Van je passie je werk maken: goed of slecht idee?

Vooruitgang op het werk

Betekenis vinden in je werk: een niet zo ijdele zoektocht

Uit een recent onderzoek bleek dat meer dan een derde van de mensen hun baan als nutteloos beschouwt. Dit zijn de bekende “bullshit jobs”. Velen worden ook getroffen door het “bore-out”-syndroom van degenen die last hebben van te veel verveling op het werk.

Lees ook: 7 manieren om betekenis te geven aan je werk

Onder deze omstandigheden merkt Isabelle André, partner bij Oasys, op dat veel mensen op zoek zijn naar zingeving in hun professionele omgeving. “De term ‘passie’ kan beangstigend zijn. Ik vraag mensen liever wat ze leuk vinden, waar ze plezier aan beleven. Het kan een vrijetijdsbesteding zijn, een sport, een muziekinstrument… Maar ook een zaak die hen na aan het hart ligt, zoals het milieu of vrouwenrechten.. »

Voor Fabienne Taillebois was die passie de dierenbescherming: voormalig directiehoofd van een opvangcentrum voor mensen met een handicap, ze is momenteel bezig met een omscholing om de boerderij van haar ouders om te vormen tot een educatieve boerderij. om meteen aan de slag te gaan in wat ze leuk vinden. Ze hebben niets te verliezen door het te proberen. Degenen van in de dertig, veertig of vijftig hebben het voordeel van volwassenheid, wat hen kan helpen bij een ondernemersproject waarbij hun passie betrokken is. Maar aan de andere kant zullen ze zeker financiële offers moeten brengen… »

Zo’n project houdt in dat je uit je comfortzone stapt, wat Fabienne Taillebois bereid is te accepteren, die het salarisverlies al met de helft heeft berekend in vergelijking met wat ze tot dan toe ontving, “de passie alleen is niet genoeg. Om van dit project geen mislukking te maken, moet u ermee instemmen rekening te houden met alle extra’s. »

Wat Frédérique Debout specificeert: “Je moet ermee instemmen om terug te gaan naar de bodem ‘, erkent ze.

Wat betreft haar motivatie, ze bewees het aan haar werkgever door een vaardigheidsbeoordeling uit te voeren met de resultaten die overeenkwamen met haar nieuwe project. ” Ja, verzekert Delphine Boileau-Terrien Een golfliefhebber hoeft niet per se een speler op hoog niveau te worden om er zijn werk van te maken. Hij kan bijvoorbeeld werken in sportmanagement of sportgeneeskunde. Wees niet te ambitieus door te streven naar een baan die bij je passie past. Zoek tussen dit en wat je dwars zit een gelukkig medium door te proberen zo dicht mogelijk bij deze passie te komen.. »