De piramide en het werk van Maslow: hoe kan het u helpen?

Vooruitgang op het werk

Wat is de piramide van Maslow?

De de piramide van maslow werd geboren uit het onderzoek van een Amerikaanse psycholoog, Abraham Maslow, naar de motivatie van individuen. De theorie van Maslow werd in de jaren veertig in de Verenigde Staten geboren en werd met name toegepast op marketing, om de behoeften van consumenten te analyseren, en vervolgens op het management, voor de behoeften van werknemers.

Het is gebaseerd op een principe van prioritering van behoeften : prioriteit wordt gegeven aan de behoeften die de basis vormen alvorens zich te kunnen concentreren op de volgende, vandaar de illustratie in de vorm van een piramide.

Goed om te weten : De piramide van Maslow is met name bekritiseerd vanwege zijn rigiditeit: de toepassing ervan suggereert dat men alleen naar het volgende niveau kan gaan wanneer aan de lagere behoefte voor 100% is voldaan, en daarom geen rekening houdt met individuele elementen.

Wat zijn de verschillende behoeften van de piramide van Maslow?

Volgens de piramide van Maslow zijn de behoeften gerangschikt in 5 niveaus:

Dit zijn primaire behoeften zoals voedsel, kleding, ademen, slapen… Behoeften die verband houden met biologische overleving.
Op het werk betekent dit genoeg verdienen om te overleven.

Dit zijn fysieke veiligheid, zoals bescherming tegen geweld, een dak boven je hoofd hebben, etc., maar ook emotionele veiligheid (profiteren van een stabiele affectieve en familiale omgeving).
Op het werk betekent dit: een vaste baan hebben, maar niet alleen. Het gaat ook om het hebben van een veilige werkomgevingvan de gezonde arbeidsomstandighedenom zich beschermd te voelen door het bedrijf.

Deze behoeften kunnen worden bevredigd dankzij sociale banden, het behoren tot een groep. Het gaat over relaties met familie, vrienden, mensen om je heen.
Op het werk betekent dit: deel uitmaken van het team en heb een goede relatie met collega’s. Maar het is ook de gevoel bij het bedrijf te horen zelf, deelname aan het leven van het bedrijf, naleving van zijn waarden, enz.

De acceptatie, erkenning en zelfs bewondering van anderen vertaalt zich in respect en zelfrespect.
Op het werk betekent dit: erkenning door de manager, de directie, de collega’s, de klanten… Zonder te vergeten een lonende positiedie de indruk wekt nuttig te zijn, mogelijk uitgeoefend in een bekend en/of gerespecteerd bedrijf.

  • Prestatiebehoeften

Ten slotte komen de behoeften aan prestatie, aan persoonlijke ontwikkeling. Het is de behoefte om jezelf te realiseren en belangrijke dingen te doen. Dit is misschien wel het meest persoonlijke niveau in de piramide van Maslow, omdat het gevoel van voldoening afhangt van mensen.
Op het werk betekent dit: hiërarchisch evolueren maar kijk ook eens in de persoonlijke ontwikkeling. De doelstellingen kunnen variëren van het bereiken van de status van expert in zijn vakgebied tot het verbreden van zijn vaardigheden door totale autonomie in zijn functie.

Hoe pas je de piramide van Maslow toe op het werk?

In een professionele context, De piramide van Maslow kan een motiverend hulpmiddel worden zowel voor managers die de leden van hun team willen begrijpen en hun welzijn willen verbeteren als voor de medewerkers zelf. Je kunt het inderdaad toepassen op analyseer uw huidige en toekomstige behoeften en dus vooruitgang in je carrière. Dit herinnert u aan de positieve punten van uw positie op het moment T, geeft u doelstellingen die u wilt bereiken en helpt u om uw motivatie te vergroten.

Stel jezelf de vraag: “Op welk niveau van behoefte zit ik momenteel?” Het antwoord stelt je in staat om te bepalen wat je moet doen om vooruit te komen. Als u zich bijvoorbeeld op niveau 2 bevindt, beveiliging, is het tijd om aan niveau 3 te werken, erbij te horen, uzelf meer te integreren in het team en op zoek te gaan naar de elementen waarmee u zich meer met het bedrijf kunt identificeren. Als je al op niveau 3 zit, kijk dan wat je kunt doen om meer erkenning te krijgen, enzovoort.

Nogmaals, dit kan aanpassing vereisen. Inderdaad, hoe leg je uit dat sommigen het risico nemen om alles achter te laten om hun bedrijf op te zetten als de behoefte aan beveiliging een prioriteit zou moeten zijn? Of dat anderen accepteren concessies te doen aan het salaris als hun missie interessant is? De piramide van Maslow is daarom een ​​waardevolle werkbasis, maar niet onwrikbaar.