Wervingstesten: hoe ver gaan recruiters?

Zoek werk

1 – Heb je een dictaat gedaan?

Het is niet nodig om Normale sup te hebben gedaan om een ​​uitstekend element te zijn, maar het is waar dat werkgevers steeds gevoeliger worden voor kandidaten die de subtiliteiten van de Franse taal beheersen. Ook wervingsbureaus zoals Menway erkennen dat ze gedurende 6 maanden, op verzoek van sommige klanten, een “redactionele” test hebben doorstaan ​​voor de kandidaat. “Ze worden 20 minuten gevraagd om aan een actueel onderwerp te werken. We waarderen dus hun kritische zin, de constructie van hun woorden, maar ook hun grammaticale kennis, hun beheersing van spelling en syntaxis”, stelt Catherine Dervaux, directeur van een rekruteringsbureau. Zorg dus voor de inhoud en de vorm!

2 – Test je gevoel voor ethiek

Omdat ze zich zullen ontwikkelen op het gebied van certificering en controle, moeten kandidaten voor een functie bij SGS na het eerste sollicitatiegesprek slagen voor een test om hun gevoel voor ethiek te beoordelen. “Onze medewerkers moeten eerlijk zijn in de verslagen van de bezoeken van hun klanten. Dankzij een reeks vragen over hun gedrag op het werk, beoordelen we hun aanleg om veiligheidsprocedures te waarborgen, hun afkeer van corruptie, of ze rigoureus en stipt zijn… Kortom, of ze bereid zijn om te werken onder strikte reglementaire voorwaarden,” legt Isabelle Bernard uit, directeur HR-ontwikkeling bij SGS, een groep die gespecialiseerd is op het gebied van dienstverlening en de veiligheid van goederen en personen.

3 – Certificeer uw niveau in kantoorautomatisering

LDe testindustrie past zich aan aan het gebruik van kandidaten. “De jongsten zijn niet meer geneigd 30 minuten achter een scherm te blijven om vakjes van een persoonlijkheidstest in de vorm van MCQ af te vinken [questions à choix multiples, NDLR]. We moeten ons dus aanpassen”, vat Stéphane Amiot, algemeen directeur Frankrijk en België van SHL, samen. De testuitgever heeft daarom zojuist een 3D-test gelanceerd waarin kandidaten in de huid van een avatar kruipen om te reageren op werksituaties. “Op deze manier testen we de 4-5 belangrijkste gedragsvaardigheden voor de betreffende functie. Een notitie of een kleurcode geeft vervolgens aan de recruiter het niveau van de kandidaat aan. Het is aan hem om te beslissen of hij hem ontvangt voor een interview om bepaalde punten te verfijnen of niet’, specificeert hij. Deze test wordt namelijk aangeboden aan kandidaten naar aanleiding van de CV-vragenlijst die op de recruitmentsite is geplaatst. Geen risico op verwarring met een gewone serious game? “We leggen duidelijk uit dat dit een wervingstest is die leidt tot een beoordeling van de kandidaat. Met gelijk diploma kan de recruiter hierdoor een eerste beeld krijgen van de persoonlijkheid van de kandidaat. Aan de andere kant stelt de zakelijke omgeving van het spel de kandidaat in staat om een ​​eerste glimp op te vangen van de inhoud van de functie”, besluit hij.

Er zijn veel persoonlijkheidstesten zoals de SOSIE-test, de PAPI-test of de MBTI-test, die veel worden gebruikt in wervingsprocessen. U vindt al deze tests gratis op uw gebruikelijke internetzoekmachine.