“Universele” tijdspaarrekening: wat deze CET de komende maanden voor u kan veranderen

Nieuws

De universele tijdspaarrekening zou echt zijn UNIVERSEEL

Met andere woorden, alle werknemers zouden kunnen profiteren van een CETU. Het moet gezegd worden dat we tot op heden nog ver van het doel verwijderd zijn. De laatste cijfers van DARES gepubliceerd in 2017 en behandelend het onderwerp (toegegeven, ze zijn gedateerd maar toch) identificeert slechts 7% van de werknemers met vakantiedagen op een tijdspaarrekening. Dus een volkomen oneerlijk apparaat, zoals de CFDT al jaren beweert.

“De CFDT heeft het al een tijdje over een universele tijdspaarrekening. Het is het idee dat je tijdens je carrière tijd kunt hebben voor een persoonlijk project, om met dierbaren te zijn, om te scholen, een collectief associatief project te hebben, of zelfs vrij te nemen. Die arbeidstijd kan op bepaalde momenten in de loopbaan worden gemoduleerd, omdat men zowel de ambitie als de behoefte kan hebben”, details de secretaris-generaal van de CFDT, Laurent Berger in de ether van Frankrijk Inter in mei 2022.

Voor deze unie zou het universeel maken van de CET een onrecht herstellen. Het stelt voor om verder te gaan door werknemers 5 dagen vrij te geven op hun CETU. En dit vanaf de eerste aanwerving. Dit idee zal ongetwijfeld weer de kop opsteken tijdens de voor het einde van het jaar aangekondigde besprekingen over dit onderwerp met de sociale partners.

De universele tijdspaarrekening zou worden MOBIELE TELEFOON

Het is duidelijk dat overdraagbaarheid u in staat zou stellen om uw CET onder uw arm te dragen als u van werkgever verandert. In feite is dit al het geval met het bestaande CET. Behalve dat alles afhangt van de conventie of collectieve overeenkomst die de werking van het CET regelt. Emmanuel Macron zou daarom graag zien dat de CETU gemakkelijker overdraagbaar wordt.

De universele tijdspaarrekening zou zijn: MONETABEL

Momenteel kunt u uw CET financieren met tijd of geld. En naargelang je behoeften heb je latere dagen van afwezigheid of een loonssupplement. U kunt uw beschikbare saldo op uw CET zelfs geheel of gedeeltelijk omzetten in spaargeld voor werknemers. Dus niets nieuws onder de zon? Nou ja, want deze opties zijn alleen theoretisch. In feite hangt ook hier weer alles af van de voorwaarden van het verdrag of de cao. Het idee zou daarom zijn om deze monetarisering vloeiender te maken.