Uw salaris voor iedereen zichtbaar: bent u er klaar voor?

Loon

Loontransparantie in bedrijven is verre van een anekdotisch en Frans-Frans onderwerp. Hillary Clinton had tijdens de presidentiële campagne in de Verenigde Staten bedrijven aangemoedigd om hun salarisschalen openbaar te maken. Een manier om volgens haar te strijden tegen ongelijkheden, in het bijzonder de kloof tussen het loon van mannen en dat van vrouwen. Een internationaal debat voor Claudie Corvol, vice-voorzitter van de CNFF, de Nationale Raad van Franse Vrouwen: “Er is zelfs een VN-programma in deze richting opgezet, genaamd Equal Pay Day, gepland voor 12 april. Beweging die streeft naar gelijk loon en zoekt naar de juiste tools om dit te bereiken. Transparantie is daar een onderdeel van. »

Lees ook >> Voor gelijk werk, gelijk loon: een niet-toegepast principe in het bedrijfsleven?

Betaaltransparantie: al toegepast in het buitenland

Opgemerkt moet worden dat salaristransparantie in sommige landen ingang begint te krijgen. Dit is het geval in Noorwegen, waar de loonfiches van iedereen op eenvoudig verzoek verkrijgbaar zijn bij het centrum voor overheidsfinanciën. Nog een voorbeeld: in de staat Sao Paulo in Brazilië zijn de salarissen van gemeentepersoneel openbaar gemaakt door middel van een wet. In de privésector is de zaak die het meeste gepraat heeft, de Engelse start-up Buffer, die een Google Docs online heeft gezet waarop alle inkomsten van werknemers en dat van algemeen directeur Joel Gascoigne in detail worden vermeld. Een extreme illustratie van openboekbeheer, letterlijk openboekbeheer, een managementmethode die strijdt voor volledige transparantie.

Schrikt dit je? Wees gerust, je bent niet de enige. Als ze niet tegen het idee zijn, zijn de Fransen nog niet helemaal klaar om de sprong te wagen. “Het is iets dat algemeen wordt waargenomen: we zijn bereid om het salaris van anderen te kennen, maar we zijn meer terughoudend om dat van hem te onthullen”, zegt Louis Morin, directeur van het Observatorium voor ongelijkheden.

Lees ook >> Hoe beantwoordt u de vraag over uw salarisverwachtingen?

Salaris aan iedereen onthuld: zeldzame gevallen in Franse bedrijven

Hoewel loontransparantie in Frankrijk onderwerp van discussie is, blijft de toepassing ervan zeldzaam. Het meest emblematische geval betreft het bedrijf Thermador, gevestigd in Isère. Groothandel in loodgietersmateriaal, onthult aan zijn werknemers het beloningsniveau van elk door eenmaal per jaar een post in een gemeenschappelijke ruimte van het bedrijf te plaatsen. Anderzijds mogen medewerkers geen foto maken of een kopie bewaren van deze cijfers zodat deze gegevens niet buiten de muren van de groep komen. Enkele jaren geleden heeft de groep Darty het debat nieuw leven ingeblazen door de details van de bezoldiging van haar nieuwe financieel directeur bekend te maken. Een initiatief dat niet veralgemeend is naar alle medewerkers en niet op de agenda staat.

Lees ook >> Alles wat jonge afgestudeerden moeten weten over salaris

Betaaltransparantie: onvermijdelijk maar niet zo revolutionair

In niet-beursgenoteerde bedrijven

“Transparantie van salarissen is onverbiddelijk”, zegt Pierre-Yves Gomez, hoogleraar strategie aan de Lyon Business School. Hier is vanuit de samenleving vraag naar.. De beloning van een medewerker heeft alleen zin als deze met anderen kan worden vergeleken. Claudie Corvol merkt ook op dat de terughoudendheid over dit onderwerp de neiging heeft af te nemen. Er is meer transparantie in de huidige aanwerving omdat jonge werknemers minder in dit geheim zitten”. Dat niets verborgen blijft, ook het salaris niet, past bij de tijd, vindt ook Louis Morin: “We zitten in een liberaal economisch systeem waar de circulatie van informatie in de regel is ingesteld. Waarom zou alleen deze informatie verborgen blijven? Er valt niets te verliezen door transparant te zijn, hoewel ik niet geloof dat het een wondermiddel is dat alle problemen van ongelijkheid zou oplossen. »

>> Bij beursgenoteerde bedrijven

De wet PACT (actieplan voor de groei en transformatie van bedrijven) werd op 11 april 2019 definitief door het Parlement aangenomen. Voortaan zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht om in het rapport over governance de verschillen tussen de beloning van hun managers en de gemiddelde salarissen van hun werknemers, maar ook de mediaan, evenals de veranderingen in deze ratio’s in de afgelopen vijf jaar. Het doel is om bedrijven verantwoordelijk te maken voor loonpraktijken.

Lees ook >> Wanneer kan een uitzonderlijke bonus worden aangevraagd?

>> Niet tevreden met je salaris? Het is tijd om onze nieuwe vacatures te bekijken.