Waarom de deeleconomie ook leidinggevenden aangaat

Vooruitgang op het werk

Want daar zijn (echte) banen

Blablacar is niet op een dag gebouwd. En ook niet, alleen dankzij automobilisten die willen carpoolen. Drie jaar na de lancering werft deze emblematische start-up van de deeleconomie aan. Gesteund door investeringsfondsen (Accel Partners en Index Ventures), zet het zijn internationalisering voort en plaatst het een honderdtal vacatures op zijn site op het gebied van marketing, communicatie of digitaal. “Met meer dan 20 miljoen leden en aanwezig in 20 landen, zijn we momenteel op zoek naar nieuw talent om onze snelle ontwikkeling te ondersteunen”, legt Frédéric Mazzella, de oprichter, uit. Als Blablacar een van de bekendste Franse succesverhalen over de deeleconomie is, zijn er andere geweldige verhalen over successen en bedrijven die rekruteren. “Twee jaar geleden waren we nog met z’n tweeën”, herinnert Arnaud Katz zich, mede-oprichter van Bird Office, een platform voor het delen van vergaderruimtes. We vroegen ons gewoon af hoe we alle beschikbare vierkante meters in bedrijven konden optimaliseren en het werkte. Het idee krijgt de steun van belangrijke digitale spelers zoals Xavier Niel, Marc Simoncini en Jacques-Antoine Granjon. “Vandaag zijn we 25 en we zullen de komende weken weer mensen aannemen. We zullen met name verkopers en ontwikkelaars werven. Bij Drivy strekken de mogelijkheden zich uit tot op het gebied van marketing of klantenrelaties en Priceminister blijft op zoek naar ontwikkelaars en commerciële profielen. Onder andere.

Omdat het een springplank is voor ondernemers

Het enthousiasme voor deze deeleconomie is actueler dan ooit: volgens een recent onderzoek is inmiddels bijna een op de twee Fransen fan van zogenaamde collaboratieve consumptie. Volgens Rémy Oudghiri zal in 2016 bijna een op de twee Fransen een object of een dienst op een samenwerkingsplatform verkopen. “In potentie worden we allemaal verkopers, analyseert deze deskundige, adjunct-directeur-generaal van het Sociovision-observatorium. De deeleconomie bevordert ondernemerschap. Want vanaf het moment dat je een product naar voren brengt, stel je jezelf dezelfde vragen als alle handelaren. Wat om nieuwe bedrijfscreaties te genereren? Mogelijk. Omdat de deeleconomie niet alleen gaat over chauffeur worden voor Uber of een appartement huren op Airbnb. ” Vandaag kunnen ook werknemers of kandidaten met hooggekwalificeerde profielen de deeleconomie gebruiken als springplank om een ​​zelfstandige activiteit te testen. “, legt Laetitia Alcover uit. In 2012 nam deze ondernemer, met de steun van Xavier Niel, deel aan de lancering van Kang, een platform gewijd aan het delen van talenten. “Ons platform kan interessant zijn voor consultants, advocaten of zelfs grafisch ontwerpers die vanuit huis werken. » Technisch gezien koopt de klant credits volgens de service en de site maakt inkomsten over naar de verschillende experts volgens hun activiteit en onder voorbehoud van betaling van een commissie. Drie jaar na de oprichting zouden de 2.500 experts, de meest ijverige, een echt inkomen van vier cijfers verdienen.

Omdat het de manier waarop we werken zal veranderen

“We zitten midden op de doorwaadbare plaats, vat Rémy Oudghiri samen. We beleven een historisch moment en een echte economische verandering…” Of we nu meedoen of niet, de deeleconomie zal waarschijnlijk onze manier van werken beïnvloeden, zelfs in bedrijven die nog traditioneel zijn. Bij Blablacar wrijft het economische model over managementcodes. “We hebben veel kanalen opgezet om ervaringen te delen, zodat we, van het ene team naar het andere, allemaal kunnen leren van de ervaringen van onze medewerkers en samen vooruitgang kunnen boeken”, legt Frédéric Mazzella uit, die het recente boek inleidt Samen gaan we verder. Het boek stelt juist voor om inspiratie te halen uit de deeleconomie in het bedrijfsleven. Onder zijn ideeën: participatieve blogs, wekelijkse presentaties of banenuitwisselingen. “Alles bij elkaar creëren deze initiatieven een sfeer van permanent delen, een echt gevoel van een verenigd team, met een echte leercurve. »