Professionele coaching: hoe kies je de juiste coach voor jouw loopbaan?

Vooruitgang op het werk

Het is zeer waarschijnlijk dat u tegelijkertijd met het voorstel voor een coaching of de naam van een professional uitglijdt. Let op, als de laatste wonderen heeft verricht met een van uw collega’s, wordt niet gezegd dat dit voor u hetzelfde is. Dus zelfs als een coach u wordt aanbevolen, gebruik dan de volgende criteria om het te testen.

Maar als je geïnteresseerd bent in een coach die niemand kent, begin met het controleren van hun opleiding en ethiek “omdat iedereen een bord kan plaatsen waarop staat dat hij een coach is”, merkt Arnaud Hautesserres, adjunct-directeur van Meltis op. Véronique Cheynet-Cluzel, coach bij Accomplitude verduidelijkt: “hij moet een cursus van minstens een jaar gevolgd hebben en liefst in een school met een selectie aan de ingang. “Frankrijk heeft verschillende verenigingen zoals SFCoach, de International Coach Federation France (ICFF), de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Een coach die zich eraan houdt, onderschrijft een deontologische code en een referentiecharter. ” Een goede coach mag er echter niet bij aangesloten zijn “herinnert Véronique Cheynet-Cluzel zich.

Wat is zijn achtergrond?

De trainer heeft zelf een professionele achtergrond en een persoonlijk verleden. “Het kan interessant zijn voor de coachee om hem te ondervragen over zijn carrière”, zegt Bernard Soria, vice-president van SFCoach. “Als hij uit hetzelfde werkveld of dezelfde functie komt, zal de coachee hem natuurlijk meer legitimiteit verlenen”, aldus Arnaud Hautesserres. Omdat hij uit dezelfde sector of branche komt, zal hij ook beter kunnen begrijpen met welke moeilijkheden u te maken kunt krijgen. Corinne Humbert, die een opleiding persoonlijke ontwikkeling heeft gevolgd, getuigt: “Naast zijn opleiding waren de beroepservaring en de functies die mijn coach bekleedde doorslaggevende criteria: wat wist hij van de bedrijfswereld? Had hij als manager gewerkt? »

Ad-hoctools

“Na gemeenschappelijke doelstellingen te hebben gedefinieerd rond een tripartiet contract tussen de coach, de coachee en zijn HRD of zijn manager, zal de coachee bepalen wat hij wil bereiken. Je moet op je hoede zijn voor coaches die met kant-en-klare oplossingen komen”, legt Sébastien Ramos, professionele coach bij Comundi, uit. Arnaud Hautesserres voegt toe: “ een coach zet zich zelden in voor resultaten maar eerder voor middelen omdat hij er is om de coachee te helpen antwoorden te vinden. Het moet gediversifieerde tools bieden. “Je moet hem vragen wie hij gebruikt en hoe hij het doet”, voegt Sébastien Ramos toe.

Een goed gevoel

“Laat ook je intuïtie spreken, want coaching is vooral gebaseerd op een relationeel proces”, zegt Bernard Soria. Het is essentieel dat de stroom vloeit. En Sébastien Ramos onderstreept: “coaching is gebaseerd op een partnerschap tussen de coach en de persoon die gecoacht wordt en dat moet gebeuren in een goede sfeer. Om goed te kunnen werken, moet u zich bij hem op uw gemak voelen. Een opmerking ook gemaakt door Corinne Humbert: “het was belangrijk om een ​​goede te hebben fit. Het is een beetje zoals met een dokter, een tandarts of een kapper aan wie we een beetje van onszelf toevertrouwen in afwachting van een transformatie.. De kwestie gaat ons zeer nauw aan; het is daarom essentieel dat de relatie werkt. »

Een luisterend oor

Om de coaching zijn vruchten af ​​te laten werpen, moet uw aanpak gehoord worden door de coach. “Je moet het gevoel hebben dat hij je doelstellingen goed heeft begrepen”, zegt Bernard Soria. Om dit te doen, vraag hem om feedback over uw situatie om te zien of hij deze in zijn geheel, gedeeltelijk of oppervlakkig heeft gedecodeerd. » Corinne Humbert vertelt over haar eerste interview: « de vragen en het moment waarop mijn coach ze stelde waren een goede indicatie van zijn luisterniveau. Ik herinner me de eerste vraag niet meer, maar ik herinner me wel het gevoel dat hij een deur had geopend en dat ik die richting moest verkennen. »

Heb je ooit coaching gekregen voor je carrière? Hoe heb je je coach gekozen? Deel je ervaringen in de comments.