Pas afgestudeerden: een zakelijk spel om aangeworven te worden?

Vooruitgang op het werk

Meer werk? Dat is zeker, maar deelnemen aan een business game is ook een mooie kans: ervaring opdoen die veel waard kan zijn op een cv, professionals ontmoeten uit een sector waarvoor je bestemd bent en waarom zou je ze niet eens in het oog slaan en aangeworven worden? voor een stage… en meer als je wilt. Het gaat erom te weten in welk avontuur je stapt om er het maximale uit te halen.

Onderscheid zakelijke verwachtingen

Bij Microsoft zijn de zaken duidelijk. De internationale technologische competitie, deStel je voorCup, “is geen rekruteringsmiddel”. Maar we kunnen ons goed voorstellen wat een goede deelname aan dit businessspel kan doen aan de start van een carrière. Een andere strategie bij L’Oréal, beschouwd als een pionier in deze sector met Brandstorm, die zijn ambities niet onder stoelen of banken steekt. “Vanaf het begin was de rekrutering zelf een van onze doelstellingen”, zegt Carole Pasco-Domergue, directeur van L’Oréal’s employer brand. De wereldleider in cosmetica kondigt meer dan 150 aanwervingen per jaar aan via zijn wedstrijd.

Over het algemeen komt werving later in de strategie van een businessgame. Zo heeft Decathlon dankzij zijn 15.000 Franse werknemers 16 mensen aangenomen aan teamgenoten.

In grote business schools, maar niet alleen

“Aanvankelijk waren de grote business schools ons startpunt”, zegt Frédéric Brun, HR-manager bij Decathlon. Met Les Coéquipiers wilde het sportartikelenmerk zich bekend maken bij HEC- en ESSEC-studenten. Deze profielen zijn ondervertegenwoordigd in het bedrijf.

de Auchan-uitdaging, wat hem betreft, stelt voor om het dagelijkse leven van een hypermarkt en de functie van afdelingsmanager te ontdekken. Zo zoeken de meeste zakelijke spellen in eerste instantie naar vaardigheden op het gebied van marketing en verkoop.

Beetje bij beetje worden de wedstrijden complexer. Dit jaar werkten de Brandstorm-deelnemers aan een thema Technologie/Digitaal. “We vragen om steeds diversere en complementaire vaardigheden”, waarschuwt Carole Pasco-Domergue. L’Oréal wil zich dus openstellen voor profielen van agronomie- of technische scholen.

Les Coéquipiers 2016 betrok studenten bij design of communicatie. De openstelling voor andere universitaire of beroepsopleidingen moet in 2017 worden voortgezet.

Breid je netwerk uit in een ontspannen setting

Alle geïnterviewde HR-managers benadrukken de eenvoud van de rapportages die mogelijk worden gemaakt door deze ludieke aanpak. ” Studenten ontmoeten de algemeen directeur of de ingenieurs van de grote merken, beschrijft Frédéric Brun. Iedereen gaat heel snel met elkaar om. »

Medewerkers treden op als juryleden of begeleiders. De finales zijn dan een kans om meer te leren over hun dagelijks leven, hun verantwoordelijkheden of hun relatie met de hiërarchie. Dit alles met een minimum aan jargon.

Het al dan niet winnen van de wedstrijd is uiteindelijk slechts incidenteel. Het belangrijkste is om elkaar te ontmoeten, zelfs om opgemerkt te worden door senior executives. Door hun coördinaten te verkrijgen, vormen we vervolgens het beroemde netwerkessentieel voor toekomstige zoektochten naar werk.

Werk als adviesbureau

De business games resulteren in concrete projecten die het bedrijf vervolgens op zich neemt om uit te voeren. “Deelnemers aan de Auchan-uitdaging brengen ons een externe visie”, benadrukt Claire Bertin, sourcing en employer brand manager bij Auchan Retail France. Ze werken als een klein bedrijf om ons een probleem te inventariseren en oplossingen te bieden. »

Studenten confronteren hun kennis met de realiteit van het bedrijfsleven. Het budget, de tijdsdruk, de relaties met de verschillende afdelingen waaruit het bedrijf bestaat… De business game verschijnt als een eerste professionele ervaring. Om gewaardeerd te worden in je CV.