Waarom je echt moet nadenken over waar je over 5 jaar staat

Vooruitgang op het werk

Heel vaak als de vraag “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” wordt genoemd, gaat het over een sollicitatiegesprek. Sommigen zullen dit zien als een strikvraag. ” Wat de recruiter met deze vraag hoopt, is dat je jezelf nog terugziet in zijn bedrijf want recruitment is duur en ze wil “je winstgevend maken”, legt HR-consulent Christel de Foucault uit. Voor de auteur van de gids Moi, leider. Voor meer verantwoordelijkheden. Of om nieuwe gebieden te verkennen. Om haar cliënten te ondersteunen bij het denken, biedt ze hen een eenvoudige oefening aan. “Beschrijf je leven over vijf jaar”, raadt ze aan. Laat je meeslepen door de beelden, laat ze je vertellen over je nabije toekomst. Dit is een oefening die je meerdere keren kunt doen. Begin met schrijven op een wit vel, laat je meeslepen door je dromen en slaap er zelfs op. Kom dan terug, verrijk je verhaal. Wees zo feitelijk mogelijk. Het verhaal dat je gaat vertellen moet je vullen en opwinden. »

2. Om te profiteren van training voor later

“Er is niets ongezonds aan het idee dat een werknemer, uitvoerend of niet-uitvoerend, enigszins kan anticiperen op zijn carrière binnen een bedrijf”, merkt Guillaume Colein op. Deze rekruteerder, directeur van Cabinet Victoire, merkt op dat de Fransen soms wat voorzichtig zijn met dit onderwerp, terwijl deze benadering goed wordt gezien in Angelsaksische samenlevingen. ” Vanaf het moment dat de werknemer niet meer als opportunist wordt gezien, is het goed om een ​​loopbaanplan voor twee of vijf jaar te hebben. In een dimensie van partnerschap en vertrouwen met zijn werkgever kan hij er zelfs een drijvende kracht van maken. Veel bedrijven nemen deel aan opleidingsfinanciering. Dit is een kans voor een medewerker om kennis op te doen die hij niet per se meteen nodig heeft, maar die op zijn tijd van pas komt. “En als de verwachte mobiliteit niet komt, die hij ergens anders kan gebruiken…

3. Om je netwerk te ontwikkelen

Maar vijf jaar oud zijn betekent ook je netwerk verbreden, en meestal buiten de eerste kring van je collega’s.. “Het netwerk binnen het bedrijf is essentieel”, vervolgt Guillaume Colein. En om ver te kijken, hoef je geen deuren te sluiten. In de praktijk nodigt deze recruiter medewerkers uit om uit hun comfortzone te stappen. “Het is belangrijk om zowel buiten als binnen het bedrijf goed gezien te worden in je sector. Het is ook een kans om onverwachte mobiliteit tot stand te brengen, zoals kansen in bijvoorbeeld dochterondernemingen. »

4. Want door jezelf te projecteren, voel je je al capabeler

Als dit allemaal een beetje duizelingwekkend voor je lijkt, is dat prima. En gezond ook. ” Jezelf visualiseren in een nieuwe positie zal je geloof in je vermogen om iets te doen versterken. “herinnert Nathalie Renard zich. Als een werknemer op een dag van plan is zijn bedrijf op te richten, zal hij de tijd nemen om dit uit te zoeken en zijn project te laten rijpen. Wat betreft de werknemer die de ladder wil beklimmen, die zal dus een kleine voorsprong hebben. “Of het nu voor dit doel is, of een ander waar je nog niet aan hebt gedacht, je zult anders kijken naar wat er om je heen beweegt om je te zijner tijd op een natuurlijke manier in de beweging te laten glijden. Zonder arrogantie of al te veel bescheidenheid. »