Telewerken: welk ritme kiezen?

Vooruitgang op het werk

Telewerk 1,2 of 3 dagen per week, maar wel op een vaste dag

Het principe : in een addendum bij je arbeidscontract staat dat je 1, 2 of 3 dagen per week thuiswerkt, vanuit een telecenter of zelfs in een coworking space.

Een uitkering : u kunt rekenen op een organisatie die compatibel en stabiel is met uw privéleven. “De werknemer kan er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat zijn kinderen op deze dagen de school verlaten”, illustreert Jérôme Chemin, nationaal secretaris van de CFDT Cadres. In het bedrijf ligt uw agenda vast, uw manager maar ook uw collega’s moeten ervoor zorgen dat de vergaderingen over u worden uitgesteld op de dagen dat u ter plaatse bent.

De ongemakken : door de dagen van telewerk vast te leggen, sluit u zich af van de mogelijkheid om deze data om professionele redenen of persoonlijk gemak te wijzigen. “Om de dag te wijzigen, moet de werknemer in ieder geval zijn leidinggevende schriftelijk op de hoogte stellen, die er nota van moet nemen”, benadrukt Yves Lasfargue, onderzoeker en directeur van het Observatorium voor telewerken, arbeidsomstandigheden en ergostress (Obergo). Een formule dus om goed te bestuderen alvorens te tekenen.

Telewerk 1,2 of 3 dagen per week, maar zonder vaste dag

Het principe : deze keer specificeert het addendum enkel het aantal wekelijkse telewerkdagen, zonder ze te benoemen.

Een uitkering : deze formule geeft de mogelijkheid om te kiezen voor telewerken, bijvoorbeeld wanneer u aan een dossier werkt dat een grote concentratie vereist, wat soms onmogelijk wordt gemaakt in de open ruimte. Een aanpassing per geval dus. Evenzo, als u in projectmodus werkt, kunt u uw agenda aanpassen aan die van de rest van het team. De telewerkovereenkomst 2017-2019 van Voyages-sncf.com voorziet in 2 dagen niet-vast telewerk per maand. “We hadden één vaste dag per maand getest, maar dit zorgde op bepaalde dagen voor problemen met het aantal afwezigheden”, betoogt Eliane Barbosa, HRD van Voyages-sncf.com.

De ongemakken : “managers kunnen deze dagen volledig fixen zonder de mening van de werknemer te vragen die daarmee autonomie verliest”, betreurt de nationaal secretaris van de CFDT Executives. En dan, aan de kant van het professionele leven/persoonlijke leven, kun je niet langer echt anticiperen, omdat je schema in de loop van de weken verandert.

Lees ook : Managers die thuiswerken: de recepten om het te laten werken

Telewerk meer dan 3 dagen per week

Het principe : deze keer werk je meer thuis dan op kantoor.

Een uitkering : veel minder transporttijd, dus minder vermoeidheid die inherent is aan de stress van reizen, meer geluidsoverlast als je bijvoorbeeld in de open ruimte traint, en op papier het vermogen om je professionele en persoonlijke leven te verwoorden zoals je wilt… Kortom, in theorie het goede leven.

De ongemakken : in de praktijk zijn alle specialisten het erover eens dat meer dan 3 dagen per week telewerken rijmt met isolatie van werknemers. We stellen vast dat bij meer dan 2,5 dag telewerken per week de werknemer gemakkelijk het contact met zijn bedrijf verliest en zijn productiviteit verliest. “Dit verwijdert alle sociale banden met collega’s en andere personen in het bedrijf”, benadrukt Yves Lasfargue. Ook sluit je je af van informele informatie die bij de koffieautomaat en tussen deuren circuleert. Een ander probleem: de relatie tussen manager en manager. “In Frankrijk is de cultuur van presenteïsme nog steeds erg sterk. Managers willen hun teams dicht bij zich houden. Als de manager aarzelt om dit telewerk op te zetten, zal hij geneigd zijn zijn medewerker meer te controleren, merkt Jérôme Chemin op. Er is ook de kwestie van de werkdruk. “Bij onbeperkt telewerken weet de manager niet of de werknemer onder of overbelast is in vergelijking met zijn collega’s, omdat hij geen vergelijkingspunt voor zich heeft. Het is daarom een ​​delicate situatie voor hem om te beheren, ”ondersteunt Yves Lasfargues van de Obergo. En dan loop je in dit type apparaat zelf het risico overweldigd te worden door werk.

Lees ook : Telewerken: hoe u de hele dag efficiënt kunt zijn

Telewerk minder dan één dag per week

Minder dan één dag per week telewerken levert de werknemer meer organisatorische problemen op dan voordelen, waardoor hij minder productief is. Door thuis te werken beperken medewerkers de stress die gepaard gaat met vervoer. Ze zijn daardoor minder vermoeid en zichtbaar gelukkiger omdat ze een bepaalde balans tussen werk en privé herstellen. En dan zien we ook bij hen een vorm van hogere eis omdat telewerk wordt ervaren als een voorziening of een privilege, wat tot gevolg heeft dat ze zichzelf een plicht tot hogere productiviteit opleggen.

Heb een telewerkdagspaarrekening

Het principe : maandelijks of jaarlijks, u heeft een quotum van telewerkdagen om te verdelen. Naast de driejarige overeenkomst heeft Voyages-sncf.com het Homework-programma geïntroduceerd, d.w.z. 24 dagen telewerk mogelijk per jaar. “Aanvankelijk hadden we 2 dagen per maand ingevoerd. Maar medewerkers en managers hebben de wens geuit om deze teller op jaarbasis te berekenen. Voor hen is deze formule flexibeler en empowerment”, legt de HRD uit.

Een uitkering : uw dagteller kunnen beheren… van dag tot dag. Bij Voyages-sncf.com kunnen aanvragen voor de volgende dag de dag ervoor worden ingediend, maar deze moeten door de beheerder worden gevalideerd. Ideaal bij bijvoorbeeld persoonlijke en/of familiale onzekerheden.

De ongemakken : het is geen tijdspaarrekening. Dagen kunnen niet worden overgedragen van het ene jaar naar het andere. Potentieel verloren telewerkdagen dus.