Originele cv-templates en tips om op te vallen

Zoek werk

Een origineel cv maken is geen win-winsituatie en kan je zelfs een slechte dienst bewijzen. Als het kan worden gerechtvaardigd en gewaardeerd in grafische afbeeldingen, communicatie of marketing, hoeft dit niet noodzakelijk het geval te zijn in bankieren, juridisch of boekhoudkundig. We geven je in dit artikel enkele tips om geen fouten te maken en als winnaar uit de bus te komen.

Wat is een origineel cv?

Het originele cv is een cv dat opvalt door zijn lay-out of formaat. Er waren cv’s volgens het Facebook- of Twitter-model, video-cv’s, de videopitch die bij het cv hoort, gezongen cv’s, in stop-motion, cv’s in identiteitskaartformaat, enz. Het idee is voor de kandidaat om zich te emanciperen van de klassieke Word-pagina met zijn netjes gerangschikte essentiële cv-secties: professionele ervaring, opleiding en interessegebieden.

Voor een perfect, origineel en succesvol cv moet aan 3 elementen worden voldaan:

  • Het moet echt origineel zijn: er is geen sprake van een idee dat vaak wordt gezien, zoals het Facebook-formaat!
  • Het moet het juiste doel nastreven: het is niet nodig om te kiezen voor het originele cv in ultratraditionele sectoren.
  • Het mag niet ten dienste staan ​​van de inhoud: als het onmogelijk is om de essentiële informatie daar te vinden, wordt het oorspronkelijke formaat een handicap.

Ons advies : vermijd slechte smaak of beginnersfouten. Stop met het verzenden van ondergoed met het cv of het maken van een video, en vergeet de rechten op de afbeeldingen te vragen die zijn opgenomen in de bewerking.

De voordelen van het originele CV

Het originele CV heeft verschillende voordelen. Hiermee kunt u:

  • Om je te onderscheiden: recruiters krijgen soms honderden sollicitaties binnen voor één vacature. Na uren naar vergelijkbare formaten te hebben gekeken, kan een lay-out die opvalt hun aandacht trekken en hen overtuigen om u een interview te geven.
  • Om te laten zien wat je kunt: in de creatieve beroepen (reclame, marketing, communicatie, mode, grafisch, design, etc.) is het originele cv een beetje een voorproefje. Het zal ervoor zorgen dat de recruiter uw portfolio wil raadplegen.
  • Toon uw persoonlijkheid: in een tijd waarin de persoonlijke vaardigheden van kandidaten minstens zo belangrijk zijn als hun knowhow (ook wel soft-skills genoemd), kan het geven van een glimp van uw persoonlijkheid de weegschaal in uw voordeel doen doorslaan.

Ons advies : zich aanpassen aan het bedrijf, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het grafische charter van zijn website of door zijn publicaties op sociale netwerken te raadplegen om te zien wat zijn aandacht zou kunnen trekken.

De nadelen van het originele CV

Het originele CV heeft 3 grote nadelen:

  • Het houdt een risico in: als je een conservatieve recruiter tegenkomt, kan je originele cv direct in de prullenbak belanden, in het voordeel van meer traditionele formaten. Als het originele cv niet naar de zin is van de recruiter, zal hij in de verleiding komen om je sollicitatie af te wijzen. Of, als er speciale software nodig is om je cv te lezen, kan de recruiter het misschien niet openen. Om dit te voorkomen, blijft u bij Word- of PDF-documenten, de grote klassiekers.
  • Het vereist meer werk: voor een klassiek cv vind je tientallen sjablonen op internet. Het originele cv daarentegen vraagt ​​veel inspanning van je: je moet het idee hebben en het kunnen uitvoeren!
  • Het past niet in de hokjes: de meeste recruiters en vacaturesites gebruiken recruitmentsoftware waarmee ze cv’s kunnen sorteren door cruciale informatie te extraheren. Deze software is niet noodzakelijk in staat om de originele formaten te verwerken en uw applicatie kan door de kieren vallen.

Ons advies : pas op dat u niet ten koste van alles in de val van originaliteit trapt, het formaat moet logisch zijn en uw toepassing dienen. Als je besluit om een ​​origineel cv te maken, moet je dat echt foutloos doen. Twijfel je? Het is beter om je te onthouden en terug te gaan naar de basis van het schrijven van een cv. Ontdek onze CV-voorbeelden om het eenvoudig en mooi te maken.

Met welke software maak je een origineel cv?

Welke tools zijn er om een ​​origineel cv te maken?

Als je een origineel cv wilt maken, kan software als Powerpoint (Maak je cv op PowerPoint) of Indesign je daarbij helpen. Maar pas op, ze zijn een beetje ingewikkeld om te gebruiken en werken met een betaalde licentie.

Gemakkelijker te gebruiken en gratis, Canva stelt je ook in staat om een ​​vleugje originaliteit aan je cv te geven. Het kleine extraatje van deze website, het CV-modelvoorstel, dat u met één klik kunt aanpassen. Andere websites bieden CV-templates aan. Je kunt bijvoorbeeld een origineel cv maken met Etsy of Wizard.

Kunnen we een origineel CV maken in Word?

Als je origineel wilt zijn om een ​​cv te maken, hoef je soms niet op zoek te gaan naar trendy sites of ingewikkelde applicaties om het te doen. Met Word kunt u ook een cv maken dat zich onderscheidt van andere toepassingen. Makkelijk te gebruiken, de originaliteit komt niet noodzakelijk van de lay-out, die vrij klassiek en beperkt blijft voor Word, maar eerder van het lettertype, de grootte en de kleuren die je kiest.

Om u te helpen bij het opmaken van uw originele cv, biedt Word sjablonen. Om ze te vinden, klikt u op “nieuw document”, vervolgens typt u in de zoekbalk met de titel “online zoeken naar sjablonen” bijvoorbeeld “origineel cv” of “creatief cv”.

Ons advies : als je je cv in Word maakt, vergeet dan niet om het op te slaan in .pdf-formaat om de lay-out niet te verliezen.

Drie originele cv-voorbeelden

originele cv infographicOrigineel CV gemaakt in Word