Terugkaatsen na een professionele mislukking

Vooruitgang op het werk

Herken en accepteer om terug te veren na een professionele mislukking

Slechte timing, beoordelingsfout, overhaaste beslissingen: verschillende factoren gecombineerd om u te helpen het zakelijke project van het jaar meesterlijk te planten. Heeft uw trots en reputatie een deuk opgelopen? In de kantine, heb je medelijden onderweg?

Hoe onaangenaam het ook is, weet dat de situatie zal veranderen. En dat je een acteur kunt zijn in deze evolutie als je de juiste houding aanneemt.

De eerste stap is accepteren: ja, het project is een mislukking. Ja, u heeft uw deel van de verantwoordelijkheid. Ja, we zullen van koers moeten veranderen om de situatie in te halen. En nee, je wordt niet per se in de kast gezet.

Uw veerkracht capaciteit zal ook een echte aanwinst zijn om terug te stuiteren. Het stelt je in staat jezelf in vraag te stellen, je perspectief te veranderen. Het vereist een stap terug doen en een houding van nederigheid aannemen. Vergeet je zelfrespect. En herhaal de zin van Lao Tseu keer op keer: “Failure is the foundation of success”.

Vertel jezelf ook dat sommige bedrijven – de meest innovatieve – falen waarderen als een essentiële ervaring om succes te behalen. En je zult waarschijnlijk veel rustiger zijn om de situatie aan te nemen.

Wat voor werk moet u aan uzelf doen om terug te veren na een professionele mislukking?

Kent u de agile methodiek die wordt toegepast bij start-ups? Volgens het principe van “Try&Test” is het idee om te ontwerpen, produceren, analyseren en constant bij te stellen in een proces van continue verbetering.

Als u deze methode toepast op uw persoonlijke zaak, zult u merken dat de realisatie – van bijvoorbeeld een project – geen groot succes was. Verbreed je visie en beschouw het proces als een geheel, zodat falen geen einde is. Zo vestig je je in een dynamiek van leren, ontwikkeling en vooruitgang.

Dit perspectief maakt het ook mogelijk om ondanks professioneel falen zelfvertrouwen, waardering en motivatie te behouden; ofwel psychologische elementen die essentieel zijn om terug te stuiteren.

Soms zal uw vermogen om uw zwakke punten aan te nemen en oplossingen te vinden een bron van inspiratie worden voor de mensen in uw team, tot het punt van het versterken van uw leiderschap.

Welke acties moeten worden ondernomen om terug te veren na een professionele mislukking?

>> Analyseer de situatie om de impasse te doorbreken

Welke factoren hebben volgens u geleid tot de faalsituatie? Wat had je anders kunnen doen? Welke elementen heb je in handen gehad? Wat waren de exogene factoren waarvoor u geen invloed had?

Natuurlijk kun je het verleden niet veranderen. Aan de andere kant blijf je een acteur van je toekomst. Analyseer en begrijp uw fouten, dit is de beste manier om ze niet te reproduceren. Wees je hiervan bewust en doe al het mogelijke om te profiteren van de ervaring die je zojuist hebt gehad.

>> Wees proactief om mislukkingen te transformeren

Je project is niet geworden zoals je had verwacht, maar misschien heb je er andere lessen uit geleerd? Kan het niet door andere afdelingen van het bedrijf worden gebruikt? Is het niet mogelijk om het een nieuwe richting te geven?

In perspectief veranderen, zult u zeker operaties ontdekken die u niet had overwogen. En wat betekent dat dit professionele falen er uiteindelijk niet een zal zijn.

>> Accepteer om begeleid en/of getraind te worden

Misschien had je bepaalde fouten niet gemaakt als je was geadviseerd, begeleid of uitgedaagd? Uw falen kan een teken zijn dat u hulp nodig heeft. In tweetallen werken, een coach hebben op bepaalde aspecten van je werk of training krijgen om je hiaten op te vullen – of het nu technisch, management of organisatorisch is – zijn manieren om te studeren als je wilt herstellen van een professionele mislukking.

Wat is een CMS? –