De 12 beste hersenspellen voor volwassenen om geheugen en focus te trainen

Vooruitgang op het werk

Je lichaam en geest werken samen om je te helpen functioneren. Waarom het één uitoefenen en het ander niet?

Hersenspellen zijn trainingen voor je geest die je zachte vaardigheden vergroten, de cognitieve functie verbeteren en de mentale fitheid vergroten. Misschien speel je er al een paar zonder het te beseffen, zoals het invullen van een kruiswoordraadsel op weg naar je werk of een zondagochtend ontspannen met een krant.

Met zoveel puzzels en hersenspellen voor volwassenen, kan het lastig zijn om te bepalen welke voor jou werkt. Hier zijn 12 favorieten om je geest te scherpen, nieuwe vaardigheden op te bouwen en anderen te versterken.

Wat is hersentraining?

Hersentraining maakt gebruik van mentale fitnessactiviteiten om uw geest beter te laten functioneren. Deze oefeningen omvatten cijferspellen zoals Sudoku, woordspellen zoals kruiswoordraadsels of Scrabble, en zelfs volledige trainingsprogramma's zoals Lumosity. Ze vergroten uw individuele zachte vaardigheden, zoals kritisch denken en logica. Net zoals spieren sterker worden door regelmatige lichaamsbeweging, vergt het versterken van je cognitieve vaardigheden consistente oefening, en hersenspelletjes zijn slechts één manier om dat te doen.

Door je hersenen te trainen, ontstaan ​​er meer verbindingen tussen neuronen, wat bijdraagt ​​aan neuroplasticiteit. Dit helpt je hersenen te leren en zich aan te passen, waardoor de cognitie verbetert en zelfs de pijn wordt verlicht. Continu leren, zoals het oppikken van een nieuwe taal, het oefenen van een taal professionele vaardigheidof breid uw sociale netwerk uit via mentorschapzijn slechts enkele manieren om de neuroplasticiteit te stimuleren.

Leuke hersenspellen doen hetzelfde, alleen op kleinere schaal. Ze geven je de kans om je cognitieve functie uit te breiden zonder de inzet of moeite van diepgaand leren, waardoor ze perfect zijn voor drukbezette mensen. Je kunt oefenen tijdens je woon-werkverkeer, lunchpauzeof een weekendje weg om je geest actief te houden.

4 voordelen van hersentrainingspellen

Het spelen van hersenspelletjes is niet alleen vermakelijk. Het kan uw cognitieve behendigheid versterken en u helpen uw geest onder controle te houden. Hier zijn vier voordelen van het beoefenen van hersenspelletjes en concentratieoefeningen in je vrije tijd:

1. Verbeter de hersenfunctie

Uit een onderzoek van het cognitieve trainingsspel Lumosity bleek dat proefpersonen na drie weken dagelijks 15 minuten spelen verbeteringen zagen in aandacht, verwerkingssnelheid, visueel geheugen en executieve functies. Deze resultaten betekenen dat u minder dan twee uur per week hoeft te oefenen om hersenfuncties zoals geheugen en focus te ondersteunen.

2. Versterk het geheugen

Volgens een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in NEJM Evidence, zagen mensen met milde geheugenproblemen een verbeterde cognitie en minder hersenkrimp na acht weken kruiswoordpuzzels. De resultaten suggereren dat kruiswoordpuzzels zelfs een behandelingsoptie zouden kunnen worden voor mensen met geheugenproblemen nadat er meer onderzoek is gedaan, en dat soortgelijke spellen waarbij het oproepen van aanwijzingen vereist is, dezelfde voordelen zouden kunnen bieden.

3. Verminder het risico op dementie

Uit een onderzoek van de Universiteit van Cambridge is gebleken dat lezen, dammen en het maken van legpuzzels gedurende het hele leven verband houden met een aanzienlijke vermindering van dementie. Dat komt omdat deze activiteiten complexe patronen van mentale activiteit bevorderen, waardoor een mogelijke achteruitgang op latere leeftijd wordt voorkomen.

4. Verhoog het aandachtsniveau en de logische vaardigheden

Uit onderzoek onder wiskundestudenten aan de universiteit is gebleken dat spelen effectiever is dan traditionele onderwijsbenaderingen bij het leren en nemen van beslissingen. Uit het onderzoek bleek dat games mensen helpen kritische denkprocessen te leren. In plaats van simpelweg naar antwoorden te zoeken, kunnen leerlingen vooruit denken en mogelijke uitkomsten evalueren om betere beslissingen te nemen.

De beperkingen van hersentrainingspellen

gevechtsbordspel-kasteel-uitdaging

Hoewel hersenpuzzels en denkspellen je hersenen aanmoedigen om zich aan te passen en te bloeien, zijn ze geen magische oplossing om je hersenen 100% te laten werken. Een recensie van Scientific American zegt dat onderzoek naar hersenspellen over het algemeen inconsistent is, hoewel de algemene effecten van het trainen van je hersenen veelbelovend zijn. Af en toe een kruiswoordraadsel maken zal je mentale conditie niet verbeteren. Maar net als lichaamsbeweging zijn consistentie en langdurige beoefening van hersenoefeningen de sleutel tot een langdurig positief effect op de hersenfitness, volgens een recensie van Frontiers in Human Neuroscience. TUit de recensie bleek dat potentiële verbeteringen die je in games aantreft, vaardigheidsspecifiek zullen zijn.

Naarmate u beter wordt in een logisch spel, ziet u mogelijk verbeteringen in uw vaardigheden probleemoplossend vermogen. Maar dat betekent niet dat je beter wordt in het denken in het algemeen. Je zult een spel moeten oefenen dat zich op andere gebieden richt om deze te verbeteren. Je kunt het spelen van hersenspelletjes het beste beschouwen als slechts één hulpmiddel slimmer worden.

Vergeet niet om hersentraining te koppelen aan aandacht voor de rest van je gezondheid. Zonder voeding en lichaamsbeweging, kunnen je hersenen niet optimaal presteren. Vul uw training aan met lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en gezond sociale verbindingen om de volledige impact van uw cognitieve groei te voelen.

12 beste hersenspellen voor volwassenen

vrouwen-lachen-tijdens-het-spelen-puzzel

Met zoveel hersenkrakers, puzzels en woordspelletjes kan het lastig zijn om de juiste spellen voor jou te vinden. Hier zijn 12 geweldige opties om uit te proberen, waaronder tal van gratis hersenspellen voor volwassenen:

1. Sudoku

Sudoku is een populaire op logica gebaseerde getallenpuzzel die zijn oorsprong vindt in Japan. Het doel is om een ​​raster van 9×9 met getallen te vullen, zodat elke rij, kolom en 3×3 vierkant de getallen 1–9 bevat. Om de puzzel te voltooien, moet je je werkgeheugen en kritisch denkvermogen aanscherpen om vooruit te denken over de gevolgen van elk getal.

Vaak Sudoku spelen, zelfs voor een korte tijd, kan later vruchten afwerpen. Studies bij oudere volwassenen hebben verbanden gevonden tussen een hogere cognitieve functie en het dagelijks spelen van getallenspellen.

Sudoku is een geweldig gratis hersenspel voor volwassenen dat je online of in een app kunt spelen. Je kunt ook een papieren boekje kopen of de puzzel in je krant zoeken. Zorg er wel voor dat je met een potlood speelt, mocht je wat cijfers moeten verplaatsen.

2. Helderheid

Lumosity is een platform met een ruime collectie games die je cognitieve functie testen. Wetenschappers hebben de games gebouwd om zich te concentreren op hersentraining en mentale fitheid, met specifieke opties voor individuele vaardigheden zoals aandacht, flexibiliteit en probleemoplossing.

Je kunt maximaal drie games per dag gratis spelen of een betaalde abonnementsservice kiezen – $ 11,99 per maand – voor meer gameplay via de app of het internet. Welk plan je ook kiest, Lumosity houdt je voortgang bij en past zich aan je moeilijkheidsgraad aan om de groei van vaardigheden te stimuleren.

3. Piek

Net als circuittraining voor je geest, daagt Peak je uit met korte, intense mentale trainingen die het geheugen, de mentale behendigheid en de focus testen. Als je een competitieve instelling hebt, kun je jezelf meten met andere spelers en je motivatie een boost geven.

Peak is alleen app-only en beschikbaar op iOS en Android. Het is gratis te gebruiken, hoewel de abonnementsservice meer op maat gemaakte trainingen en prestatie-inzichten biedt om u te helpen uw doelen te bereiken. Het is een van de beste hersenspellen online als je bereid bent om regelmatig te leren.

4. Kruiswoordraadsels

Als u in een kruiswoordpuzzel duikt, nodigt u uit om uw langetermijngeheugen aan te boren voor woordenschat en algemene kennis. Maar naast een training voor je geheugen stimuleren kruiswoordpuzzels je logische redenering, waarbij je wordt gevraagd rekening te houden met het aantal woorden, beschikbare letters en aanwijzingen om het juiste antwoord te vinden.

Je kunt dagelijkse kruiswoordpuzzels vinden in de meeste kranten, zoals The New York Times, of een speciale app gebruiken om op je telefoon te oefenen.

5. Hersenwel

Brainwell is een andere hersentrainer met een algoritme dat een persoonlijk trainingsplan voor je samenstelt, waarbij alles van geheugen tot taal wordt aangepakt met games van neurowetenschappers. Naast de gameplay geeft Brainwell ook feedback over je prestaties, zodat je nieuwe verbeterpunten kunt aanwijzen.

Nog een app-only service, u kunt beginnen met een gratis proefperiode en een niveau omhoog gaan naar een abonnement vanaf $ 1,99. Vervolgens krijg je toegang tot meer functies, zoals het uitdagen van vrienden en familie om te concurreren.

6. Schaken

Dit tactische spel voor twee spelers is het onderwerp geweest van boeken, films en televisieseries en behoeft dus weinig introductie. Bij schaken moet u risico's voorspellen en inschatten, waardoor uw flowstatus mogelijk wordt geactiveerd. Het moedigt divergerend en creatief denken aan en kan je geheugenvaardigheden verbeteren, waardoor je onderweg de kans krijgt om relaties met tegenstanders op te bouwen.

U kunt investeren in een fysiek bord om met een partner te spelen of schaken online of in uw app store vinden. Er zijn zelfs online cursussen om u te helpen uw schaakvaardigheden te verbeteren.

7. Cognifit

CogniFit is een digitaal gezondheidszorgbedrijf dat uitgebreide tools voor cognitieve metingen en verbetering biedt. De ervaring begint met een hersentest om uw cognitieve welzijn te beoordelen en sterke en zwakke punten te identificeren, waaronder concentratie, hand-oogcoördinatie en memoriseren. Op basis van de resultaten geeft het programma u een persoonlijk hersentrainingsprogramma.

Hoewel het platform een ​​gratis basisversie heeft, vereist dieper duiken een maandelijks premiumabonnement dat begint bij $ 19,99. Meer specifieke cognitieve tests kosten elk $ 49,99. Het is beschikbaar op iOS en Android.

8. INSTELLEN

SET is een snel kaartspel waarin spelers patronen tussen de kaarten uit het kaartspel kunnen identificeren. Elk daarvan geeft symbolen weer die variëren in aantal, kleur, arcering en vorm. Het doel is om sets van drie identieke of verschillende kaarten te vinden. Het kaartspel is een leuke manier om patroonherkenning, snelle besluitvorming en kortetermijngeheugen te oefenen.

Er is een digitale app beschikbaar op iOS en Android, maar je kunt bij grote speelgoedwinkels een fysieke kaartenset kopen om live met vrienden of geliefden te spelen.

9. Scrabble

Dit klassieke woordspel is meer dan een test van je woordenschat. Door woorden strategisch op het bord te plaatsen, daagt u uw kritisch denken, herinneren en ruimtelijk redeneren uit. Of je nu met vrienden oefent op een traditioneel bord of online concurreert met een digitale versie, Scrabble is een geweldige manier om zowel je taalkunde als je strategisch denken een boost te geven.

10. Weetjes

Elke vorm van trivia is een uitstekend geheugenspel voor volwassenen, waarbij je je langetermijnherinnering moet vergroten en verbanden moet zoeken tussen ogenschijnlijk niet-gerelateerde feiten. Platforms en games zoals Trivia Crack, Jeopardy en Sporcle zijn geweldige manieren om onafhankelijk vanaf je telefoon of desktop te spelen.

Een trivia-avond of een ijsbreker na het kantoor is een geweldige manier om leuk leren met collega's aan te moedigen en tegelijkertijd een band op te bouwen als team. En als je in een stad woont, kun je waarschijnlijk een plaatselijk café of bar bij jou in de buurt vinden waar trivia-avonden worden georganiseerd.

11. Portaal

Voor fans van old-school videogames is Portal een verhalende game voor één speler met puzzels en natuurkunde. Om het spel te voltooien, moet je ruimtelijk inzicht, logica en creatieve probleemoplossing gebruiken om door de ene omgeving naar de volgende te gaan. De game is beschikbaar op het Steam-netwerk en compatibel met Mac en Windows.

12. Verhoog

Elevate is een app voor hersentraining die begon als een SAT- en taalleerdienst, wat de focus verklaart op het ontwikkelen van praktische vaardigheden zachte en harde vaardigheden. Naast de cognitieve functie kunt u ook de schriftelijke communicatie, het spreken en het rekenen verbeteren.

Elevate is een geweldige hulpbron voor professionals die hun gedetailleerde vaardigheden willen verfijnen. Games zijn zeer specifiek, waardoor u zich op alles kunt richten, van het juiste gebruik van komma's tot het leren berekenen van percentages. Je kunt het gratis uitproberen op iOS en Android, met extra functies die beschikbaar zijn bij in-app-aankopen.

Gebruik uw tijd verstandig

Hersenspelletjes voor volwassenen zijn een leuke manier om de tijd te doden en je geest scherp te houden. Ontdek deze 12 opties, download uw favoriet naar uw telefoon of neem een ​​boekje mee waar u ook heen gaat.

Om uw doelen te behouden, coachen is een andere verrijkende, praktische manier om uw persoonlijke en professionele ontwikkeling te verbeteren. Tijdens het instellen kunt u uw sterke en zwakke punten verder identificeren en eraan werken tastbare doelen om je te helpen groeien.