De 4 Toltekenovereenkomsten op het werk toepassen

Vooruitgang op het werk

Onder de vele werken over dit onderwerp kunnen we de vier Tolteken-overeenkomsten noemen door Miguel Ruiz. Het werd al snel een bestseller en is sindsdien herdrukt en inspireerde managers. Genoemde doelstelling: pas 4 “akkoorden” toe om uw leven aanzienlijk gemakkelijker te maken. Verleid?

1ᵉʳ Toltekenakkoord: “Laat uw woord onberispelijk zijn”

“Voor de Tolteken is spraak een goddelijke gave die ons onderscheidt van dieren”, vat Patrice Ras samen, auteur van het inspirerende boek De fantastische kracht van Tolteekse afspraken: leef je afspraken dagelijks na. Voor deze specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling betekent dit uitgangspunt dat woorden een betekenis hebben, dat we hun reikwijdte moeten meten en dat we ze kunnen gebruiken om een ​​welwillende manager te worden, in plaats van andersom. “Managers moeten bijvoorbeeld een positieve houding ontwikkelen. Dit sluit kritiek niet uit, mits deze constructief wordt gekaderd. En als het werk goed is gedaan, is het de bedoeling om te weten hoe je erkenning kunt realiseren, wat vaak zeldzaam is in het bedrijfsleven”. En trouwens, dit principe nodigt ook uit om niet te veel tijd te verdoen naast de koffieautomaat (of elders) door bepaalde roddels of negatieve opmerkingen te verspreiden die ook ieders klimaat vervuilen…

2ᵉ Toltekenovereenkomst: “Maak het nooit persoonlijk”

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar Catherine Oberlé houdt zo veel van dit principe dat ze het op de muur van haar kantoor heeft gehangen! “Het is inderdaad een regel die een werknemer in een bedrijf veel leed kan besparen”, legt deze coach uit. Het idee is om niet gevoelig te zijn. Als we bijvoorbeeld iemands slechte humeur uitwissen, moeten we niet onthouden dat we buiten de blik van de ander bestaan”. “Onze fout is om te geloven dat alles volgens onszelf gebeurt”, zegt Xavier Cornette de Saint-Cyr in overvloed. “We belasten ons dan onnodig met problemen die niet de onze zijn, of we maken ons afhankelijk van wat anderen van ons denken.” Door er echter geen persoonlijke zaak meer van te maken, herwinnen we onze vrijheid.

Toltekenakkoord 3: “Doe geen aannames”

Hier ligt een gezonde nieuwe uitdaging. Met deze 3ᵉ Toltec-overeenkomst gaat het concreet om het letterlijk stoppen “het voortouw nemen” met hypothesen die schadelijk zijn voor het welzijn zoals “Machine kan mij niet controleren” of “Machine zal dit of dat nooit accepteren”. “Wanneer een werknemer of manager in pijn zijn verhaal begint met uitdrukkingen van het type “Ik heb de indruk dat”, ik stop er meteen mee”, vervolgt Catherine Oberlé. “Ik nodig ze uit om vragen te durven stellen en misverstanden uit de weg te ruimen. Ofwel is de veronderstelling waar en leggen we het uit. Ofwel is het onjuist en wordt het misverstand weggenomen. De uitdaging is om zoveel mogelijk deel uit te maken van een echte relatie “. Leer dingen, mensen, maar ook gebeurtenissen of situaties te zien zoals ze werkelijk zijn. Dit stelt ons in staat om te voorkomen dat we het speelgoed zijn van onze verbeelding, onze angsten en onze woede.

Toltec-overeenkomst 4: “Doe altijd je best”

Het laatste akkoord van Tolteken, ten slotte, is minder banaal dan het lijkt. Veel medewerkers en managers laten soms een idee varen voordat ze er zelfs maar aan begonnen zijn, simpelweg uit angst om te falen. Maar stop met uitstellen! “Het idee hier om iedereen, zichzelf en hun medewerkers, aan te moedigen om initiatieven te nemen, met het risico fouten te maken of een contract te verliezen, bijvoorbeeld”, vult Patrice Ras aan. Behalve dat in feite ook medewerkers en vooral managers het recht op fouten moeten integreren. “Alles is makkelijker als je de bewuste fout van de fout onderscheidt. In Frankrijk hebben we vaak de neiging om bij fouten stil te staan. Deze overeenkomst leert ons dat het geen zin heeft om de geschiedenis te herschrijven omdat het verleden voorbij is. Aan de andere kant kunnen we doorgaan en profiteren van zijn ervaring”.

Hoe inspireren de 4 Toltekenovereenkomsten managers?

Om een ​​goede manager te worden, kunnen de 4 Toltekenovereenkomsten u helpen. Hoe ? We geven je enkele manieren om ze toe te passen in je dagelijkse professionele leven.

* Roddel niet over uw teamleden achter zijn rug om. Streef ernaar om zo openhartig mogelijk te zijn en dingen, positief of negatief, te zeggen zoals ze gebeuren.

* Neem wat afstand als iemand opmerkingen maakt over je manier van leidinggeven. Lucht je wrok en wees niet wraakzuchtig.

* Zorg ervoor dat uw communicatie met uw teamleden vloeiend verloopt. Zeg dingen duidelijk en eenvoudig. Bereid vergaderingen of meer informele punten voor om uitwisselingen te vergemakkelijken. Leer hoe u HPI beheert.

* Geef jezelf altijd de middelen om in de beste fysieke en mentale omstandigheden te werken. Sporten, uitwaaien tijdens je lunchpauze, proeven van de voordelen van loskoppelen in het weekend om doordeweeks weer in vorm te komen.

=> Onthoud deze 4 Tolteken-afspraken, hang ze op in uw kantoor en pas ze vooral toe in uw dagelijks leven om uw dagelijks leven en dat van uw team te verbeteren.

>>Wil jij een nieuwe baan waar je deze principes kunt toepassen? Het is tijd om de zeldzame parel tussen onze vacatures te vinden