Jaargesprekken: hoe meld je slecht nieuws aan een medewerker?

Vooruitgang op het werk

Voorbereiding van je sollicitatiegesprek

“Het voorbereidende werk moet niet slechts een paar dagen ervoor worden gedaan, maar het hele jaar door door contact te hebben, om de sterke en zwakke punten van elk te kennen, om argumenten te hebben die naar voren kunnen worden gebracht bij het nemen van beslissingen. beslissing.. »

Lees ook >> Jaarlijks evaluatiegesprek: wat gebeurt er echt?

Motiveer uw aankondigingen

Feitelijk: dit is wat een manager in gedachten moet houden bij het brengen van slecht nieuws. “Je moet het management niet de schuld geven door te zeggen dat de beslissing van bovenaf komt. Zelfs als dit het geval zou zijn, is het de rol van de manager om dit soort nieuws door te geven aan de medewerkers en uit te leggen. “, benadrukt Delphine Schapira.

Lees ook >> De ware betekenis van 5 zinnen gehoord in het jaarlijkse evaluatiegesprek

Neem uw deel van de verantwoordelijkheid

Als de werknemer zijn jaarlijkse doelstellingen niet heeft gehaald, kunnen de fouten worden gedeeld, zoals Arnaud Cartier uitlegt: “Je moet de emotie van de werknemer verzamelen, verzekert Arnaud CartierHet simpele feit dat men zich gehoord voelt, stelt de werknemer over het algemeen in staat om de genomen beslissing beter te accepteren. »

Lees ook >> Jaarlijks evaluatiegesprek: wat valt er te onderhandelen

Zoek naar uitgangsdeuren

De leidinggevende moet samen met de medewerker naar oplossingen zoeken, maar geen valse hoop “, meent Delphine Schapira. Dit kan een verandering van functie zijn, het opzetten van een werkpaar zodat de werknemer tijdelijk hulp krijgt of hem trainingstijd geven om hem te helpen verbeteren.