Sollicitatiegesprek: mogen we aantekeningen meenemen?

Zoek werk

De spiekbriefjes op je route

“Je moet je achtergrond kennen en geen aantekeningen hebben. Voor mij is het negatief als een kandidaat op het sollicitatiegesprek komt met zijn cijfers”, zegt Hayat Tachfin, human resources manager bij The Body Shop (L’Oréal). Een papieren memo meenemen om je gerust te stellen, wordt vaak afgekeurd. “Het geeft de indruk dat iemand op zoek is naar een baan, maar niet deze baan”, legt Brigitte Gerbier, winkelmanager, uit. Kortom: je slaagt voor de kandidaat die spiekbriefjes meebrengt omdat hij zijn les niet genoeg herzien heeft… Maar andere begeleiders kunnen je helpen tijdens het sollicitatiegesprek.

CV, portfolio, boek… de interview survival kit

Meer subtiel, sommige kandidaten vertrouwen op hun cv om hun carrière te ontvouwen tijdens het gesprek met de recruiter (het is ook raadzaam om het in tweevoud mee te nemen, om er eventueel een terug te geven aan uw gesprekspartner). En daar zal de laatste niets vinden om over te klagen. Hetzelfde geldt voor andere media zoals portfolio’s, boeken of andere professionele prestaties die uw argumenten tijdens het interview kunnen ondersteunen en tegelijkertijd als herinnering kunnen dienen.

het notitieblok

Tot slot is het goed gezien om aantekeningen te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Voor Pierre Denier, adviseur en auteur van de blog over arbeidscoaching Haut Les Cœurs!!!, “is het een teken dat u uw gesprekspartner serieus neemt. U bedoelt eigenlijk: “Ik heb u goed gehoord en ik ben, net als u, van mening dat wat u zojuist hebt gezegd bijzonder belangrijk is voor mijn begrip van de functie, de omgeving en wat u van mij verwacht”.

Laatste notitieadvies: “Wil je dat mensen denken dat je georganiseerd bent? Zorg dat je aantekeningen gestructureerd zijn, gebruik streepjes, cijfers, zorg voor ventilatie, om zoveel mogelijk duidelijkheid te brengen in de tekst die je op papier zet”, adviseert ook Pierre Denier.

Fouten die je niet mag maken

– Voortdurend uw ogen gericht hebben op uw steun (bijvoorbeeld: door naar uw cv, uw portfolio te kijken of door aantekeningen te maken van alles wat de recruiter u vertelt): u sluit u af van de recruiter.

– Neem te veel documenten mee: een cv, een papieren of virtueel boek en een notitieboekje zijn voldoende. Je hoeft niet te veel te plannen, je hebt geen tijd en het kan je punt overstemmen.

– Het notitieboekje dat botst: vermijd het notitieboekje dat tot op het bot versleten is, te flitsend of zelfs met aantekeningen van je eerdere interviews bij andere bedrijven.

Elodie Buzaud © .fr