Probeer na de to-do-lijst de to-don’t-lijst om efficiëntie te winnen

Vooruitgang op het werk

Maak een lijst van de dingen… die je niet moet doen

De to-don’t-lijst is een hulpmiddel voor het beheren van werktijd en prioriteiten, net als de takenlijst, presenteert professionele coach Sophie Mouchel. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het uit het opsommen van dingen die je niet moet doen, ongepast gedrag en dingen die kunnen worden vermeden. In deze, het is een tool die past in het kader van persoonlijke ontwikkeling, in tegenstelling tot de to-do lijst die concreter en didactischer is. Maar welke elementen kunnen dan een to-don’t-lijst vormen? “Het is van geval tot geval”, antwoordt professionele ondersteuningsexpert Bérangère Touchemann. Het zou kunnen dingen die uw dagelijkse werk kunnen vervuilen: ontijdig en onproductief gebabbel, slecht beheer van e-mails, te veel tijd besteed aan sociale netwerken… Het kan ook een kwestie zijn van gedrag dat verboden moet worden: niet wachten tot het laatste moment, niet doen zoals iedereen, geen kortetermijnvisie hebben…” De to-don’t-lijst is dus vergelijkbaar met een soort herinnering om de productiviteit en efficiëntie in je carrière te verhogen.

Een aanvulling op de to-do lijst

Vervangt de takenlijst de takenlijst? “Nee, verzekert Émilie Burel, van de opleidingsafdeling van de groep Éditions Lefebvre Sarrut. De takenlijst blijft een essentieel en prioritair hulpmiddel waarmee u uw activiteit kunt structureren en uw dagelijkse taken kunt plannen. De to-don’t lijst kan erbij komen maar blijft meer incidenteel. “Met een forse limiet vervolgt ze:” De to-don’t-lijst, als herinnering aan dingen die je niet moet doen, is een lijst die zelden wordt bijgewerkt., in tegenstelling tot de takenlijst, waar de oefening van het afstrepen van taken wanneer ze voltooid zijn, veel voldoening geeft. De to-don’t-lijst blijft een lijst van redelijk onveranderlijke regels, als een vorm van tabel met wetten van goed gedrag op de werkplek. “Het kan ook worden gebruikt als aanvulling op een geclassificeerde to-do-lijst, waar de uit te voeren taken zijn gerangschikt op belangrijkheid: prioriteit, secundaire, toekomstige taken en tot slot de dingen die moeten worden vermeden, in het laatste leesrooster” , interpreteert Sophie Mouchel.

Lees ook : De geheimen van een effectieve takenlijst

Populair onder freelancers en telewerkers

Nog steeds zeer vertrouwelijk in Frankrijk, de to-don’t-lijst zou snel een heel specifieke categorie werknemers kunnen aanspreken: zelfstandigen en telewerkers, op zoek naar tools om hen te helpen hun werkomgeving goed in te richten. “Het is een handvest dat kan worden gebruikt als zelfcorrectie voor mensen die geplaagd worden door externe afleidingen, meent Bérangère Touchemann. Ze kan helpen vecht tegen wat soms “tijddieven” worden genoemd, woorden erop zetten om ze beter te bestrijden. » Activiteiten die even energie-intensief als onproductief zijn: naar Facebook gaan bij elke nieuwe melding, stukje bij beetje reageren op e-mails in plaats van er een bepaalde tijd gedurende de dag aan te besteden… Zoveel gevaarlijke verleidingen en slechte gewoonten die gemakkelijk over te nemen zijn als we werken vanuit huis en dat we geen leidinggevende achter onze rug hebben of collega’s in de buurt om elkaar in de gaten te houden.

Pas op voor het te beperkende kader dat het kan genereren

Geboren in Angelsaksische landen, zoals de to-do-lijst ervoor, zal de to-don’t-lijst zich ook in Frankrijk vestigen als een essentieel instrument voor het organiseren van werktijd? De geïnterviewde experts blijven sceptisch, zoals Bérangère Touchemann die een kant “te negatief” vindt: wat niet belangrijk is, wat niet moet, wat niet urgent is… Het is uiteindelijk behoorlijk vernederend. Een oordeel gedeeld door Émilie Burel: “Het is een tool zonder proactiviteit, die niet aanzet tot actie. Het biedt een kader, maar kan te beperkend zijn. Ik zou aanraden om het te vervangen een lijst met verbeterpunten waaraan volgens u moet worden gewerkt, het is positiever. Toch kan de to-don’t-lijst nog steeds erg handig zijn voor mensen die op zoek zijn naar een goed gedefinieerde werkomgeving en voor degenen die moeite hebben om zich aan hun goede voornemens te houden.

>>En jij, wat denk jij? Wil proberen?