15 vragen die u aan het einde van een sollicitatiegesprek kunt stellen om indruk te maken op recruiters

Vooruitgang op het werk

Bijna elk sollicitatiegesprek eindigt op dezelfde manier. Nadat de recruiter of rekruteringsmanager hun lijst met vragen heeft ingevuld, geven ze u het woord met een simpele vraag: “Heeft u nog vragen voor mij?”

Dit is jouw kans om meer te weten te komen over de functie en het bedrijf om te bepalen of de rol al dan niet de juiste match is. Bovendien laat het stellen van de juiste vragen aan de interviewer zien dat u geïnteresseerd bent in de functie en graag meer wilt weten.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat je moet vragen en hoe je het moet vragen. Laten we eens kijken naar effectieve vragen die u aan het einde van een sollicitatiegesprek kunt stellen om een ​​goede eerste indruk te maken.

Waarom zou je vragen stellen aan het einde van een sollicitatiegesprek?

Wanneer u een sollicitatiegesprek binnenhaalt, is het van cruciaal belang dat u er het beste uit haalt. Uit gegevens blijkt immers dat de gemiddelde werknemer voor slechts één sollicitatiegesprek op zes sollicitaties wordt uitgenodigd.

Door aan het einde van uw sollicitatiegesprek slimme vragen te stellen, laat u de rekruteringsmanager zien dat u betrokken bent bij en geïnvesteerd heeft in de baanaanbieding – en het is een geweldige manier om op te vallen.

Uit onderzoek van Twin Employment and Training blijkt dat 47% van de interviewers zegt dat ze de baan niet aan een kandidaat zouden aanbieden als ze weinig kennis van het bedrijf hadden. Gebruik de vragenperiode om aan de interviewer te laten zien dat u eerder onderzoek heeft gedaan en graag meer wilt weten over de organisatie.

Het enige verkeerde antwoord als een recruiter vraagt ​​of je nog vragen hebt? Zeggen: “Nee.” Als u weigert vragen te stellen, kan het lijken alsof u niet geïnteresseerd bent in de functie en niet goed kunt nadenken, waardoor u in geen van beide een sterke kandidaat overkomt.

15 beste vragen om te stellen aan het einde van een interview

Sterke sollicitatievragen weerspiegelen uw interesse in de bedrijfscultuur en geven u de kans om te informeren naar de verwachtingen en groeimogelijkheden van uw functie. Met deze vragen kunt u ook waardevol inzicht krijgen in de cultuur van het bedrijf en de aspecten van de functie, dus sla deze niet over.

Hier zijn 20 vragen die u tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen om een ​​positieve eerste indruk te maken:

1. Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?

Uit een Glassdoor-enquête uit 2019 bleek dat 77% van de werkzoekenden rekening houdt met de cultuur van een bedrijf voordat ze op een functie solliciteren, en dat 56% de cultuur van een bedrijf belangrijker vindt dan beloning als het gaat om werktevredenheid.

Als u tot degenen behoort die de omgeving van een bedrijf boven alles waarderen, geeft deze vraag u inzicht in hoe het bedrijf met personeel omgaat en hoe mensen met elkaar omgaan.

2. Wat vind je het leukste aan werken voor dit bedrijf?

Dit is een van de beste sollicitatievragen die u aan een werkgever kunt stellen om inzicht te krijgen in de cultuur en waarden van het bedrijf. Het antwoord van de interviewer werpt licht op de beste aspecten van het werken voor het bedrijf en geeft u een idee van wat u misschien leuk vindt.

Als in het antwoord een negatieve kwaliteit wordt genoemd, zoals het bedrijf dat werkavonden en weekendwerk aanmoedigt om vooruit te komen, kan dit een indicatie zijn dat de functie niet geschikt voor u is.

vrouw-recruiter-interview-man-op-kantoor-vragen-om-te-stellen-aan-het-einde-van-een-interview

3. Welke eigenschappen zouden mij tot een succesvolle werknemer bij dit bedrijf maken?

Elke werkplek meet succes anders. Als u deze vraag stelt, vertelt u de interviewer dat u vastbesloten bent zich aan te passen en te slagen, en krijgt u een idee van wat er van u wordt verwacht (mocht hij of zij u aannemen).

Om een ​​gevoel van doelgerichtheid in uw rol te ervaren, moeten de eigenschappen waarnaar zij op zoek zijn, aansluiten bij de kwaliteiten die u hoopt te bereiken in uw professionele ontwikkeling.

4. Hoe kan ik mijn concurrentievermogen voor deze rol verbeteren?

Deze vraag geeft aan dat u vastbesloten bent om bij het bedrijf te komen werken. Het geeft de recruiter ook de mogelijkheid om te vragen om meer van je werk te zien via voorbeelden of een portfolio, waardoor je nog een kans krijgt om meer van je vaardigheden te laten zien.

Een cv en motivatiebrief bieden u immers zelden voldoende ruimte om elk aspect van uw toegevoegde waarde te demonstreren.

5. Wat denk je dat werknemers aanmoedigt om bij dit bedrijf te blijven?

Het antwoord van de interviewer op deze vraag vertelt u hoe werknemers het bedrijf zien en of de organisatie er wel of niet waarde aan hecht om haar werknemers te behouden. Kijk of hun reactie accuraat en realistisch lijkt. Citeren ze het onbeperkte verlofbeleid van de organisatie, of schrijven ze dit toe aan de benadering van leiderschap door de bazen?

6. Als ik aangenomen word, hoe zou een typische dag er dan uitzien in deze rol?

Als u bekend bent met de vereisten van de functie, maar niet met de dagelijkse workflowtaken, kan deze vraag onthullen hoe u het grootste deel van uw tijd zult besteden als u wordt aangenomen. Weten of de typische verantwoordelijkheden u aanspreken, is essentieel voordat u verder gaat in het sollicitatieproces of een baanaanbieding accepteert.

7. Krijg ik de kans om de persoon aan wie ik zal rapporteren tijdens het volgende interview te ontmoeten?

Het ontmoeten van uw potentiële manager is nuttig bij het bepalen of een functie geschikt voor u is. Stel deze vraag dus als hij/zij niet aanwezig is in de eerste ronde. Als u de persoon kunt ontmoeten aan wie u rechtstreeks rapporteert, krijgt u een beter idee van hoe uw relatie eruit zal zien (en of u beiden bij elkaar past).

8. Als ik aangenomen word, wat is dan het belangrijkste dat ik in mijn eerste 90 dagen moet bereiken?

Als u weet wat uw werkgever wil dat u in de eerste paar maanden bereikt, kunt u tijdens het sollicitatieproces aantonen welke kwalificaties zij wensen. Hun antwoord informeert u ook over de soorten projecten waaraan u gaat werken, zodat u kunt zien of ze u interesseren.

nieuwe-werknemer-die-dingen-stelt-aan-collega's-op-kantoor-vragen-om-te-stellen-aan-het-einde-van-een-interview

9. Hoe zou mijn carrière binnen het bedrijf in deze rol kunnen evolueren?

Deze vraag laat de interviewer zien dat u op zoek bent naar een professionele inzet voor de lange termijn en maakt duidelijk of het bedrijf al dan niet groeipotentieel heeft. Is dit de plek waar je een carrière kunt starten? Of is de opwaartse mobiliteit beperkt?

10. Heeft u twijfels over mijn kwalificaties?

Dit is een gewaagde vraag, dus gebruik hem verstandig. De vraag moedigt de interviewer aan om eventuele twijfels over uw kandidatuur naar voren te brengen. Met deze informatie kunt u persoonlijke ervaringen introduceren die eventuele hiaten opvullen en een sterkere zaak voor uzelf opbouwen.

11. Wat is uw tijdlijn voor het vervullen van deze functie?

Stel deze vraag om te begrijpen wanneer u een antwoord op uw aanvraag of een uitnodiging kunt verwachten om deel te nemen aan de volgende stappen. Uit het antwoord van de interviewer blijkt ook hoe dringend ze de rol willen vervullen en of dit wel of niet aansluit bij uw behoeften.

12. Wat is een van de meest opwindende projecten waar je hier aan hebt gewerkt?

Deze vraag helpt bij het opbouwen van een band met de interviewer en maakt duidelijk wat werknemers bijdragen aan het bedrijf. Vinden zij hun werk aantrekkelijk? Of vinden ze het lastig om een ​​voorbeeld te bedenken?

13. Wat was je favoriete moment bij het bedrijf?

Uit het antwoord van de interviewer kunt u opmaken welke aspecten van het werken voor het bedrijf het voor de werknemers plezierig maken. Hoewel wat anderen waarderen kan verschillen van uw voorkeuren, geeft deze vraag u een voorproefje van de cultuur van het bedrijf.

14. Hoe ziet het prestatiebeoordelingsproces eruit en hoe vaak wordt ik beoordeeld?

Als je op zoek bent naar een rol waarin je je vaardigheden kunt vergroten, is het essentieel om voor een bedrijf te werken dat regelmatig prestatiebeoordelingen uitvoert. Het antwoord op deze vraag laat u weten hoe u wordt beoordeeld en of de omgeving bevorderlijk is voor voortdurende verbetering.

15. Wat zijn de huidige doelstellingen van het bedrijf, en hoe draagt ​​deze rol daaraan bij?

Het antwoord van de recruiter moet uitleggen hoe uw rol bijdraagt ​​aan de missie van het bedrijf en aan het grotere goed. Dit is belangrijk om te begrijpen als u op zoek bent naar een functie die u een gevoel van doel en prestatie geeft.

collega's-op-een-open-ruimte-kantoor-werkvragen-die-ze-aan-het-einde-van-een-interview-moeten-stellen

Hoe u uw vragen aan het einde van het interview kunt formuleren

De vragen die u aan een recruiter stelt, zijn bijna net zo belangrijk als de vragen die u tijdens het sollicitatiegesprek beantwoordt – en hoe u ze stelt, is van belang. Laten we eens kijken welke toon u moet gebruiken, welk soort vragen u moet stellen en hoeveel vragen u aan het einde van een interview moet stellen:

1. Wees zelfverzekerd

Er zijn talloze manieren om uw zelfvertrouwen te vergroten en stress te verminderen vóór een sollicitatiegesprek. U kunt powerposes, bewuste ademhaling of positieve zelfpraat proberen. Iedereen heeft verschillende methoden om zichzelf op te pompen, dus wat voor iemand anders werkt, werkt misschien niet voor jou. Het is het beste om verschillende benaderingen uit te proberen om te bepalen welke techniek het beste is om uw zelfvertrouwen op te bouwen.

Eén manier waarop u vertrouwen kunt wekken, is door u voor te bereiden. Als u uw zaken kent, kunt u zich aanpassen aan het gesprek en uzelf duidelijk verwoorden.

Om je effectief op een interview voor te bereiden, doe je onderzoek naar het bedrijf door de website te verkennen en door bronnen van derden te bladeren, zoals nieuwsuitzendingen of sociale media. Door meer te weten te komen over de geschiedenis, kernwaarden en huidige projecten van het bedrijf, kunt u weloverwogen vragen stellen.

2. Stel open vragen

Het soort vragen dat u aan een interviewer stelt, heeft invloed op de kwaliteit van zijn antwoorden. Open vragen moedigen gedetailleerde antwoorden aan, terwijl gesloten vragen de interviewer ertoe aanzetten om met een specifiek antwoord te reageren, meestal met ‘Ja’ of ‘Nee’.

Hoe u uw vraag formuleert, heeft invloed op de vraag of deze open of gesloten zal zijn. Als u bijvoorbeeld meer wilt weten over het behoud van werknemers, kunt u vragen: ‘Wat denkt u dat werknemers aanmoedigt om bij dit bedrijf te blijven?’ Deze open vraag moedigt de interviewer aan om een ​​gedetailleerde uitleg te geven.

Maar als je dit als een gesloten vraag stelt, zoals ‘Worden werknemers aangemoedigd om bij dit bedrijf te blijven?’ de interviewer antwoordt met een paar woorden en je krijgt geen details over waarom wel of niet.

twee recruiters die met de man praten tijdens een sollicitatiegesprek

3. Beperk jezelf

Als de vloer van jou is, kun je het het beste niet overdrijven. Als u zich beperkt tot maximaal drie vragen, zorgt u ervoor dat ze allemaal goed doordacht en opzettelijk zijn.

Eén tot drie vragen houden rekening met de tijd van de interviewer en beslaan de rest van de werkdag waaraan hij aandacht moet besteden. Bereid vóór het interview een vijftal substantiële vragen voor, voor het geval de meeste tijdens het interview worden beantwoord. Op deze manier heeft u een back-up als de interviewer enkele van uw geplande vragen beantwoordt.

Er is een subtiel verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie. Als u te veel vragen stelt over de contractvoorwaarden, kunt u overmoedig lijken over het ontvangen van de aanbieding. Als u de baan krijgt, kunt u de details dan uitwerken. Het is dus het beste om details over compensatie en voordelen voor later te bewaren.

4. Voeg een persoonlijk tintje toe

Hoe u uw vragen formuleert, is van belang. In plaats van vragen te stellen die vaag of onpersoonlijk zijn, kun je de recruiter aanmoedigen om aan jou te denken in de rol. Dit zorgt ervoor dat je beter herinnerd wordt.

Gepersonaliseerde vragen helpen de interviewer u als potentiële werknemer duidelijker voor te stellen. In plaats van bijvoorbeeld een algemene vraag te stellen als ‘Hoe ziet succes eruit in deze rol?’ vraag: “Hoe kan ik slagen in deze rol?”

Zet je droombaan vast

Solliciteren is een uitdagend proces, en sollicitatiegesprekken zijn vaak uiterst competitief. Maar met de juiste tips en trucs kunt u uw kansen vergroten op een positie die u inspireert.

Wanneer u solliciteert naar uw droombaan, vergroot alles wat u kunt doen om op te vallen de kans dat u de baan krijgt. Het voorbereiden van antwoorden op veelgestelde sollicitatievragen en het opstellen van een lijst met goede vragen die u aan het einde van het sollicitatiegesprek kunt stellen, zijn twee uitstekende manieren om ervoor te zorgen dat de vergadering goed verloopt en dat de rekruteringsmanager u onthoudt.