Chloé Ngassa: “De sollicitatiebrief is in mijn ogen een onderscheidend element in een sollicitatie”

Nieuws

1. Weet wat je wilt

“Hoe overtuig je een recruiter ervan dat jij de ideale kandidaat bent als je zelf niet weet welk carrièrepad je wilt? », vraagt ​​Chloé Ngassa meteen. Dus ga zitten en maak een lijst van wat je echt wilt doen. Door vast te stellen wat u echt niet voor uw werk wilt doen, kunt u de zaken ook duidelijker zien.

2. Maak de balans op van uw prestaties

Natuurlijk heb je nog geen ervaring, maar dat betekent niet dat je niet weet hoe je iets moet doen. Integendeel. “Vermeld op een blad de technische en menselijke vaardigheden die je hebt ontwikkeld tijdens je opleiding, je studentenjobs, je vrijwilligersactiviteiten”, benadrukt ze.

3. Wees duidelijk over de verwachtingen van recruiters

Je ambieert een vaste boekhoudkundige functie. Perfect ! Doe mee aan een bedrijfsenquête om te bepalen welke stappen u moet nemen om dit doel te bereiken. Waarschijnlijk zul je moeten beginnen met een baan als boekhoudkundig assistent. Maar wat is deze baan? Wat zijn de verwachte missies? Wat zijn de business-, software- en soft skills die je hiervoor moet beheersen? Interview verschillende professionals met dit soort achtergrond. “Met dit diepgaande banenonderzoek kun je je cv en je sollicitatiebrief verbeteren”, voegt ze eraan toe.

4. Benadruk in het CV je opleiding

“Als je geen professionele ervaring hebt, kun je je CV beter beginnen met je opleiding. Dit is het moment om de cursussen, de gevolgde onderwerpen, de uitgevoerde projecten, het thema van je proefschrift in detail te beschrijven… alles uiteraard in verband met de beoogde functie”, beveelt Chloé Ngassa aan.

5. Zorg voor je sollicitatiebrief

De motivatiebrief is naar mijn mening een onderscheidend element in een sollicitatie. Onder het voorwendsel dat het niet door recruiters gelezen zou worden, gelooft niemand het meer en schrijven maar weinig mensen er één. Het is dus een gemakkelijke manier om op te vallen.

Chloë Ngassa

En Chloé Ngassa heeft het over een sollicitatiebrief in de juiste vorm (dus in de PJ van de sollicitatie-e-mail) en niet over de simpele boodschap in de hoofdtekst van de e-mail.

De motivatiebrief is ook de enige manier om voorafgaand aan het sollicitatiegesprek een persoonlijke band met het bedrijf te creëren. Dit is de ideale gelegenheid om uw echte interesse in dit bedrijf kenbaar te maken. Wat kan er niet in het CV

Sla dus geen sollicitatiebrief over!

6. Neem contact op met het bedrijf voordat u het CV en de motivatiebrief verzendt

Nadat de doelbedrijven zijn geïdentificeerd, legt u contacten met medewerkers via sociale netwerken zoals LinkedIn.

“Dit kan zijn met uw toekomstige manager, HR of een andere persoon die actief is op deze sociale netwerken. Bekijk wat ze plaatsen en communiceer met hen door hun berichten leuk te vinden of erop te reageren. Wanneer deze mensen vervolgens jouw sollicitatie ontvangen, zal jouw naam voor hen niet geheel onbekend zijn”, legt de loopbaancoach van Job Mentor uit.

7. Markeer het verloop van het interview

Je hebt je sollicitatie ingediend en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Goed gedaan ! Maar dit is vaak waar de angsten ontstaan.

“De angst voor het onbekende verlamt sommige kandidaten die zich afvragen of ze tests zullen afleggen of niet, of een deel van de uitwisselingen in het Engels zal plaatsvinden, of er meerdere gesprekspartners zullen zijn… Al deze vragen zijn niet geruststellend. Behalve dat niets je ervan weerhoudt om details te vragen over hoe de interviewdag is verlopen. Reageer bijvoorbeeld op de uitnodiging met een bericht als 'Bedankt voor deze kans. Ik kijk ernaar uit om met je te praten. Kunt u mij in de tussentijd meer vertellen over de sollicitatiedag? », illustreert ze.

8. Zeg dank aan het einde van het interview

Het sturen van een bedankmail de dag na het sollicitatiegesprek is een manier om uw interesse in de functie opnieuw te bevestigen. Voorwaarde uiteraard dat je het avontuur met deze box wilt voortzetten.

“Het is ook een manier om uit te drukken wat je over het bedrijf begrijpt en om op een saillant punt in te spelen. Je spreekt bijvoorbeeld vloeiend Duits en dit komt precies op het juiste moment voor de opening van het Duitse kantoor of filiaal. Maak van de gelegenheid gebruik om een ​​kopie van uw certificering in het Duits bij te voegen”, adviseert Chloé Ngassa.

9. Analyseer vacatures

Heeft u meerdere suggesties? Je zult moeten beslissen. Om dit te doen, zet u de verschillende criteria op een rij die voor u belangrijk zijn: de interesse in de functie, uw gevoel bij het bedrijf, de verloning, de arbeidsomstandigheden (bijvoorbeeld telewerken), de werkomgeving, de ontwikkelingsperspectieven, enz. Beoordeel voor elk vak de criteria van 1 tot 10. Degene met de hoogste score zou jouw voordeel moeten winnen.

10. Reageer op recruiters

Allereerst moet u uiteraard positief reageren op de baanaanbieding die u het meest interesseert. Voor anderen: wijs hun aanbod beleefd af door te argumenteren dat u elders nog een kans heeft.

“Door zo te handelen, sluit je geen deuren. Stel je voor dat je proefperiode slecht verloopt, dan moet je wellicht contact opnemen met de werkgevers die je andere vacatures hebben aangeboden”, benadrukt onze loopbaancoach.

Reageer ten slotte ook op negatieve e-mails. “Het houdt je verbonden met de recruiter. Misschien is de kandidaat die hij selecteert niet geschikt en kan hij het je later vragen”, besluit ze. Een manier om in het spel te blijven!

*“Ik heb geen ervaring… en dan? » (Vuibert, 2023)