Verder studeren of op zoek naar je eerste baan?

Vooruitgang op het werk

Het dilemma van studeren of de arbeidsmarkt betreden? “Het is een vraag die veel jongeren zichzelf stellen, bevestigt Virginie Lemaître, hoofd van de dienst Pôle Orientation. Het hangt allemaal af van het reeds verworven opleidingsniveau en het toekomstige project. Maar bepaalde argumenten kunnen de doorslag geven.

Argumenten voor verder onderzoek

– “Studie volgen maakt het mogelijk groeien in volwassenheid, in ontmoetingen, in kansen en in de algemene cultuur, meent Virginie Lemaître. Vincent Colin, oprichter en voorzitter van het netwerk voor onderwijs- en beroepskeuzebegeleiding Recto Versoi, waarschuwt: “Als we het gevoel hebben dat we op persoonlijk en professioneel vlak nog moeten rijpen, heeft het geen zin om ze naar de arbeidsmarkt te sturen. Het is beter om te zijn voldoende voorbereid op de professionele wereld alvorens te beginnen en een beter vermogen ontwikkelen om zich aan te passen aan zijn omgeving. »

– “In bepaalde sectoren kan het hebben van een baccalaureaat +5 een voorwaarde zijn om toegang te krijgen tot de baan van je dromen”, merkt Armelle Riou op, CEO van het netwerk voor educatieve en professionele begeleiding en bedenker van de Mental’O-methode. Of voor meer verdienen bij het betreden van het beroepsleven.

– Toegang tot een hoog opleidingsniveau kan helpen om op te vallen in een omgeving met steeds meer afgestudeerden. ” Studies zijn een echte investering over de toekomst legt Vincent Colin uit. Vooral in Frankrijk waar diploma’s hoog in het vaandel staan. »

Lees ook: 5 tips om je netwerk te ontwikkelen tijdens een stage

De argumenten om aan je eerste baan te beginnen

– “Er zijn enkele zeer goede wegen naar succes met een professioneel baccalaureaat en jonge mensen die hun studie op het hoogste niveau hebben voortgezet zonder een baan te vinden”, merkt Virginie Lemaître op. Wat Armelle Riou betreft, ze is van mening dat “we zeggen dat een baccalaureaat +5 tegenwoordig de norm is, maar in in werkelijkheid is de beroepslicentie een heel goed diploma om op de arbeidsmarkt te integreren. Het gaat niet alleen om diploma’s. Voor Armelle Riou is het bewijs “het syndroom van de goede student die instort omdat hij op elitepaden werd geduwd maar zich daar niet op zijn plek voelt. » Het is beter om te stoppen voordat u de limiet van uw motivatie bereikt en frustratie en ontmoediging riskeert.

– “Heb ik financiële beperkingen waardoor ik snel moet stoppen en de wereld van werk moet betreden? Kies indien nodig voor korte studies”, adviseert Yves Ameil, consultant en oprichter van het begeleidingsbureau Axéom Conseil.

– Soms, angst is het enige obstakel bij het vinden van een eerste job. “Veel jonge mensen blijven studeren omdat ze bang zijn om de wereld van het werk te betreden en stellen de instap in het bedrijf zo veel mogelijk uit”, merkt Virgnie Lemaître op. Dus streven om wat te doen, en met welk doel?

>>Of je nu doorstudeert of de arbeidsmarkt betreedt, vergeet niet je CV in te dienen in onze CV-bibliotheek die door meer dan 15.000 recruiters wordt gebruikt

Vragen die je jezelf kunt stellen om de juiste keuze te maken

Waarom zou ik doorgaan of stoppen?

“Sommige mensen willen hun studie voortzetten uit pure intellectuele interesse, anderen om status te verwerven”, meldt Armelle Riou. Het belangrijkste is dat je je eigen drijfveren respecteert. Volgens Vincent Colin “moet een diploma van een hoger niveau iets extra’s brengen ten opzichte van de opleiding. Het is belangrijk om de vraag te stellen waarom, en ga daar niet willekeurig heen zonder aan je project te hebben gewerkt. »

Wie ben ik ?

“De persoon moet eerst zijn zelfkennis en zelfrespect ontwikkelen. Vervolgens moet je je academische staat van dienst, je intrinsieke capaciteiten en je levensproject onderzoeken ”, merkt Vincent Colin op. Armelle Riou legt uit: “Om ervoor te zorgen dat de persoon over de maximale hoeveelheid informatie beschikt om een ​​beslissing te nemen, houden we rekening met verschillende aspecten van de persoonlijkheid: cognitief functioneren, dat wil zeggen het type intelligentie; motivaties of prioriteiten in het leven; professionele interesses; en tot slot de manier van leren en de relationele stijl… »

Hoe ?

Door de juiste vragen te stellen lukt het verduidelijk het doel en de middelen om dit te bereiken : lange studies of eerste baan. “Het is als een gps: eerst identificeer je de richting, dan het pad. Je kunt verschillende paden nemen om op dezelfde plek te komen”, zegt Armelle Riou. “Om te handelen kun je bijvoorbeeld heel goed kiezen voor een Grande Ecole of een duale BTS. Ook voor de aarzelende is de duale opleiding een goede optie, constateert ze, omdat je zo de wereld van werk kunt ervaren zonder je studie echter helemaal op te geven.