Telewerken en opsluiting: 4 valkuilen om te vermijden

Vooruitgang op het werk

Telewerken en heropsluiting: stel geen werkuren vast

Alleen omdat je telewerkt, wil nog niet zeggen dat je geen werktempo zou moeten hebben. De eerste valkuil waarin je dreigt te vallen als je niet waakzaam bent en jezelf geen regels stelt, is het niet instellen van werktijden. Er is tijd om te werken en persoonlijke tijd. Welke truc om het professionele leven te compartimenteren en een werkdiscipline te creëren? Maak een echt schema met werk- en rusttijden. Stel jezelf een uur in om de avond niet te overschrijden en dwing jezelf om je computer in het weekend niet te openen, behalve in het geval van een echte noodsituatie. Kortom, het is noodzakelijk om de regels met betrekking tot ontkoppeling te respecteren. Bepaal uw afleiding: een wandelingetje in uw tuin, een beetje sporten, handwerk doen of zelfs spelen met uw kinderen.

Waarom is het belangrijk om werktijden voor jezelf te bepalen? Om uitstelgedrag en dus efficiëntieverlies te voorkomen.

Telewerken vanuit bed

Het kan heel verleidelijk zijn om je laptop te pakken zodra je wekker gaat. Comfortabel geïnstalleerd in je bed, verhoogd met meerdere kussens en warm onder je dekbed, je zegt tegen jezelf dat de plek ideaal is om goed te telewerken… Je bent zojuist in de tweede valkuil van telewerken getrapt. Waarom ? Om al uw professionele efficiëntie te behouden, moet u telewerken in een geschikte werkomgeving en, voor zover mogelijk, een kantoor recreëren. Afhankelijk van de grootte van uw huis, kan het een speciale ruimte zijn, uw eettafel of uw woonkamer of keukentafel. Het idee is om een ​​klein bureau en een comfortabele stoel te hebben, zodat je je kunt concentreren op wat je moet doen.

Vergeet snel je bed, afgezien van het feit dat dit object is gemaakt om te slapen, loop je ook het risico heel snel rugpijn te krijgen als je besluit het tweede verbod te trotseren.

Blijf de hele dag in pyjama

Natuurlijk komt de kledingvraag op als je zeker weet dat je overdag geen collega of manager tegenkomt. Pyjama’s zijn stoer en vooral comfortabel. Dus waarom zou je je anders kleden? Heel eenvoudig om in een geest, of een “stemming” van werk te komen en de nacht, waar we rusten, te onderscheiden van de dag, waar we telewerken. We raden je natuurlijk niet aan om het stropdaspak of het rokpak uit te doen, maar gewoon gemakkelijke kleding te dragen.

Berg de ochtend na het douchen dus snel je onesie op en ga voor een comfortabele outfit. Tijdens uw werkoverleg per videoconferentie voelt u zich minder uit de pas met uw goed geklede collega’s.

Doe klusjes wanneer je maar wilt

Onder de valkuilen van telewerken waar je niet in moet vallen, vallen de vele “verleidingen” die thuis in overvloed zijn op: in je pyjama blijven, in bed werken, zoals we hierboven zagen, maar je ook laten meeslepen door een onweerstaanbare razernij van voorjaarsschoonmaak direct aan uw telewerkstrand. Andere verleidelijke afleidingen zullen uw aandacht trekken: televisie, sociale netwerken of de smartphone… Probeer er niet in te verdwalen, met het risico van totale professionele inefficiëntie in de tijd die u aan uw werk besteedt.