatiegesprek

Meer dan 2 uur: het sollicitatiegesprek dat maar aansleept

Net als het uitdrukkelijke wervingsgesprek, kan de afspraak die langer dan 2 uur duurt, verschillende interpretaties hebben.

De recruiter heeft twijfels over je profiel

De recruiter stelt veel vragen over je profiel en je compatibiliteit met de functie. Hij aarzelt en graaft in de kleinste hoekjes van je cv en je achtergrond om het duidelijker te zien.

De beoogde positie is strategisch en vereist speciale aandacht

Je solliciteert naar een strategische functie in het bedrijf die bijzondere aandacht vraagt. De recruiter wil zich absoluut niet vergissen over de kandidaat.

Sollicitatiegesprekken zijn gegroepeerd

Uw gesprekspartners zijn talrijk (bijvoorbeeld een uitvoerend persoon, een medewerker van human resources en de manager die rekruteert) en daarom zijn de vragen talrijker om iedereen tevreden te stellen. Groepsinterviews stellen bedrijven in staat om de fasen van werving te beperken en te voorkomen dat u te vaak moet reizen.

Het interview mondt uit in een vriendelijke uitwisseling

Het gaat goed en de ontmoeting is meer een uitwisseling dan een beoordeling van je vaardigheden en interpersoonlijke vaardigheden. Het is een goed teken, met een beetje geluk vind je gemeenschappelijke passies.

Ons advies : Ontspan vooral uw aandacht niet. Ja, zo’n lang gesprek kan als een goed teken worden beschouwd, maar het is des te meer kans om een ​​fout te maken vanwege de vermoeidheid en concentratie-inspanningen die van je worden gevraagd.

Lees ook >> 8 vragen gesteld door recruiters in telefonische interviews