De kunst van de shortlist –

Zoek werk

Er is een bijzonder plezierig moment in het leven van een headhunter. Nee, ik heb het niet over geld of prestige, maar over de pure voldoening van goed werk.

Dit is het moment waarop u op “verzenden” klikt na vijf weken of meer missie met de titel “Short List position Confirmed twolingual accounting manager”.

Het moment waarop we 150 telefoontjes, 30 gesprekken, 10 interviews samenvoegen tot een bericht, een Excel-tabel en 3 tot 5 goed opgevouwen bestanden.

Er is een kunst aan de shortlist. Als het waar is. Een succesvolle shortlist is de alchemie tussen de vraag (de bevestigde tweetalige accountant met een bescheiden en ongeïnteresseerde stralende glimlach) en het aanbod (accountants, die wanneer ze echt tweetalig en bevestigd zijn aanvankelijk enkele extra-propal prerogatieven hebben).

Een goede shortlist is een subtiele balans van persoonlijkheden min of meer in lijn met de vraag, waarvan de tekortkomingen en pluspunten op elkaar reageren als de instrumenten van een filharmonisch orkest.

Er is er een die de baan “van bovenaf” aanneemt. Je ziet jezelf al op een pontificerende toon argumenteren: “Hij is natuurlijk een junior, maar hij beheerst de Angelsaksische boekhoudnormen volledig en hij heeft al gehandeld in een context van herstructurering. Je voegt gewoon toe: “Deze, zal je cliënt je vertellen, we weten niet eens waarom je hem aan ons hebt voorgesteld. “.

Schaapachtig kom je dan terug in je spreadsheet met 150 namen. En je begint opnieuw. Want over een week, max, (je mag deze klant ook niet kwijtraken), beleef je het weer. Het perfecte ballet van afgestemde profielen. De dag dat de shortlist wordt verstuurd!

* Over Marie La Fragette

Marie La Fragette, 27, werkt bij een rekruteringsadviesbureau. Ze is de auteur van toneelstukken en koppensnellen » die de prijs won voor de roman Femme Actuelle.