Het congres verpest de plannen van Yolanda Díaz: ze zal niet in staat zijn om vakbonden en werknemers in de raden van bestuur op te nemen

Nieuws

De Arbeidscommissie van het Congres van Afgevaardigden heeft dat gedaan Het niet-wettelijke voorstel van Sumar werd dinsdag verworpen. de partij onder leiding van Yolanda Díaz, die werknemers, hun vertegenwoordigers en vakbonden wil opnemen in de raden van bestuur van bedrijven en bedrijfsgroepen. Hoewel hij de steun kreeg van zijn regeringspartner PSOE, kreeg hij niet die van de Junts en de PNV, zoals hij bij andere gelegenheden heeft gezegd.

Deze twee partijen stemden samen met PP en Vox tegen en verwierpen dit voorstel dat door Díaz breed wordt verdedigd om bedrijven te ‘democratiseren’. Het voorstel van Sumar had dus slechts 17 stemmen, vergeleken met de 19 van de oppositie. We mogen niet vergeten dat dit voorstel geen wetgevend karakter had, maar de opname van vakbonden in deze raden is een vaak herhaalde proclamatie door de minister van Arbeid, en het was in feite haar bedoeling om een ​​wet op te stellen om dit in 2024 te verwezenlijken. .

Juist om deze reden wilde Junts wachten, zoals zijn woordvoerder in de Commissie, Josep María Cervera, tijdens het debat opmerkte: “Wij hopen als parlementaire fractie de kans te krijgen dit met de regering te kunnen bespreken in een parallel aan de sociale dialoog waarvan we begrijpen dat deze moet worden geproduceerd.”

Vakbonden, ‘essentieel’ voor de strategische beslissingen van bedrijven

Sumar's woordvoerder in het Congres, Verónica Martínez, heeft beweerd dat vakbondsorganisaties “essentieel” en een “fundamenteel onderdeel” zijn voor de strategische beslissingen van bedrijven, en verdedigt dat hun opname in de raden een “concurrentievoordeel” voor Spanje.

De plaatsvervangend woordvoerder, Aina Vidal, heeft haar gesteund en ervoor gezorgd dat “niemand het dagelijkse leven van zijn eigen bedrijf beter kent dan de werknemers”, zo blijkt uit verklaringen van Europa Press. Van hun kant hebben de regeringspartners, PSOE, ook hun steun betuigd, maar zij bedenken dat de huidige wetgeving de deelname van vakbonden aan zakelijke beslissingen al toestaat, via representatieve organen, zoals personeelsafgevaardigden.

Wat de oppositie betreft is Vox niet tegen de conclusie op zich, maar ze willen wel een amendement indienen om subsidies aan deze organisaties en ook aan werkgeversorganisaties af te schaffen, een verzoek dat door Sumar is afgewezen. Op de laatste plaats, De PP is van mening dat het voorstel een “negatief vooroordeel” heeft tegen zakelijke activiteiten, in de overtuiging dat de partij van Díaz bedrijven wil “ingrijpen”.