RACI-matrix: definitie en voorbeelden om rollen en verantwoordelijkheden te definiëren

Vooruitgang op het werk

Definitie en betekenis van RACI-matrix

RACI is een acroniem voor Responsible, Accountable, Consulted, Informed. Als we de RACI-matrix in het Frans moesten vertalen, zou dit het volgende opleveren:

  • Verantwoordelijk voor bestuurders;
  • Verantwoordelijk voor autoriteiten of verantwoordelijke;
  • Geraadpleegd voor geraadpleegd;
  • Geïnformeerd voor geïnformeerd.

De RACI-matrix is ​​een communicatiemiddel. Het maakt het mogelijk om de rollen van elk in een project te visualiseren en daarmee de vragen “Wie doet wat?” te beantwoorden. “. Meer specifiek, als een project vooraf is gedefinieerd, de RACI-methode bestaat uit het opstellen van een tabel of een raster, waarin duidelijk is aangegeven wie wat doet in het gegeven project. Dit maakt het mogelijk om overbodige rollen en tijdverspilling te voorkomen en om elke verantwoordelijkheid duidelijk te definiëren volgens verschillende niveaus die worden gedefinieerd door de naam van de methode zelf. Volg gewoon de rebus om de medewerkers op te sommen die volgens hun rol bij het project zullen worden betrokken.

Goed om te weten : Een variant van de RACI-matrix is ​​de RASCI. Bij deze tweede methode komt de S overeen met de “Support”, dat wil zeggen de persoon die ter ondersteuning komt om de taak uit te voeren.

Ontdek ook 10 essentiële tools om uw efficiëntie op het werk te verhogen.

Waarom de RACI-methode gebruiken?

De RACI-methode kan ongeacht de omvang van het project worden gebruikt: voor complexe projecten of niet.

Het laat toe om, stroomopwaarts, de rol van elk en de omvang van zijn missie te specificeren (we spreken ook van mapping). En tijdens het ontvouwen van de actie, informeert het duidelijk wie wil. Zoals u zult hebben begrepen, stelt het beide in staat om dubbel werk of gaten in de verantwoordelijkheid te vermijden, en het informeert tegelijkertijd.

Anderzijds garandeert de RACI-matrix op geen enkele manier het succes van de operatie, het respecteren van deadlines of financiële rentabiliteit.

Hoe de RACI gebruiken en integreren in het beheer ervan?

Hoe de RACI-matrix invullen?

  1. het gaat over definieer alle taken, acties of activiteiten van het proces of project die verticaal in het raster wordt weergegeven. Dan, horizontaal, verschijnen alle direct genoemde entiteiten of personen die tussenkomen. Het kan een team zijn, een bepaalde afdeling bijvoorbeeld, maar het meest effectief is natuurlijk om zo snel mogelijk de sleutelpersoon te identificeren.
  2. Dan komt de definitie van elke letter om de hoek kijken en gaat het om een ​​activiteit en een entiteit.

De R voert dus de actie uit. Dit is de entiteit die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project (Verantwoordelijk). Zonder deze entiteit is er geen vervulling van een of meer taken, dus het is een essentieel onderdeel van de RACI. Voor elke vermelde taak moet iemand deze noodzakelijkerwijs hebben goedgekeurd (Accountable). Het team of de aangestelde is dan de entiteit die verantwoordelijk is, die de meeste verantwoordelijkheid heeft. Voor elke taak of actie is er idealiter maar één A. Sommige mensen kunnen alleen geraadpleegd worden, zij geven een simpele mening over de betreffende actie (Consulted). Er mag geen C zijn. De laatste groep medewerkers, ‘informed’, zijn zij die niet ingrijpen, maar gewoon op de hoogte moeten worden gehouden van de voortgang van het project.

Om de rol van elk in het project te bepalen, is het noodzakelijk om de volgende vragen te stellen:

  • A: Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project?
  • A: Wie valideert?
  • C: Wie kan helpen, met hun expertise of hun mening?
  • I: Wie moet op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het project?

Noteren : Natuurlijk kan een persoon met de RACI-methode meerdere rollen toegewezen krijgen.

Voorbeeld van RACI-matrix

De RACI-methode zorgt voor een grote duidelijkheid van uitvoering. Ontdek ons ​​blanco RACI-matrixmodel op PDF en aarzel niet om het gratis te downloaden om het in uw dagelijks beheer te introduceren.

voorbeeld van raci-matrix

Download gratis lege RACI-matrix in pdf

* A = Verantwoordelijk; R=Verantwoordelijk; C = Geraadpleegd; ik = op de hoogte