Siësta op het werk: 4 tips

Vooruitgang op het werk

Dutje of micro-dutje op het werk?

Wat is de remedie tegen de verminderde alertheid aan het begin van de middag, tijdens de spijsvertering? De siësta natuurlijk! Maar wees voorzichtig, het is belangrijk om de laatste te onderscheiden van de micro-nap. Beide hebben verschillende deugden. Een hele kunst!

Het micro-dutje is een zeer kort dutje (minder dan 10 minuten) dat, als het goed wordt gedaan, u in staat stelt om gedurende een beperkte periode energie te herwinnen, maar ook om stress te evacueren. Hiermee kunt u bijvoorbeeld snel een urgent dossier invullen. De 10 minuten rust horen bij de eerste slaapcyclus, we spreken van langzame slaap. De laatste bevat twee fasen, slaperigheid en vervolgens lichte slaap.

De siësta duurt ongeveer twintig minuten, meer niet. Het zorgt voor een langzame en diepe slaap, zeer herstellend als de deadline van 20 minuten wordt gerespecteerd. Het hart vertraagt, ook de ademhaling, en bij het ontwaken worden de alertheid en het concentratievermogen hersteld.

Ons advies : dus ben je meer espresso of long coffee? Het belangrijkste is om de juiste stimulerende formule te vinden. De enige beperking: neem niet meer dan 20 minuten rust. Het is niet nodig om 2 uur te slapen om van de voordelen van de siësta te genieten. Een langer dutje zou de nachtrust kunnen verstoren en dus de kwaliteit van de slaap kunnen veranderen.

Dutje op kantoor of in een dutje?

Ben jij het type dat overal in slaap valt, ongeacht het licht en omgevingsgeluid? Gelukkig! Als dutten geen taboe is op het werk, zullen je collega’s en je manager het je zeker niet kwalijk nemen voor een beetje dommelen op je bureau, met je armen over elkaar en je hoofd erin.

Als slapen op kantoor daarentegen niet goed wordt gezien door uw superieuren of als u niet een van de kampioenen van het inslapen bent, geeft u de voorkeur aan het gebruik van een dutje of een ontspanningsruimte als uw bedrijf er een ter beschikking heeft gesteld. Als dit niet het geval is, moet je een rustigere plek zoeken, zoals een beschikbare vergaderruimte, de ruimte die wordt gebruikt voor de lunchpauze of zelfs een vergeten fauteuil in de hoek.

Ons advies : toegeven aan de armen van Morpheus is niet in strijd met de belangen van het bedrijf. In tegendeel! Volgens de arbeidswet, het creëren van een rustruimte is niet echt verplicht. Als uw bedrijf geen pauzeruimte heeft, kunt u er geen opleggen. Aan de andere kant kunt u het verzoek altijd doen door alle voordelen voor te stellen die uw werkgever eruit zou halen. Bovenaan de lijst staat betere productiviteit en efficiëntie op het werk.

Welke uitrusting om een ​​dutje te doen op het werk?

Qua uitrusting is het dutje op het werk goedkoop. Sommige accessoires kunnen je ervaring verbeteren: het slaapmasker, oordopjes, koptelefoons die onze antistress-afspeellijst afspelen of zelfs een yogamat.

Onze -raad : schuif je persoonlijke spullen weg voor het dutje in je bureaula of in je portemonnee. Het ideaal is om ze altijd bij je in de buurt te hebben.

Wat is de perfecte dutje-methodologie op het werk?

Er zijn mensen die alleen hun ogen hoeven te sluiten om te slapen en mensen voor wie inslapen ingewikkelder is. Voor de laatste kan het in slaap vallen tijdens een dutje een beetje oefening vergen, of zelfs een slaapritueel vinden.

Als u tot dit deel van de bevolking behoort, volgen hier enkele tips die u kunnen helpen om in slaap te vallen:

  • sluit de ogen ;
  • concentreer je op je ademhaling, die van grote omvang, kalm en diep moet zijn;
  • ontspan al je spieren. Ontspan op discrete wijze de spieren van nek, kaak, rug, armen, benen en alle delen van uw lichaam;
  • het tempo van zijn gedachten vertragen.

Ons advies : vroeger, een wekker plannen zorgt ervoor dat u zich enerzijds geen zorgen hoeft te maken over het verstrijken van de tijd, en anderzijds voorkomt dat u in diepe slaap valt en de voorgeschreven 20 minuten van een effectief dutje op kantoor overschrijdt.