12 voordelen van teamwerk die de kracht van samenwerking laten zien

Vooruitgang op het werk

Omdat zoveel bedrijven opties voor werken op afstand aanbieden, lijken individuele prestaties misschien wel de enige maatstaf voor succes die telt. Maar het aanmoedigen van samenwerking wordt steeds belangrijker voor teams die samenwerken in de digitale ruimte.

Of op afstand werken of op kantoor kost het moeite om een ​​diverse groep mensen bij elkaar te brengen. Als hun manager moet u tijd en energie investeren in het opbouwen van werkrelaties gebouwd op vertrouwen, eeffectieve communicatie en wederzijds respect. Deze factoren zijn essentieel om de vruchten te kunnen plukken van het werken in teamverband.

En de voordelen van teamwerk zijn ongeëvenaard. Door teamleden de kans, tools en ondersteuning te geven die nodig zijn om als groep te klikken, wordt het gemakkelijker om hun unieke vaardigheden en talenten in te brengen en aan een gemeenschappelijk doel te werken. Zonder teamwerk en samenwerking is de kans groter dat uw projecten mislukken dan wanneer werknemers als een hechte groep functioneren.

Waarom is teamwerk belangrijk? 12 voordelen

Niet iedereen vindt het prettig om in een team te werken. Als je net als de meesten bent, heb je waarschijnlijk meer dan één slechte ervaring met een groepsproject. Er is tenslotte een reden waarom “Als je iets gedaan wilt hebben, doe het dan zelf” een bekende uitdrukking is.

Maar je moet je daardoor niet laten tegenhouden. Denk aan een ander bekend en wellicht geldiger gezegde: ‘Twee hoofden zijn beter dan één.’ Als u nog steeds twijfelt over het stimuleren van teamwerk op de werkplek, kunnen deze twaalf uitkomsten van samenwerking u misschien van gedachten doen veranderen.

1. Probleemoplossing

Uit een onderzoek uit 2021, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, bleek dat groepen van drie à vijf personen beter presteren dan één enkele materiedeskundige bij het oplossen van een complex probleem.

Door gebruik te maken van de collectieve intelligentie van een team kunnen collega’s meer informatie verwerken, talloze potentiële oplossingen genereren en aanpassen, en hebben ze een grotere kans om fouten te ontdekken dan een individuele medewerker. Als gevolg van hun samenwerking is de kans groter dat het team buiten de gebaande paden denkt en in minder tijd hoogwaardige resultaten ontwikkelt.

2. Innovatie

Het werken met mensen met verschillende persoonlijkheden en achtergronden stelt werknemers bloot aan nieuwe manieren van denken. En uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Learning and Motivation blijkt dat het mensen zelfs kan motiveren om meer te leren. Een meer ontvankelijke mentaliteit kan de nieuwsgierigheid stimuleren en de kennisbasis en vaardigheden van uw team vergroten.

Wanneer teamleden ruimdenkender zijn, worden ze flexibeler en leren ze concepten en perspectieven van mensen met verschillende achtergronden te waarderen. En wanneer dit gebeurt, ontwikkelt de groep een out-of-the-box-denken, wat tot meer innovatieve oplossingen kan leiden.

3. Creativiteit

Door mensen samen te brengen om als team te werken, worden meer vaardigheden en ervaring toegevoegd aan de gereedschapskist van het project. Hun verschillende perspectieven en individuele sterke punten maken brainstormen creatiever en bedrevener, waardoor uw groep een grotere verzameling kwaliteitsideeën krijgt waaruit ze kunnen putten. Als gevolg hiervan zijn de besluitvorming en de resultaten die zij opleveren verstrekkender en effectiever.

4. Leren

In een competitieve markt moeten werknemers over de allernieuwste vaardigheden beschikken. Maar professionele ontwikkeling hoeft niet online of in een klaslokaal te gebeuren. Uit een onderzoek uitgevoerd door faculteitsleden van de Carnegie Mellon Universiteit bleek dat mensen beter leren door middel van interactie.

Wanneer teamleden informatie delen of samenwerken, trainen ze elkaar, waardoor op passieve wijze de algehele capaciteit van het team wordt vergroot door blootstelling. Dit resulteert in een van de meest overtuigende teamwerkvoordelen.

manager-die-gesprek-voor-het-hele-kantoor-voordelen-van-temwork geeft

5. Risico

Risico en innovatie gaan hand in hand, maar een solostem zijn die pleit voor het grijpen van een kans op een onbewezen initiatief is ontmoedigend, zelfs als het de potentie van een aanzienlijke uitbetaling met zich meebrengt. Dat is het moment waarop het belang van teamwerk duidelijk wordt.

Google’s Project Aristoteles was een initiatief gericht op het ontdekken wat teams effectief maakt bij Google. De resultaten toonden aan dat de steun van een ondersteunende groep collega’s die elkaars vaardigheden waarderen, de psychologische veiligheid in de werkomgeving verankert, waardoor veerkracht onder de teamleden ontstaat.

Het gevoel ergens bij te horen en de niet-oordelende omgeving zorgen ervoor dat het nemen van risico’s veiliger voelt, wat leidt tot meer innovatie en het team helpt vooruit te komen, zelfs als ze een fout hebben gemaakt.

6. Besluitvorming

Ongeveer 80% van de werknemers ervaart stress op het werk. Hoewel lage niveaus van stress op de werkplek de productiviteit kunnen verhogen, kan te veel stress de cognitieve functie beïnvloeden, wat leidt tot slechtere beslissingen. Lid zijn van een goed team met duidelijke doelen, regelmatige interactie en ondersteunende feedback kan stress verminderen, wat resulteert in betere keuzes en betere resultaten die door de groep worden gegenereerd.

7. Productiviteit

Door goed teamwerk wordt meer werk gedaan. Of het nu gaat om effectievere werkprocessen, betere klantenservice of minder fouten, samenwerking heeft een positieve invloed op de prestaties. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Information Systems Education bleek dat effectief teamwerk de algehele prestaties van medewerkers aanzienlijk verbeterde.

8. Winstgevendheid

Met een hogere productiviteit, innovatieve oplossingen en een betere afstemming op de behoeften van de klant is het geen verrassing dat bedrijven die investeren in goed presterende teams een grotere winstgevendheid laten zien. Gallup’s onderzoek naar de effecten van samenwerking op de betrokkenheid van medewerkers heeft aangetoond dat goed presterende teams tot 23% meer kunnen bijdragen aan het bedrijfsresultaat van uw organisatie.

9. Moraal

Werken aan een effectief team dat blijk geeft van wederzijds respect, eerlijke feedback biedt en een teamcultuur van persoonlijke openheid creëert, verhoogt het moreel van de medewerkers en verbetert het emotionele welzijn. Wanneer werknemers geluk en werktevredenheid ervaren, zijn ze productiever en ziet hun werkgever meer retentie.

10. Motivatie

Als iemand in een groep heeft geïnvesteerd, wil hij of zij mensen niet in de steek laten. Kameraadschap kan werknemers motiveren om de goedkeuring van hun collega te vragen en hen aanmoedigen hun beste spel naar het werk te brengen. Ze staan ​​meer open voor het delen van ideeën en het geven van feedback, en samen is de kans groter dat het team volhoudt als het voor een nieuwe uitdaging staat.

Naarmate de individuele prestaties toenemen, nemen ook die van het collectief toe, waardoor de effectiviteit van de resultaten toeneemt.

11. Verminderde burn-out

Ongeveer 43% van de bureaumedewerkers in de VS ervaart een burn-out, maar er is hoop. Uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Human Resources for Health blijkt dat deel uitmaken van een team de effecten van stress kan verzachten en het aantal burn-outs bij werknemers in de gezondheidszorg kan verminderen.

Als we dat extrapoleren naar alle sectoren, delen samenwerkingsgroepen de last en nemen ze het over wanneer een teamgenoot overweldigd wordt, terwijl ze emotionele steun bieden totdat ze weer een gezond evenwicht tussen werk en privéleven tot stand hebben gebracht.

12. Bedrijfscultuur

Om een ​​effectief team op te bouwen, moet u een omgeving van vertrouwen creëren, communicatiekanalen onderhouden, de bijdragen van elk lid waarderen, en meer. Deze positieve eigenschappen bestaan ​​niet in een bubbel. Ze sijpelen door naar de rest van de werkplek, waardoor een bedrijfscultuur ontstaat die de beste en slimste mensen aantrekt.

10 voorbeelden van teamwerk die u op de werkplek kunt omarmen

Teamwerk gaat niet alleen over het leveren van kwalitatief hoogstaand werk en het halen van deadlines. Het gaat ook om het ondersteunen en empoweren van uw personeel om te groeien naar hun beste zelf. Hier zijn 10 voorbeelden van hoe dit er op de werkplek uit zou kunnen zien.

1. Samenwerking

Wanneer mensen de hoofden bij elkaar steken om een ​​gemeenschappelijk probleem op te lossen of een klus te klaren, werken ze samen. Succesvolle samenwerking vereist sterke teamcommunicatie, zodat iedereen de gedeelde doelen begrijpt en hoe ze deze gaan bereiken.

2. Delegatie

Het eerlijk en effectief verdelen van taken tussen groepsleden is een kenmerk van succesvol teamwerk. Raadpleeg en onderhandel met uw team om taken te delegeren op basis van de sterke punten van hun medewerkers en carrièredoelen, zodat iedereen tevreden is met de hun toegewezen taken en groepsrollen.

3. Aanmoediging

Het werk verloopt niet altijd even soepel. Wanneer een collega het moeilijk heeft, kan het bieden van aanmoediging via een positieve boodschap, middelen of aanvullende training hem of haar de kracht geven om door te gaan. En vergeet eventuele nieuwe teamleden niet. Ze zijn waarschijnlijk nerveus en angstig, maar een welkomstbericht is een geweldige ijsbreker en kan sneller een gevoel van verbondenheid opbouwen.

twee-collega’s-elkaar-juichen-met-high-five-voordelen-van-temwork

4. Ondersteuning

Goede teamleden springen snel in om te helpen als iemand dat nodig heeft, en bieden inzicht of suggesties om ervoor te zorgen dat de uitdaging van hun collega het bereiken van een teamdoel niet ontspoort. In sommige gevallen geven ze middelen op als een collega er beter gebruik van kan maken. Overweeg om de toewijzing van middelen te ontwikkelen als een teamwerkvaardigheid om ervoor te zorgen dat iedereen krijgt wat hij of zij nodig heeft.

5. Kennisdelen

Een multifunctionele groep teamleden uit verschillende vakgebieden met verschillende ervaringsniveaus deelt vaak hun expertise, waardoor hun collega’s meer professionele en persoonlijke vaardigheden ontwikkelen dan wanneer ze zelfstandig zouden werken.

6. Gedeeld eigendom

Wanneer de groep deelt in het werk en evenveel geniet van de resultaten, raken ze intrinsiek gemotiveerd om hun beste werk af te leveren. En het gevoel van eigenaarschap van een individu in groepssucces bouwt de teamgeest op en stimuleert de leden om aan de doelstellingen van het bedrijf te werken.

7. Feedback

In een ideale groepssituatie accepteren teamleden op een elegante manier negatieve feedback van de groep, in het besef dat deze afkomstig is van steun en gewenste verbetering. Eén strategie om feedback op te nemen in de interacties van uw team is door teamleden aan elkaar te koppelen en elk drie dingen te laten noemen die de ander goed doet en drie dingen die ze kunnen verbeteren.

manager-in gesprek-met-twee-collega’s-op-kantoor-voordelen-van-temwork

8. Kansen

Met een goed presterend team zijn er mogelijkheden voor elk teamlid om zich gesterkt te voelen door een idee bij te dragen, een proces bij te werken of toezicht te houden op een project. Als je je team wilt motiveren, geef ze dan unieke kansen om hun vaardigheden te gebruiken om impact te maken. Of u kunt specifieke verantwoordelijkheden onder de leden rouleren, zoals het leiden van een kickoff-bijeenkomst, zodat ze nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen.

9. Conflictbeheersing

Zelfs de meest hechte groepen zullen het er af en toe niet mee eens zijn. Dat is geen probleem. Het productief beheren van conflicten kan leiden tot nieuwe ideeën en grotere flexibiliteit. Probeer het standpunt van ieder lid te begrijpen en kijk of je tot een eerlijk compromis kunt komen, of dat je het allerbelangrijkste kunt integreren in de kernwaarden van het team.

10. Onderlinge afhankelijkheid

Er zijn voordelen verbonden aan het deel uitmaken van een team, en in ruil daarvoor profiteert de groep van de unieke bijdrage van elk lid. Iedereen moet hard werken om de beloningen te ontvangen die bij het teamlidmaatschap horen.

Dankzij de inspanningen van de leden zal het collectieve succes van de groep meer zijn dan de som der delen, waardoor iedereen mee zal stijgen. Dit soort onderlinge afhankelijkheid betekent dat wanneer één teamlid alles geeft, iedereen dat weet, wat anderen kan motiveren om ook hun best te doen.

Teamwerk zorgt ervoor dat de droom werkt

Als u niet werkt in een bedrijfscultuur die samenwerking waardeert, zult u waarschijnlijk verrast zijn door de diepte en breedte van de voordelen van teamwerk. Het zal niet alleen de bedrijfsresultaten verbeteren, maar u zult ook positieve effecten zien op team- en individueel niveau. Het rendement is de moeite zeker waard teambuildingInvesteer dus in de prestaties en het welzijn van uw werknemers door hen te helpen een hechte groep te worden die aan gedeelde doelen werkt.

Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt.