Marseille: kapitaalambities

Vooruitgang op het werk

Een klimaat van vertrouwen: volgens een nota over de economie van de CCI Marseille Provence kenmerkte dit de economie van de metropool Aix-Marseille in het 3ᵉ kwartaal van 2018. Aan het begin van deze drie maanden lieten alle economische sectoren goede vooruitzichten voor ontwikkeling, waarbij 11% van de ondervraagde bedrijfsleiders van plan is om personeel aan te nemen.

Ontdek al onze vacatures in Marseille

Twee derde van hen vond het economisch imago van het gebied dan aantrekkelijk (61%) of zeer aantrekkelijk (5%). Nadeel: nog steeds in het 3e kwartaal van 2018 was het gemiddelde aantal geregistreerde mensen bij Pôle emploi (alle categorieën samen) in een van de 24 gemeenten in de regio Marseille / Aubagne van het grootstedelijk gebied iets hoger dan een jaar vroeger, d.w.z. 120.799 personen (+2,3%).

De grootstedelijke instelling geeft nu aan haar interventiecapaciteiten te willen concentreren rond het ‘Mooier leven’, kondigt de structuur aan dat het nu ongeveer vijftig bedrijven en meer dan duizend banen heeft. In de buurt biedt een incubator vanaf december de mogelijkheid om projectleiders in de opkomende mediasector te ondersteunen.

Vandaag zijn meer dan 150 andere bestanden begeleid en ondersteund, wat de opkomst van jonge blockchain-shoots mogelijk heeft gemaakt en IoT, onder andere. Lokale autoriteiten noemen ook de groeiende belangstelling van Marseille voor de creatieve industrieën (mode, design, cultuur, architectuur), gezien als een sterk element van haar aantrekkelijkheid.

Vacatures in de groene economie

Met het oog op de toekomst wil de metropool Aix-Marseille ecologische excellentie promoten als een bron van innovatie en het scheppen van banen. Op dit gebied benadrukt het de aanwezigheid van bedrijven zoals Sunpartner Technologies, dat eind 2017 een fotovoltaïsche beglazingsfabriek in Rousset opende, Onet Technologies, dat met vaste contracten werft voor met name ingenieursprofielen, of Veolia Environment.

Vind vandaag nog uw vacature in Marseille

Marseille en zijn buren keren de zee niet de rug toe en verwelkomen nog steeds enkele grote spelers in de maritieme sector. Een van de meest emblematische, GMA-CGM, een zwaargewicht in internationaal transport, zal tegen het einde van het jaar drie extra gigantische containerschepen onder Franse vlag hebben en wil ook groeien (via een fusie).

Met vier partners heeft het onlangs een incubator gelanceerd, Zebox, gepresenteerd als een belangrijk onderdeel van zijn digitale strategie, met als doel 12 tot 16 start-ups per jaar te ondersteunen. Op zijn La Ciotat-scheepswerf rekruteert H2X ondertussen ervaren ingenieurs. Dit is ook het geval voor LD Travocean, een bedrijf dat onderzeese kabels installeert, dat ook op zoek is naar technici, met name gespecialiseerd in elektronica of industriële informatica.