Het aantal ontslagen vanwege ERE in Spanje is nu al groter dan het aantal dat in heel 2022 is geregistreerd

Nieuws

De ontslagen afgeleid van Bestanden inzake arbeidsreglementering (ERE) hebben een ervaren 52% stijging gedurende de eerste negen maanden van 2023, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een toename van de bekendheid als gevolg van de dreiging van de aangekondigde macro-ERE in Telefónica, die naar schatting ongeveer 2.500 werknemers zal treffen.

De contextuele omvang wordt nog groter als we verifiëren dat er tot september al zo veel mensen zijn geregistreerd collectieve ontslagen (25.000) net als het gehele voorgaande jaar (24.215). Deze gegevens, afkomstig uit de analyse van de Ministerie van Arbeid en Sociale Economie van ‘The Objective’ onthullen een zorgwekkend portret van de huidige arbeidsdynamiek, waarbij een duidelijk herstel van het aantal collectieve ontslagen in september 2023 wordt benadrukt vergeleken met dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Val van ERTE

November was getuige van een duizelingwekkende stijging van het aantal ontslagen als gevolg van ERE, tot een totaal van 2.180, een cijfer dat het dubbele vertegenwoordigt van het aantal ontslagen in dezelfde periode vorig jaar. Een opmerkelijk contrast is echter dat de Dossiers Uitzendarbeid (ERTE) een aanzienlijke daling hebben gekend. Dit alternatief voor de ERTE, dat aan relevantie won met de arbeidshervorming van 2021, vertoont een aanzienlijke daling: terwijl in de eerste negen maanden van vorig jaar 168.000 werknemers in de ERTE werkten, is dit aantal in dezelfde periode dit jaar teruggebracht tot 97.000.

Binnen dit complexe arbeidsscenario heeft de sector in september het voortouw genomen bij de arbeidswetgeving. Maar het is de dienstensector, die een aanzienlijke stijging heeft doorgemaakt in collectieve ontslagen, een stijging van 300% vergeleken met dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Asturië, Galicië en de Balearen breken de norm

Als we naar de situatie op regionaal niveau kijken, vallen er aanzienlijke verschillen op. In zeven autonome gemeenschappenzijn de ERE in de negende maand van het jaar afgenomen vergeleken met dezelfde maand van het voorgaande jaar. Tot de meest uitgesproken dalingen behoren Asturië (-95,3%), Galicië (-93,8%), de Balearen (-83,3%) en Baskenland (-59%). Daarentegen is de ERE in Cantabrië omhooggeschoten, vermenigvuldigd met 40, gevolgd door Andalusië, met een stijging van bijna zeven keer, waardoor 3.873 werknemers werden getroffen. Andere opmerkelijke stijgingen werden opgetekend in Navarra (160%) en Madrid (128,3%).

De macro-economische context en het arbeidsbeleid hebben ook een cruciale rol gespeeld in deze dynamiek. De op 28 december 2021 goedgekeurde arbeidshervorming had tot doel ERTE te consolideren als een mechanisme om bedrijven flexibiliteit te bieden in het licht van verschillende uitdagingen. Ondanks hun steun in de sociale dialoog zijn de ERTE heeft een daling ervarenterwijl de ERE blijft stijgen.

Er moet aan worden herinnerd dat ERTE’s kunnen worden veroorzaakt door economische, technische, organisatorische en productieoorzaken, maar ook door overmacht, en dat dit de tijdelijke opschorting van de arbeidsovereenkomst of de verkorting van de werkdag met zich mee kan brengen. Bovendien maakt het RED-mechanisme, geïmplementeerd door de uitvoerende macht, het verzoek mogelijk om maatregelen te nemen zoals werktijdverkorting en opschorting van arbeidsovereenkomsten.

De huidige arbeidsdynamiek, gekenmerkt door de toename van het aantal ontslagen als gevolg van ERTE, de afname van ERTE en de heterogeniteit in regionale cijfers, benadrukt de complexiteit van de economische en arbeidssituatie die de nieuwe regering van Pedro Sánchez zal moeten aanpakken. De effecten van het arbeidsbeleid, de doorgevoerde hervormingen en de strategische beslissingen van grote bedrijven als Telefónica zijn factoren die dit voortdurend veranderende scenario beïnvloeden.