Startborrel: 4 scenario’s om het evenement niet te missen

Vooruitgang op het werk

Scenario #1: Jij bent degene die vertrekt

Wiens eer? Om je afscheidsfeestje te organiseren, oké? “Afgezien van pensioneringen is het gebruikelijk dat werknemers hun pot organiseren”, merkt Yves Maire du Poset, auteur van de gids, op. Alle sleutels tot zakelijke etiquette. Deze human resources-consulent telt niet meer de vertrekken waarop hij in zijn carrière heeft geproost. “Als je niet onder slechte voorwaarden ontslag neemt, kun je toestemming vragen om het bedrijfspand te gebruiken. Maar niets verbiedt, vooral als er spanningen zijn geweest, om zijn drankje in een nabijgelegen café te organiseren. » Enige noodzaak: probeer zoveel mogelijk de gebeurtenis niet te mokken. “Zelfs als er spanningen zouden zijn, zou het zonde zijn om dit laatste moment van gezelligheid te verbieden, merkt Frédéric Rey-Millet, oprichter van de firma EthiKonsulting, op. Er is een basisregel: het is dat de weg lang is en dat we elkaar altijd weer kunnen ontmoeten. Velen onderschatten nog steeds hoeveel een slecht onderhandelde exit kan kosten… »

Scenario nr. 2: uw (geliefde) werknemer vertrekt

De waarschuwing geldt evenzeer – zo niet meer – voor managers die geconfronteerd worden met het vertrek van een van hen. “We moeten onderscheid maken tussen twee soorten situaties: pensionering en ontslag van een werknemer”, verduidelijkt Aurélie Porée, communicatiemanager bij CBRE en voorzitter van de beroepsvereniging. Maar in beide gevallen raadt ze managers aan om het evenement te steunen. “Bij ons wordt voor een pensioen natuurlijk de pot georganiseerd en door het bedrijf ondersteund met een gift. Het is een manier om de pagina van een leven om te slaan en dit met een vrij groot publiek. In het kader van ontslag laat de bedrijfsleider de medewerker zijn borrel organiseren op de set. En als het evenement op locatie plaatsvindt, kan hij een korte toespraak voorbereiden. Want ook al is hij teleurgesteld door dit vertrek of zijn er meningsverschillen geweest, het is een kans om de samenwerking met elegantie af te sluiten en het is belangrijk voor het team. Het bewijs dat het onderwerp niet zo triviaal is: Agnès Muir-Poulle ziet het zelfs als een kans om haar managementvaardigheden te verfijnen. “We kunnen dit moment aangrijpen om op een meer informele manier met de betrokkene te debriefen wat goed was en wat niet zo goed”, analyseert de oprichter van het Maraé-kabinet. We kunnen van onze fouten leren om bestuurlijke aanpassingen door te voeren voor degenen die overblijven. »

Scenario nr. 3: u kunt deze medewerker niet begeleiden, maar…

Het zou zonde zijn om deze ultieme relatiewandeling te missen. “Vanwege slechte relaties uit het verleden kan het voor een manager verleidelijk zijn om deze ontmoeting te vermijden, erkent Frédéric Rey-Millet. Maar als hij een drankje schuwt, of erger nog, als hij het verbiedt, zal de impact waarschijnlijk slecht zijn voor de werknemers die achterblijven, of zelfs daarbuiten. De vertrekkende medewerker loopt het risico mee te werken aan een negatieve buzz. Om nog maar te zwijgen van sociale netwerken of zelfs zakelijke barometers die beoordelingen genereren en waarvan de viraliteit, positief of negatief, kan wegen op de toekomstige aanwerving van het bedrijf met een verfoeilijk werkgeversimago. “Zonder te overdrijven, is een minimum essentieel, zegt Yves burgemeester van Poset. Als er een enveloppe in omloop is voor een cadeau, is er geen sprake van niet mee te doen want dat kan funest zijn voor een reputatie. Wat betreft de toespraak, het is niet nodig om het te overdrijven, maar een paar weloverwogen woorden kunnen een manager elegantie en uitstraling geven. »

Scenario nr. 4: met een collega niet overhaast het ultieme afscheid nemen

Tot slot merken onze experts op dat dit advies ook geldt voor het vertrek van een “eenvoudige” collega. “Ik herinner me een medewerker die ik veel geluk wenste toen hij vertrok”, herinnert Philippe Détrie, oprichter van het managementadviesbureau Inergie, zich. Hoewel het aardig bedoeld was, begreep hij eerst “opgeruimd staat!”. Als deze expert de situatie snel heeft rechtgezet, nodigt hij medewerkers uit om deze rituelen te verzorgen. ” Menselijk gezien is het belangrijk voor degene die vertrekt. En strategisch, voor zijn netwerk, is het een manier om de toekomst niet te beledigen als we deze collega weer ontmoeten. “Je moet het zien als een manier om persoonlijk kennis te nemen van een traject dat je samen met een collega hebt afgelegd, ook al was dat min of meer prettig”, benadrukt Agnès Muir-Poulle. Medewerkers zijn contactpersonen. Er zijn pagina’s die moeten worden omgeslagen en emoties die moeten worden geaccepteerd. »