Wat is een CMS? –

Vooruitgang op het werk

Het CMS maakt contentbeheer mogelijk

Wie website zegt, zegt allerlei soorten inhoud. Om te kopen, informatie te krijgen, te vergelijken… verschillende redenen kunnen uw onderzoek op internet rechtvaardigen. Vervolgens werden content management systemen gecreëerd om aan de behoeften van internetgebruikers te voldoen: het web voorzien van steeds meer artikelen op de verschillende sites. Maar niet alleen! Ook om bedrijven te helpen die willen communiceren. Tegenwoordig kunnen ze dankzij CMS, Content Management System, gemakkelijker een site maken en allerlei soorten inhoud publiceren.

Het CMS is dus een platform om een ​​website in zijn geheel te beheren en een publicatieketen aan te bieden (de workflow in het Engels):

 • Zowel qua uitstraling (de vorm van de inhoud):
 • Indeling ;
 • kleuren;
 • het lettertype;
 • visuals;
 • de connecties…
 • Dat de inhoud zelf (de achtergrond van de inhoud):
 • creatie van teksten;
 • infografieken;
 • videos;
 • podcasts…
 • Maar ook alles met betrekking tot het maken, verwijderen van inhoud of het bijwerken ervan.

Om contentmanagement te vergemakkelijken, moet het CMS door meerdere personen tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.

Het CMS biedt veel handige functies voor contentbeheer

Naast het schrijven van tekst en het integreren van afbeeldingen, biedt CMS verschillende handige functies, zoals de mogelijkheid om publicatiedatums te plannen, toegang te krijgen tot sitestatistieken (met name het aantal unieke bezoekers en bezoeken aan de site), een menu en categorieën te maken, een zoekbalk voor internetgebruikers, inhoud classificeren op datum…

Het CMS kan door één of meerdere personen worden gebruikt. In het tweede geval is het mogelijk om “rollen” toe te wijzen aan alle gebruikers die op de website zullen ingrijpen, en zo controle te hebben over de verschillende toegangen: geef beperkte of uitgebreide rechten. Het is de CMS-beheerinterface waarmee u gebruikers en hun respectieve rechten kunt beheren.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om alleen een “auteur”-titel aan een persoon te geven, waardoor hij alleen het recht krijgt om een ​​tekst in het CMS in te voeren. Een andere persoon kan de titel “editor” krijgen, waardoor hij alleen de teksten van de auteur in kwestie kan wijzigen. Een derde partij kan volledige toegang krijgen om te publiceren en zo de tekst zichtbaar te maken op de betreffende site.

Goed om te weten : een website is van weinig belang als deze op internet in de vergetelheid wil raken door op de 43e pagina met resultaten in zoekmachines te belanden, vooral als het een professionele site is die bedoeld is om klanten aan te trekken of om u bekend te maken. Sommige CMS kunnen u helpen de SEO-referentie van uw pagina’s te optimaliseren, d.w.z. uw inhoud naar de eerste Google-resultaten te brengen, met name door trefwoorden in de web-URL te integreren en de juiste HTML-tags te kiezen.

Hoe krijg je een CMS?

De meeste CMS zijn beschikbaar in open source, zoals WordPress, Joomla, Shopify of Drupal, de bekendste. Maar u kunt ook een oplossing gebruiken die speciaal voor u is gemaakt door webontwikkelaars. Hoe te kiezen ? Open source CMS werkt op een sjabloonsysteem: er zijn verschillende sjablonen beschikbaar en u kunt degene kiezen die het beste bij u past voor de lay-out. Hoewel er een enorme keuze aan sjablonen is, betekent dit dat maatwerk beperkt is. Het “in-house” CMS daarentegen moet van begin tot eind bedacht worden. Het biedt je een grote vrijheid, maar ziet zijn grenzen wanneer de mensen die het product hebben ontworpen met hun knowhow het bedrijf verlaten.

Wat is het voordeel van het CMS?

Het grote voordeel van CMS, naast het feit dat er veel gratis beschikbaar zijn, is dat ze de mogelijkheid bieden om een ​​website te maken zonder de techniek te beheersen. U hoeft geen HTML- of Javascript-talen te kennen: het is het Content Management Systeem dat zorgt voor het vertalen van wat u dicteert in code, de maker en de bijdragers hoeven zich alleen maar zorgen te maken over de tekst en de media. Dit is de reden waarom CMS aan kracht wint, waardoor zowel individuen als bedrijven een aanwezigheid op het web kunnen garanderen zonder noodzakelijkerwijs codeerexperts in te schakelen.