Wat is het risico om je baas in het openbaar te beledigen?

Vooruitgang op het werk

Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting? “In het bedrijfsleven mag je zeggen wat je wilt, maar als je niet kunt bewijzen wat je zegt, wordt dat gezien als misbruik en dus bestraft”, legt advocaat Éric Rocheblave, gespecialiseerd in arbeidsrecht, uit. Net als Serge Aurier, de beroemde PSG-speler die beroemd werd door zijn escapades over zijn coach, riskeer je eerst uit voorzorg een ontslag in afwachting van de uitspraak. Deze sanctie van uw werkgever kan variëren van een waarschuwing tot ontslag wegens ernstig wangedrag. Dus als je je baas een “klootzak” of een “misdadiger” noemt, is het aan jou om voor de arbeidsrechtbank te bewijzen wat je zegt. Althans, dat is de theorie, want in de praktijk ligt het natuurlijk genuanceerder.

Het hangt allemaal af van… de belediging

In feite heeft het beledigen van je baas niet dezelfde draagwijdte, afhankelijk van de inhoud van de gemaakte opmerkingen, hun herhaling, de omstandigheden, de plaats van de bevoegde rechtbank, de hiërarchische positie maar ook de anciënniteit in de box. “Afhankelijk van of u een manager of een werknemer bent, zullen de rechters uw opmerkingen waarschijnlijk niet op dezelfde manier waarderen. Een manager hoort het goede voorbeeld te geven “, illustreert Me Rocheblave. Evenzo zullen ze de omstandigheden waarderen. Zo houden ze rekening met de situatie van de werknemer en met eventuele druk of pesterijen waaraan hij is blootgesteld en die een verbale ontsporing kunnen verklaren. En dan, wat in Marseille als een belediging kan worden beschouwd, kan in het noorden een liefdevolle connotatie hebben. Is het niet biloute!

De valkuil van de sociale media

Laten we nu verder gaan met de beledigingen die zijn geuit op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter of andere Periscope (die Serge Aurier altijd bedankt voor de gratis publiciteit). “Beledigingen met betrekking tot uw bedrijf en/of uw werkgever op uw Facebook-muur of een ander sociaal netwerk plaatsen, betekent dat u ze voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet maken. Op korte termijn riskeert de auteur ontslag wegens ernstig wangedrag, maar loopt hij ook een crimineel risico. Een boete van maximaal 12.000 euro voor een klassieke belediging en tot 22.500 euro voor een racistische belediging met of zonder gevangenisstraf”, zegt Virginie Ribeiro, Parijse advocaat. Pas echter op, de jurisprudentie hierover is genuanceerder. Zo bepaalt een arrest van 10 april 2013 dat een enkele publicatie op een sociaal netwerk niet voldoende is om het misdrijf van openbare belediging te vormen. ” De rechters waren van mening dat de ontvangers zeer gericht waren en daarom dat het een gemeenschap van belang was. De plaats van expressie verliest zijn publieke karakter om een ​​privé aspect te krijgen “, specificeert Me Ribeiro. In dit geval was het een groep mensen die met elkaar verbonden waren door een gemeenschappelijk lidmaatschap, gedeelde aspiraties en doelen. “Als je op Facebook of elders je publicaties beperkt door de vrienden van je vrienden te blokkeren of een andere configuratieactie, beperk je de risico’s”, besluit ze. Maar de zekerste manier om dit soort conflicten te vermijden, is uiteraard hoffelijk te blijven.