Post-vakantiedepressie: 3 tips om je team nieuw leven in te blazen

Vooruitgang op het werk

De vakantie is nu voor iedereen voorbij en het gezang van de krekels heeft plaatsgemaakt voor het ritme van de metro, werk en slaap. Hebben uw medewerkers hun gedachten nog ergens anders over? De lunchpauzes slepen zich voort en hun dossiers verlopen niet zoals u zou willen? In deze back-to-school periode bestaat de kans dat ze last krijgen van een post-vakantie depressie. Een klassieker waar managers mee moeten leren omgaan, zeker in deze periode van crisis en economisch herstel. Omdat begin september in veel bedrijven een scharniermoment is: het is noodzakelijk om je voor te bereiden op het laatste kwartaal, dat vaak bepalend is; voltooi de doelstellingen voor het jaar … kortom, de periode is niet voor contemplatie!

Wat is een post-vakantiedepressie op de werkvloer?

We kunnen spreken van post-vakantiedepressie, maar ook van herstelblues. Concreet manifesteert het zich door verschillende symptomen, die van werknemer tot werknemer kunnen verschillen. Om het te identificeren, zult u merken dat sommige leden van uw team misschien moe zijn, moeite hebben met concentreren of zelfs ongewone energie en drive missen.

In de meeste gevallen gaat deze lichamelijke en psychische toestand na een week over. Tijd om lichaam en geest weer te laten wennen aan een nieuw ritme. Hier zijn 3 tips om uw teamleden te helpen deze post-vakantiedepressie op het werk te overwinnen.

Laat een decompressiekamer over aan zijn werknemers om depressie na de vakantie te beperken

Het laatste kwartaal van het jaar, na de zomervakantie, is bepalend voor het bedrijf en als manager ben je geïnformeerd over de ambitieuze doelstellingen die in december behaald moeten worden. Als u zelf een beetje druk voelt, is het niet nodig om dit aan de leden van uw team te communiceren, vanaf de eerste dagen dat u na de vakantie weer aan het werk gaat. In plaats van uw medewerkers te remotiveren, zal het hen het tegenovergestelde effect geven.

Op vakantie gaat het lichaam in een ander ritme. Als je terugkomt op kantoor, moet je hem twee of drie dagen de tijd geven om weer op de been te komen. Als u uw teams onder druk zet zodra ze terugkeren, loopt u het risico de voordelen van de vakantie binnen een paar dagen te verliezen! Uw medewerkers hebben het echter wel nodig tot het einde van het jaar! Overweeg dus om ze een paar dagen te geven in de vorm van een “decompressiekamer”.

Om post-vakantiedepressie in uw team het beste te beheersen, kunt u bijvoorbeeld de eerste week van herstel een “vakantiegeest” tolereren. Concreet, wees niet te strak in schema’s, forceer niet te veel op het aantal vergaderingen.

Motivatie, de remedie voor depressie na de vakantie

Terugkomen van vakantie is nooit makkelijk voor de medewerkers van een bedrijf. Om hen aan te moedigen in een goede dynamiek van professioneel herstel, is motivatie de sleutel tot succes. En het is aan de manager om zijn team weer aan het werk te krijgen door hen motiverende korte- of middellangetermijndoelen te stellen. Indien mogelijk, gepersonaliseerde doelen.

Nadat u uw team een ​​paar dagen vrij heeft gegeven, zodat ze zich na de zomervakantie kunnen oriënteren, kunt u een bijeenkomst organiseren om hen te informeren over de te behalen doelstellingen in het laatste kwartaal. Bereid het goed voor, het moet inspirerend en motiverend zijn. Je kunt taalloos spreken en ook uitleggen in welke context het bedrijf is gevestigd. Door een paar belangrijke inzichten in gedachten te hebben, zal uw team zich meer betrokken voelen.

Stimuleer de teamgeest om depressie na de vakantie te bestrijden

Na enkele weken weg te zijn geweest van het bedrijf, en soms zelfs lange maanden waarin het de voorkeur gaf aan telewerken of werken op afstand in de context van de Coronavirus-epidemie, is de teamgeest misschien een beetje geëtioleerd. Jouw rol als manager is ook om het weer tot leven te brengen en het voortbestaan ​​op lange termijn te verzekeren.

Om de teamgeest weer nieuw leven in te blazen, kun je vanaf de eerste week van herstel, begin september, bijvoorbeeld een back-to-school teamlunch organiseren waar iedereen zijn vakantie-ervaringen kan delen. Het moment moet vriendelijk zijn en indien mogelijk moeten de werkonderwerpen niet meteen worden besproken. U kunt ook een kopje koffie, een snack of een after work organiseren.

Voor het tweede deel van de week kun je doorgaan naar meer professionele informatie. Je bent net terug van vakantie, dit is niet het moment om een ​​teambuilding in de bergen te plannen. Aan de andere kant kan het een goed idee zijn om met het hele team een ​​kalibratievergadering te organiseren om iedereen eraan te herinneren waar ze zijn. Zo weten uw medewerkers waar hun collega mee bezig is. En voor de manager is het een kans om de strategische doelstellingen van het bedrijf in herinnering te brengen.

Denk er ook aan om het goede nieuws van het nieuwe schooljaar te vieren: een nieuwe klant, een geslaagde missie… het doel is om je team eraan te herinneren dat ze het ook leuk kunnen hebben op kantoor.

Managers, is terugkeren van vakantie voor u ook ingewikkeld? Ontdek 5 tips om de angst om na de vakantie weer aan het werk te gaan te overwinnen.