Werktijden: hoe ziet de directiedag eruit?

Vooruitgang op het werk

Als de werktijd van kaderleden een veelbesproken onderwerp is in Frankrijk, weten we daarentegen veel minder over hun werktijden. besloot het onderzoek uit te voeren*. Dat blijkt uit de studie managers hebben een zeer persoonlijk begrip van werktijden en nemen zeer uiteenlopende gewoonten aan. Hoewel leeftijd, geslacht of woonplaats de oorzaak kunnen zijn van deze verschillen, mag niet worden vergeten dat managers niet allemaal dezelfde conventie hebben. Ongeveer de helft van de kaderleden valt op tariefforfaitaire dagen niet onder de naleving van de maximale dagelijkse en wekelijkse arbeidsduur. Een cijfer dat daaraan gelijk is (48%) die aan verklaren dat we vandaag geen werktijden kunnen opleggen.

50% van de leidinggevenden vóór 8.30 uur op kantoor

De Fransen zijn vroege vogels: 50% arriveert vóór 8.30 uur op het werk. De regio’s Grand Est en Bourgogne-Franche-Comté zijn het meest vroeg in de ochtend. Integendeel, en niet verrassend, kaderleden in de regio Ile-de-France lopen het vaakst na 9.30 uur de deuren van hun bedrijf binnen. (11% vs. 6% gemiddeld).

Dat merken wij ook mannen (35%) melden vaker dan vrouwen (14%) dat ze voor 8 uur ’s morgens aan hun werkdag beginnen.. Realiteit of zonde van trots? We kunnen niet zoveel zeggen, want ons land heeft een zekere traditie van presenteïsme en een positieve evaluatie van werknemers die de uren op hun werkplek ketenen.

Op de kwestie van de vertrektijd zijn de antwoorden veel gefragmenteerder. Ze zijn 32% moet regelmatig de beroemde “je hebt je middag genomen” horen wanneer ze voor 18.00 uur hun kantoor verlaten.. Dan is het ongeveer hetzelfde aandeel van de werknemers dat vertrekt tussen 18.00 en 18.30 uur, 18.30 en 19.00 uur en na 19.00 uur.

Weten hoe je pauzes neemt: een kwestie van generatie?

Het bedrijf is natuurlijk niet alleen een werkplek, het is ook een plek van socialisatie, vooral voor de jongsten. Dat leert de enquête ons degenen onder de 25 zijn degenen die de meeste tijd nemen voor de lunch: 30% neemt een pauze van een uur tot 1u30, vergeleken met 16% voor alle leidinggevenden. En deze keer besteden ze het, voor een zeer grote meerderheid (72%), bij hun collega’s. Gen Z is ook degene die de meeste tijd neemt voor een koffiepauze, met of zonder koffie. Terwijl 56-65-jarigen fan zijn van pauzes van minder dan 10 minuten en zeggen dat ze tussen de middag 30 tot 45 minuten stoppen. Een houding die de productiviteit vaak in de weg kan staan.

* : studie Werkuren online uitgevoerd door in maart 2018 met 1.964 Franse managers