Managementlessen van de All Blacks

Vooruitgang op het werk

De bestseller, vertaald in het Frans, All Blacks Secrets – 15 leiderschapslessen (Thierry Souccar-editie), kan het ons helpen kantooroverwinningen te behalen? We hebben 5 leefregels die in dit boek worden verdedigd voorgelegd aan Thomas Bournac, voormalig hoopvolle speler bij Stade Français, nu business development manager bij Flixbus.

1. Wanneer interpersoonlijke vaardigheden voorrang hebben op knowhow

“De All Blacks benadrukken hun kern- en grondwaarden, zelfs zo ver als karakter verkiezen boven talentlegt James Kerr, de auteur van het boek, uit. Spelers leren dat geen enkele taak te bescheiden is als het nodig is. Thomas Bournac, die naast zijn professionele leven drie tot vier keer per week rugby traint, bevestigt dat. “Als ik mijn huidige functie accepteerde, was dat juist omdat het bedrijf dit gevoel van teamwerk belichaamde dat ik waardeer in rugby. Met 15 mensen die spelen, is het een van de drukste teamsporten op het veld, met een grote verscheidenheid aan taken, zeven tot acht verschillende posities en variërende atletische en strategische vaardigheden die je in het bedrijf tegenkomt. Zonder dit gevoel van het collectief kan het niet werken…”

2. Weet hoe je moet delegeren

Noem het de kunst van het maken van een goede pass en het is het hele team dat de try omzet. ” Gedachteleiders delegeren opzettelijk hun verantwoordelijkheden om werknemers te betrekken en zo hun aanpak aan de omstandigheden kunnen aanpassen”, vervolgt James Kerr. Bij de All Blacks lijkt bevel voeren en controleren contraproductief. “Als ze hun teams doelgericht bewapenen, visualiseren ze de uitkomst, stellen ze het plan op, voorzien ze van de juiste middelen en hebben ze er vertrouwen in dat iedereen zal presteren. Het resultaat is een team van individuen die voorbereid en in staat zijn om de leiding te nemen wanneer dat nodig is. Leiders op de grond, vervolgt de auteur. “Maak een pas en weet hoe je moet delegeren, teruggebracht naar het zakenleven, dit betekent bijvoorbeeld geen informatie achterhouden, weten hoe je iedereen kunt vertrouwen en in hun inzet en vaardigheden. In rugby hebben we al lang begrepen dat we niets alleen krijgen ”, verzekert Thomas Bournac.

3. Continue training, zelfs voor de besten

Sean Fitzpatrick, die tweeënnegentig interlands heeft gespeeld bij de All Blacks, in 1987 voor de Rugby World Cup-winnende ploeg speelde en van 1992 tot 1997 aanvoerder was, vertelt James Kerr dat hij nooit is gestopt om te leren. Succes, zegt hij, komt van kleine verbeteringen die meedogenloos worden aangebracht. “Voor een keer is het specifiek voor alle topsporters, nuanceert Thomas Bournac. Maar het geldt met name voor de All Blacks, die in dit opzicht een benchmarkteam zijn. Het herinnert ons eraan dat we in het zakenleven constant in vraag moeten stellen wat we hebben geleerd om vooruitgang te boeken.… »

4. Een teambuilding die werkt

“Om iedereen in dezelfde richting te laten gaan”, zegt flyhalf Andrew Mehrtens, “moeten sterke banden het team verenigen. Als de banden dun zijn, gaan de jongens alle kanten op, wat voor niemand goed is. Dit is de reden waarom de speler Wayne Smith, omgebouwd tot coach, de Rugby Club uitvond. Het idee is om avonden in te plannen waarop de spelers hun truien dragen en samen iets drinken om de banden aan te halen… en de druk te verminderen. Aan deze kant zijn bedrijven nogal creatief. Zoals de werkgever van Thomas Bournac, wiens werknemers allemaal konden deelnemen aan een Modderdag – letterlijk drie dagen zichzelf overtreffen in de modder. “Als rugby dit imago heeft van innemende en verenigde sport, het is ook dankzij dit gevoel van het collectief en dit beetje extra ziel dat we allemaal graag in een bedrijf zouden willen vinden…”. Een houding die niet gedecreteerd kan worden, maar gecultiveerd wordt. Zowel zakelijk als sportief.

5. Verander falen in kracht

‘Als All Blacks,’ zegt Sean Fitzpatrick ten slotte, wordt je ronduit verteld dat je je nederlagen meer moet herinneren dan je overwinningen. De hooker vergat nooit een wedstrijd waarin hij in zijn eentje meer penalty’s veroorzaakte dan de rest van het team samen. Maar hier is een punt waarop Thomas Bournac een glimlach niet kan onderdrukken. ” Als het met rugby werkt, ken ik nog maar weinig bedrijven waar je echt profiteert van je mislukkingen. » Een test om te proberen?

Lees ook : De 3 mislukkingen om over te praten in een sollicitatiegesprek