Moet je in 2021 een foto op je cv zetten?

Zoek werk

Is het verplicht om een ​​foto op een cv te plaatsen?

Nee, de cv-foto is niet verplicht op een cv in 2021. Er is geen wet die vereist dat u een foto aan een cv toevoegt. Het anonieme CV is dus mogelijk. De foto op het cv is de keuze van de kandidaat en kan niet worden opgelegd in een jobaanbieding. Daarom kan geen enkele recruiter je ontslaan van een wervingsproces omdat je foto niet op je cv staat.

Bij het schrijven van zijn cv rijst vaak de vraag voor de sollicitant: om zijn kansen om te worden aangenomen te vergroten, moet hij zijn foto erop zetten of niet? Wat zeker is, is dat het niet verplicht is om er een te plaatsen. Als een recruiter je cv niet legaal kan afwijzen op grond van het feit dat het geen foto bevat, stellen ze het meestal op prijs als het bestaat.

Met de ontwikkeling van allerlei soorten profielen op sociale netwerken, hangt je foto noodzakelijkerwijs ergens op internet. Misschien ook niet in uw voordeel. Het plaatsen van een foto op je cv kan een kans zijn om je imago te herstellen door een positief beeld van jou te herstellen. De foto wordt beheerd sinds deze door u is geselecteerd. Hoe maak je de ideale foto voor je cv? Met ons speciale artikel kunt u de beste foto van u maken.

De voordelen van een cv zonder foto

Verschillende redenen kunnen een kandidaat ertoe aanzetten om geen foto op zijn cv te plaatsen. In de eerste plaats, anonimiteit. Door geen aanwijzingen te geven over zijn lichaamsbouw, kan de recruiter alleen de juiste persoon selecteren door zich te concentreren op zijn technische en gedragsvaardigheden die in het cv worden genoemd.

Dan is het andere voordeel van het cv zonder foto niet het minste. Het maakt het mogelijk omelk risico op discriminatie bij het inhuren vermijden. Discriminatie op basis van uiterlijk is tegen de wet en wordt gesanctioneerd door de arbeidswet. “Niemand mag worden uitgesloten van een wervingsprocedure […] vanwege hun afkomst, geslacht, mores, seksuele geaardheid, genderidentiteit, leeftijd, burgerlijke staat of zwangerschap, genetische kenmerken, bijzondere kwetsbaarheid als gevolg van zijn economische situatie, duidelijk of bekend bij de auteur, zijn lidmaatschap of niet-lidmaatschap, echt of verondersteld , van een etnische groep, natie of vermeend ras, van zijn politieke opvattingen, van zijn vakbonds- of mutualistische activiteiten, van de uitoefening van een plaatselijk gekozen mandaat, van zijn religieuze overtuigingen, van zijn fysieke verschijningzijn achternaam, zijn woonplaats of zijn bankadres, of vanwege zijn gezondheidstoestand, zijn verlies van autonomie of zijn handicap, zijn vermogen om zich uit te drukken in een andere taal dan het Frans “(C. trav., art. L1132-1).

Goed om te weten : de enige mogelijke uitzondering waar een fysiek criterium kan worden vermeld in een jobaanbieding, betreft bepaalde beroepen zoals het casten van acteurs of komieken.

Noteren : de pleger van discriminatie bij aanwerving wordt disciplinaire sanctie opgelegd, indien het een werknemer van het bedrijf is, en strafrechtelijke sancties (drie jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro).

Voorbeeld van een goed cv zonder foto

De voordelen van een CV met foto

Het cv is uw professionele etalage. Net als de rest van het cv is de foto een marketinghandeling. Het moet inspireren, authenticiteit en oprechtheid uitstralen. Het is dus beter om te glimlachen, zo zijn we altijd gezelliger.

Met de cv-foto kan de recruiter: bekijk het profiel en onthoud je sollicitatie dus beter. Het kan dus een pluspunt voor je zijn en een extra kans om geselecteerd te worden voor de baan van je dromen.

Voorbeeld van een goed cv met foto

Voorbeeld van een goed cv met foto