Wat is de Agile-methode? Definitie en toepassingen

Vooruitgang op het werk

Agile methode: Korte doelstellingen en een klant centraal in het project

Dit zijn de twee belangrijkste principes van deze methode. Ten eerste, in plaats van het project vanaf het begin van A tot Z te plannen, waardoor er weinig ruimte is voor het onverwachte, worden korte doelstellingen gesteld, bijvoorbeeld twee of drie weken.

Het project wordt opgedeeld in deelprojecten en je gaat pas door naar het volgende als het vorige is afgewikkeld. Dan is de klant zeer betrokken: hij valideert elke stap en maakt bijna deel uit van het team.

Wat zijn de voordelen van de Agile methode?

Het belangrijkste voordeel is flexibiliteit, het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe klanteisen of marktontwikkelingen. Dit maakt ook een betere kostenbeheersing mogelijk, aangezien in elke fase een budgetpunt kan worden gemaakt.

De positieve effecten zijn eindelijk voelbaar op de motivatie: medewerkers zien de taken vorderen, in plaats van maanden achter elkaar bezig te zijn met een groot dossier dat lijkt te stagneren en opzien tegen de uiteindelijke deadline.

Hoe implementeer je de Agile-methode?

Vergeet hiërarchische relaties! Elk lid van het team heeft zijn eigen taken en is autonoom. De Agile-methode kan dus perfect worden toegepast als uw bedrijf heeft gekozen voor een bevrijde operatie (u kunt hierover ons artikel over het bevrijde bedrijf raadplegen).

Verlaat ook de lange vergaderingen: regelmatige punten, maar niet langer dan een kwartier, moeten worden ingepland, waarin wordt besproken wat er is gedaan, wat er moet gebeuren en wat de obstakels zijn.

Omarm samenwerkingstools, te beginnen met software voor projectbeheer om doelen samen te vatten, schema’s en documenten te delen, kennis te vergaren en meer. Je kunt ook gebruikmaken van ticketingtools zoals Jira, communicatietools zoals Slack, contentmanagementtools (CMS) en de OKR-methode implementeren.

De beroepen die betrokken zijn bij de Agile-methode

Oorspronkelijk ging het om start-ups en IT, flexibel genoeg om de ontwikkeling van een dergelijke methode mogelijk te maken. Maar het kan worden toegepast op alle sectoren waar taakverdeling mogelijk is: bouw, techniek, industrie, ontwerp…