Heb je nog vragen ? –

Zoek werk

Als de recruiter je vraagt ​​of je vragen hebt, raden we je aan om bevestigend te antwoorden. Bereid niet 10 vragen voor, maar 2 of 3 goed voorbereide vragen waaruit blijkt dat u deze baan wilt binnenhalen en waardoor de recruiter u misschien terug wil bellen.

Heb je nog vragen ? : wat is de strategie van het bedrijf?

“Te vaak, als een kandidaat wordt gevraagd of ze nog vragen hebben, zeggen ze gewoon nee. Of hij vult de stilte door zijn cv weer uit te rollen, dat weet de recruiter al. Hij maakt de fout van herhalingen’, betreurt Daniel Porot, adviseur loopbaanbeheer. Laurent Rodriguez, rekruteringsexpert bij Groupama-Gan, bevestigt: “Vaak verkopen de kandidaten alleen zichzelf zonder geïnteresseerd te zijn in de box die hen zou kunnen tewerkstellen”. Dit is echter wat de recruiter verwacht: om te kijken of je geïnteresseerd bent in het bedrijf, of je dat van plan bent.

Voorbeeldvragen:

 • Wie zijn uw belangrijkste klanten (of concurrenten)?
 • Wat is uw marketingpositionering?
 • Wat zijn uw strategische / bedrijfsontwikkelingsassen?
 • Wat zijn zijn waarden?

Ons advies : voor het gesprek kun je een lijst maken van de 10 dingen die je moet weten over het bedrijf.

Heb je nog vragen ? : wat is de organisatie in het team?

Vraag uw gesprekspartner naar de interne organisatie en uw toekomstige team.

Aan de andere kant moeten bepaalde onderwerpen in deze fase van het wervingsproces niet worden behandeld: de kwestie van het vergoedingsbeleid van de club, het aantal toegekende RTT’s of de terugbetaling van de onderlinge verzekeringsmaatschappij … “De valkuil hier zou zijn om over salaris te praten, wijst Daniel Porot erop. Want sommige vragen stel je pas als er formeel een jobaanbieding is gedaan! Met deze voorbarige vragen loop je het risico te worden gebrandmerkt als een materialistische kandidaat.

Ons advies : door de recruiter te vragen naar de organisatie in het team, zal hij zien dat je jezelf in je positie projecteert en dat je niet egocentrisch bent. Je houdt je bezig met onderwerpen die zo dicht mogelijk bij je professionele dagelijkse leven liggen, je speelt als een team (een van de menselijke eigenschappen waar recruiters van houden).

Voorbeeldvragen:

 • Hoe zijn de verschillende diensten georganiseerd?
 • Wat is uw beheerbeleid?
 • Wat is het tempo van de rapportage?
 • Aan wie is de functie verbonden?
 • Wat zijn volgens jou de belangrijkste moeilijkheden van de functie?

Heb je nog vragen ? : wat zijn de volgende stappen in het wervingsproces?

Als de recruiter je nog niet heeft geïnformeerd over de volgende stappen in het wervingsproces, is dit het moment om het te vragen. Je kunt hem vragen wat voor soort sollicitatiegesprek hij van plan is, hoeveel het er in totaal zullen zijn, wie je zou kunnen ontmoeten (een operationeel persoon, de directe manager, een medewerker van personeelszaken), maar ook of je een praktisch oefening (de oplossing van een praktijkgeval, het schrijven van een artikel, de realisatie van een creatie… afhankelijk van de beoogde functie) of om je in een vreemde taal uit te drukken om je geschiktheid te testen. Aarzel niet om de geplande timing te kennen, om niet voor uw mailbox te stressen als de recruiter u pas over 2 weken contacteert.

Houd er rekening mee dat hoe meer je weet, hoe beter je bent voorbereid en hoe groter je kansen zijn om je droombaan te vinden. Aarzel dus niet langer en ontdek de stappen die volgen op het eerste sollicitatiegesprek.

Een originele vraag durven stellen?

Voor degenen die buiten de gebaande paden willen denken, kan een vraag die meer rechtstreeks betrekking heeft op de recruiter een schot in de roos zijn. “Een sollicitatiegesprek is niet alleen een geslaagd examen, maar ook een uitwisseling, analyseert Jacques Paget, auteur van het boek De geheimen van overtuiging, de sleutels tot uw succes. De recruiter heeft je cv gelezen en kent je al. Het einde van het interview kan juist het moment zijn om interesse in hem te tonen”.

Voorbeelden van moeilijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Wat interesseerde je in mijn CV?
 • Denk je dat mijn profiel bij de baan past?

Sébastien Bompard, headhunter bij Taste, haalt ook het geval aan van een kandidaat die zich hardop afvroeg of ze in staat was te evolueren en te floreren in een structuur zo groot als degene die haar kon huisvesten: een CAC 40-bedrijf. In dit geval daarentegen. Ze komt uit de wereld van het MKB en “stelde een echte vraag die haar niet diskwalificeerde, maar bewees dat ze de problemen kon identificeren”, merkt de recruiter op.

Wat je vraag over jezelf onthult

“De nieuwsgierigheid van de kandidaat is een onderscheidende factor”, legt Benjamin Chaminade uit, een van de auteurs van Wanagement, manager tegen de stroom in. Voor deze expert in managementinnovatie zeggen deze, zelfs triviale vragen, over het algemeen veel over het profiel van de kandidaten. Iemand die zich bijvoorbeeld afvraagt ​​over het merk van een bedrijfswagen, verraadt een “behoefte aan erkenning”. Aan de andere kant weerspiegelt iemand die informeert naar de strategie van het bedrijf, het aandeel van een dochteronderneming in de nettowinst van een groep of de evolutie van de omzet, een beknopte geest en “de noodzaak om op macroniveau te zijn om te begrijpen waar het zal landen”. Wat betreft degene die zich afvraagt ​​over het ritme van de berichtgeving of over het team waarmee hij zal werken, kan verschijnen als een “kandidaat bezorgd over zijn autonomie”.

Ben je geselecteerd voor de 2e ronde? Ontdek welke vragen je moet stellen in een tweede sollicitatiegesprek.

Ontdek alle vragen die recruiters kunnen stellen en hoe u ze kunt beantwoorden in onze verschillende artikelen >>